glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Incompetența transpartinică rămâne să conducă județul

Schimbarea conducerii Consiliului Județean a fost doar de formă. Problemele moștenite de echipa PSD nu au încă rezolvare, iar numitorul comun între cele două conduceri este incompetența și reaua credință a managerului public, Dan Stoian, pe care trecutul „insalubru” îl leagă strâns de vicepreședintele Mircea Bobora.

Managementul incompetent și interesele dubioase ale lui Dan Stoian au transformat județul Hunedoara într-o mare groapă de gunoi, pe care Garda de Mediu, controlată tot de PSD, se face că nu o vede.

Jumătate din incompetenții lui Moloț, preluați de Nistor

Autoritățile publice cunoșteau calendarul de închidere a deponeelor care nu corespundeau normelor de mediu asumate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană și s-au mobilizat încă din 2008 pentru implementarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SMID). Pentru investiția de maxim interes în județul Hunedoara au fost accesate fonduri europene de peste 80.000.000 de lei cu condiția ca proiectul să fie operațional până la finele anului 2015. Președintele din acea perioadă a Consiliului Județean, Mircea Moloț, l-a desemnat să se ocupe de proiect pe managerul public Dan Stoian și pe directorul ADI Deșeuri, Ioan Prip, ambii oameni „de casă” ai șefului județului. Din pozițiile în care i-a numit Moloț, cei doi au fost mai degrabă interesați de nevoile personale ale „binefăcătorului” lor, decât de cele ale populației. Licitațiile organizate de Stoian, cu ajutorul unor firme de consultanță plătite cu bani grei, s-au derulat cu mari întârzieri și numeroase nereguli în achiziții. În momentul de față, din cauza lui Stoian și a „competenților” săi consultanți, Consiliul Județean este în situația de a plăti 680.000 de lei pentru încălcarea procedurilor de atribuire a lucrărilor de închidere a gropii din Petrila. De cealaltă parte, Ioan Prip, schimbat ulterior de la conducerea ADI Deșeuri,  s-a îngrijit mai mult de pensiunea care i-a răsărit la Prislop și de deconturi „extravagante” ale ADI Deșeuri, decât de pregătirea licitațiilor pentru selectarea operatorilor de salubritate care urmau să colecteze deșeurile din cele patru zone în care fusese împărțit județul.

De la Moloț la Bobora, „via” Stoian

În momentul de față, județul Hunedoara a ajuns să dețină un deponeu ecologic la Bârcea Mare (CMID) neautorizat de către autoritățile de mediu și fără operator calificat care să îl deservească. Soluția salvatoare a venit de la operatorul de salubritate din Deva, care a înființat o platformă temporară de stocare a deșeurilor și a acceptat să depoziteze gunoaiele din tot județul.  Pentru a evita costurile de transport până la Deva, operatorii de salubritate aruncă acum gunoaiele pe unde apucă: fie pe terenuri virane, fie pe fostele gropi de gunoi, închise și aflate sub monitorizarea Consiliului Județean. Aceste practici sunt cunoscute și pe alocuri încurajate de Stoian și șefii Gărzii de Mediu, susținuți de PSD, fie că e vorba de fostul comisar șef, Sever Bogdan, sau înlocuitorul acestuia. Soluțiile propuse de Dan Stoian, privind construirea de platforme temporare în Petroșani și Teliuc, care ar urma să fie gestionate de Consiliul Județean, costă peste 1.000.000 de euro din bugetul public și nu pot fi realizate în timp util.  Este foarte curios de ce Dan Stoian și la propunerea lui nici vicepreședintele, Mircea Bobora, nu agreează varianta încredințării directe a operării deponeului de la Bârcea Mică de către un agent economic licențiat, cu capital de stat, o variantă legală de rezolvare a crizei. Obstinația cu care Stoian apără clauzele, repetat, contestate din Caietul de sarcini ar trebui să-i pună pe gânduri pe noii șefi ai Consiliului Județean. Cunoscătorii însă vorbesc despre vechile interese ale lui Mircea Moloț, pe care Stoian încă le apără, și despre vechile legături dintre managerul public și vicepreședintele Mircea Bobora, de pe vremea când ambii se aflau în conducerea fabricii de ciment de la Chișcădaga.

Tags
Back to top button
Close
Close