glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Două proiecte pentru atragerea turiștilor în Deva. Satul medieval și strada caselor meșteșugarilor de pe vremuri, la poalele Cetății, posibile investiții inspirate din Ungaria

Proprietarul unui parc medieval din Ungaria a propus administraţiei devene un proiect care armedalion-deschidere putea aduce zeci de mii de turişti în oraşul de la poalele Cetăţii: construirea unui sat medieval. Investitorul maghiar Laszlo Kollar (foto medalion) a fost prezent, joi şi vineri, la Deva, unde s-a întâlnit cu viceprimarul Răzvan Mareş pentru a găsi o soluţie de colaborare. Mai mult, Primăria Deva are în plan și o stradă a meșteșugarilor medievali, la poalele Cetății.

De aproape două decenii, Kollar oferă turiştilor din toată lumea o călătorie în timp, în Parcul Medieval „Puchner” din localitatea Bikal (sud-estul Ungariei). Situat la 190 de kilometri de Budapesta, parcul este compus din satul medieval, oraşul medieval şi un complex hotelier cu centru SPA, săli de conferinţă şi spaţii de cazare – toate, cu temă medievală. Turiştii au posibilitatea să se cazeze în camere din oraşul medieval, mobilate în stilul epocii, iar obiectivele aşezării sunt interactive. Vizitatorii pot face un tur al atelierelor meşteşugăreşti medievale, în care au prilejul să realizeze diferite obiecte specifice perioadei – de la coşuri împletite, turtă dulce şi pâine coaptă, până la piese confecţionate în atelierul fierarului. Totodată, în parcul medieval construit de Kollar Laszlo la 450 de kilometri de Deva există o şcoală de echitaţie şi sunt organizate spectacole şi turniruri medievale. Parcul Medieval „Puchner” este vizitat de 20.000 de turişti săptămânal, dintre care 5.000 petrec aici mai mult de o noapte. „Am fost profund impresionat să văd că într-o zonă defavorizată, dar total defavorizată, cea mai sărăca zonă a Ungariei, un om a crezut într-un proiect și l-a realizat. A realizat un parc medieval, cu o investiție privată 100%. Statul, autoritățile, nu au crezut în proiectul dânsului. Timp de opt ani s-a zbătut și în momentul de față este unul dintre parcurile medievale cele mai vizitate, nu numai din Ungaria. Noi l-am invitat la Deva pentru că vrem să copiem lucrurile bune. Am văzut un lucru bun și vrem să îl atragem înspre Deva, să se dezvolte un parc tematic și în orașul nostru. Cred că este necesar să putem să ținem turiștii în Deva, în hotelurile din Deva. Turiștii vin, văd cetatea, e frumos, dar pe urmă pe facem? Dânsul tocmai asta realizează acolo! Indiferent de vârstă, copii, tineri, persoane în vârstă au ce face în momentul în care intră în acest sat medival pe care l-a creat. Sunt convins că vom găsi calea de colaborare, în așa fel încât să putem vorbi la anul de demararea unui proiect de sat medieval pe câteva hectare, investiție privată”, a spus viceprimar Devei, Răzvan Mareș.

Turiștii caută senzații și trăiri

Investitorului maghiar Laszlo Kollar susține că municipiul Deva are toate șansele să devină un oraș turistic, mai ales pentru oportunitățile ce le are, dar care nu sunt puse în valoare. „Acest model funcționează de 20 de ani în Ungaria și a fost dezvoltat în una dintre zonele cele mai defavorizate, în condițiile în care acolo există mai puține oportunități decât are Deva. Oportunitățile pe care le are Deva ar trebui puse în valoare mult mai bine, și pot fi puse în valoare mult mai bine. În ziua de astăzi se caută senzațiile, trăirile, mai mult decât exponatele. Nu a fost ușor acum 20 de ani să explici asta în Ungaria, dar investiția noastră a devenit un exemplu foarte bun pentru mulți”, a spus Laszlo Kollar. Administrația locală din Deva dorește să implementeze și un alt proiect, dar până la finalizarea Planului Urbanistic Zonal este blocată. „Sunt două proiecte diferite. În primul rând, vorbim despre acest sat medieval, în care se întâmplă toată această activitate. Al doilea lucru pe care vrem să îl facem, dar aici nu mai vorbim despre o investiție privată, este o dezvoltare a parcului cetății. Dorim să creăm o stradă a atelierelor. Am văzut cum funcționează aceste ateliere, vizitând satul din Ungaria, iar în zona patinoarului, care după sărbători va dispărea, vrem să creăm aceste case medievale ale meșteșugarilor. Să se poată face pâine, cum făceau bunicii noștri, fierări care să facă diferite obiecte, tâmplari. Tocmai de aceea am apelat la domnul Laszlo Kollar, să ne dea câteva sugestii și în același timp să încercăm să îl atragem să investească într-un parc tematic în Deva. Vrem să legăm acest proiect și de Hunedoara, pentru că este foarte important și castelul Huniazilor, și avem o soluție undeva înspre Hunedoara, unde primăria are teren”, mai spune Răzvan Mareș.

Parcul tematic din Ungaria a costat aproximativ 800.000 de euro, iar investitorul maghiar susține că un astfel de obiectiv turistic ar putea fi făcut la Deva într-un an și jumătate.

Tags