glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Hunedorean diagnosticat cu virusul West Nile

Țânțarii fac victime în județul Hunedoara. Primul caz de virus West Nile a fost confirmat de către laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj – Napoca în cazul bărbatului de 73 de ani din Simeria, care a fost transferat săptămâna trecută, de la Deva la spitalul din Târgu Mureș. În plus, o altă persoană din județ a fost internată în spital cu suspiciune de meningo- encefalită cu virus West Nile.

 

Cazurile de infecții cu virus West Nile sunt în creștere alarmantă. La nivel național, până acum au fost înregistrate 166 de cazuri și 17 decese (6 în București, 3 în județul Iași, două în județul Olt și cate un deces în județele Galați, Covasna, Dâmbovița, Costanța, Dolj și Teleorman). La nivelul județului Hunedoara, până acum a fost înregistrat un singur caz de meningo- encefalită cu virus West Nile, în cazul unui bărbat în vârstă de 73 de ani, din Simeria. Bărbatul a fost internat la Spitalul de Urgență Deva în data de 30 august cu suspiciune de virus. După câteva zile a fost transferat, la cererea familiei, la Spitalul din Târgu Mureș, iar astăzi medicii specialiști în boli infecțioase au primit rezultatele de la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj – Napoca în care a fost confirmată prezența virusului. De asemenea, o altă persoană de 43 ani, din localitatea Bucium, a fost internată în data de 06 septembrie la Spitalul din Deva cu suspiciune de West Nile. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, i-au fost făcute analizele iar probele i-au fost trimise tot la Centrul din Cluj-Napoca pentru confirmarea sau infirmarea virusului.

 

Măsuri pentru evitarea virusului

 

DSP Hunedoara a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul județului măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a împiedica dezvoltarea țânțarilor, vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile: acțiuni de dezinsecție, amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație, asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă, salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajere. „Nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină, utilizarea repelentelor și a îmbrăcămintei adecvate pentru a împiedica mușcătura de țânțar sunt principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii. Așadar, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite datorate virusului West Nile transmis de ţânţari, recomandăm populației evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, dacă identificați următoarele semne și simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Aceste insecte se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile) țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni.