glasul-hd.ro Web analytics

Învățământ

Învățământul, obligatoriu doar pe hârtie. În ultimii cinci ani, peste 800 de elevi au abandonat școala

Sărăcia, lipsurile, o situație familială grea, ori, pur și simplu, dezinteresul. Acestea sunt doar câteva dintre cauzele care fac ca, anual, zeci de tineri din județul Hunedoara, să abandoneze școala. Deși, până în clasa a X-a, pe hârtie, sistemul de învățământ este obligatoriu, puțini părinți ajung să fie trași la răspundere pentru abandonul școlar al copiilor lor.

În anul școlar trecut, respectiv 2013-2014, 149 de copiii au abandonat școala. Reprezentanții Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara (CJRAE), instituția care are datoria de a colecta datele de la fiecare școală, dau o situație îngrijorătoare. În clasele primare, I-IV, 12 elevi hunedoreni au abandonat cursurile, anul trecut, iar la gimnaziu s-au înregistrat 90 de astfel de cazuri. Chiar dacă este vorba despre o statistică, deloc mare la număr, în realitate vorbim despre peste 100 de copii, care nu au dreptul la educație. Cărora le este refuzat dreptul de a avea parte la un viitor. Fie de către părinți, care din diferite motive nu își lasă copiii să meargă la școală, fie din cauza unui sistem de educație precar, care, deși, prevede zece clase obligatorii, nu poate asigura acest lucru. „În ultimii cinci ani, s-au înregistrat peste 800 de cazuri de abandon școlar. Doar la finalul anului școlar 2013-2014 au fost înregistrate 149 de astfel de cazuri, 106 în mediul urban și 38 în cel rural”, a declarat Nadia Iuga, consilier școlar, în cadrul CJRAE Hunedoara.

Autoritățile nu pot face mare lucru

Cu toate că, potrivit Constituției, dreptul la educație nu poate fi refuzat nimănui, și școala este obligatorie, până în clasa a X-a, nimeni nu garantează viitorul acestor copii. Și asta pentru că nicio instituție a statului nu se asigură că Legea Educației este respectată până la capăt. De la începutul acestui an școlar, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara a fost sesizată că 28 de copii reprezintă risc de abandon școlar. Potrivit reprezentanților instituției, tinerii din învățământul gimnazial sau liceal aveau probleme comportamentale, fiind în evidența psihologilor sau a consilierilor școlilor de unde provin. „Protecția Copilului a intervenit, în sensul acordării de consiliere psihologică, pentru 12 dintre acești elevi și părinții lor, în vederea continuării școlii. Părinții au fost informați de obligativitatea lor de a respecta dreptul copilului la educație. DGASPC Hunedoara a sesizat Poliția Locală, care a sancționat contravențional șase părinți pentru dezinteresul privind școlarizare copiilor pe perioada învățământului obligatoriu și, totodată, pentru nesupravegherea elevilor, care au comis fapte penale”, a declarat Sorina Grama, director DGASPC Hunedoara. Celelalte 16 cazuri de au fost direcționate spre Serviciile Publice de Asistență Socială locale.

Back to top button