glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Începe refacerea Castelului Nopcsa

După aproape 10 ani de poticneli, Consiliul Judeţean Hunedoara a ajuns în faza în care să poată emite ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a unuia dintre cele mai fermecătoare edificii din România. Dacă totul merge cum ar trebui, în vara lui 2021, Ţara Haţegului va avea un nou obiectiv turistic important.

CJ Hunedoara a anunţat ieri că a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a Castelului Nopcsa din satul Săcel (comuna Sântămărie Orlea). „În prezent, castelul este declarat monument istoric fără a fi deschis publicului din cauza stării avansate de degradare produse de lipsa întreținerii și de vandalizarea clădirii, fiind necesară realizarea de lucrări de restaurare a clădirii pentru introducerea sa în circuitul turistic și deschiderea către public. Lucrările vor fi executate de asocierea SC Metal Prod West SRL & SC Masecons 2010 SRL, iar valoarea proiectului este de 6,4 milioane de lei. Fondurile au fost alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul județului Hunedoara. Termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni”, se arată în anunţul făcut de CJ.

Lucrare cu buget redus

Consiliul Judeţean este proprietar al Castelului Nopcsa de mai bine de 15 ani. Cu toate acestea a „ratat cu brio” depunerea vreunui proiect de reabilitare cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2007 – 2014. Ar fi putut obţine vreo 5 milioane de euro. Apoi a încercat să depună un proiect pentru fondurile norvegiene. S-a clasat bine (locul 16 din 260), dar întregul buget alocat proiectelor la acea vreme a fost de doar 10 milioane de euro. Până la urmă, CJ Hunedoara a decis să depună proiectul la Ministerul Dezvoltării şi să solicite bani prin PNDL. A obţinut 6,4 milioane de lei (nu 5 milioane de euro, cât s-ar fi putut obţine din 2007 până în 2014). Aşa se face că şi întregul proiect a fost redus. Beciul castelului va fi reabilitat într-o etapă viitoare, nu acum. În rest, castelul va fi refăcut (practic e nevoie de o refacere a edificiului aflat într-o stare avansată de degradare) şi, conform actualului proiect al CJ, va găzdui un muzeu care va avea lângă el şi un parc refăcut, precum şi alei noi dar şi locuri de parcare.

„Ascuns” de comunişti

Castelul Nopcsa de la Săcel a aparţinut uneia dintre cele mai cunoscute familii nobiliare din Ţara Haţegului. După cel de-al Doilea Război Mondial, comuniştii l-au transformat în spital de neuropsihiatrie. Apoi a devenit şcoală pentru copiii cu nevoi speciale. Pentru că întreţinerea şi reparaţiile de care avea nevoie erau considerate de autorităţile vremurilor costisitoare, în anii ’80 a fost abandonat. Între timp însă, comuniştii au avut grijă să-l „ascundă” ridicând în jurul un bloc de locuinţe, o clădire pentru săli de cursuri (şcoala pentru copii cu nevoi speciale a rămas aici, dar în clădiri mai noi), un internat şi o clădire pentru o centrală termică.