glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Hunedoara cere 107 milioane prin PNDL. Deva se mulţumeşte cu 36,5

Primăria Hunedoarei solicită Ministerului Dezvoltării finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – 2 pentru 36 de proiecte de investiţii, în valoare totală de 107 milioane de lei, majoritatea vizând unităţi de învăţământ şi infrastructura stradală. Solicitarea pare a fi făcută pe principiul cumpărării biletelor la loto: cu cât mai multe, cu atât mai bine. Primăria Devei a ales să meargă „la sigur” şi se rezumă la a depune doar patru proiecte, în valoare totală de 36,5 milioane de lei.

Mâine este ultima zi în care se mai pot depune proiecte pe PNDL – 2. Astăzi, reprezentanţi ai Primăriei Hunedoara se află la Bucureşti pentru a depune nu mai puţin de 36 de proiecte întocmite de municipalitate. Din suma totală solicitată de Primărie, 60 de milioane ar fi necesare doar pentru reabilitarea a 28 de străzi din oraş. Prioritare sunt însă investiţiile în unităţi de învăţământ. „Doamna Shevil Shhaideh ne-a recomandat să prioritizăm proiectele, să le punem pe prima poziţie pe cele care vizează şcoli şi grădiniţe, apoi pe cele din domeniul sănătăţii, proiectele pentru infrastructura stradală aflându-se doar pe locul 3 al listei de priorităţi. S-a lucrat luni bune la toate aceste proiecte pe care le depunem mâine (astăzi – n.red.) şi aşteptăm ca, în decurs de câteva săptămâni, Ministerul Dezvoltării să ne spună care dintre ele sunt eligibile. Noi sperăm ca toate să fie acceptate la finanţare, mai ales că e vorba de un program ce se întinde pe durata a patru ani”, spune Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei.

Tot gropile costă cel mai mult

Pe primele poziţii ale listei proiectelor pentru care Primăria Hunedoarei cere bani prin PNDL figurează, într-adevăr, unităţi şcolare (Grădiniţa „Prichindelul”, vechea Şcoală Generală Nr. 8, Grădiniţa „Floarea Soarelui”, vechea Şcoală Generală nr. 9, Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, precum şi construirea unei creşe noi, în curtea vechii Şcolii Generale Nr. 1). Apoi sunt trecute „dotări minimale” pentru o serie de grădiniţe, şcoli şi licee, fiind vorba, în principal de mobilier şi aparatură IT. La mijlocul listei apare un proiect în valoare de 1,1 milioane de lei pentru cumpărarea unui computer-tomograf nou la spitalul din oraş. Volumul investiţional cel mai mare rămâne însă la capitolul “reabilitări stradale”. Doar refacerea b-dului Mihai Viteazul ar costa aproape 11 milioane de lei, iar strada Mărţişorului – 2 milioane. Aceste două artere apar pe lista amintită, alături de opt investiţii. La toate acestea se adaugă încă 28 de străzi, pentru a căror reabilitare ar fi nevoie de alte 60 de milioane de lei. „60 la sută din străzile oraşului sunt încă nemodernizate. Pentru reabilitarea lor ar fi nevoie, în total, de vreo 480 de milioane de lei”, spune Bobouţanu, încercând să explice de ce este nevoit să ceară bani “de la centru” pentru aceste investiţii, adăugând că întregul buget al Primăriei Hunedoara pe anul acesta este estimate la doar 140 de milioane de lei.

Deva are altă abordareMARES PENTRU CASETA

Primăria Deva anunţă că va solicita Ministerului Dezvoltării, prin PNDL 2, finanţare pentru doar patru proiecte: amenajarea unei creşe în incinta Liceului Pedagogic (3,6 milioane), alimentare cu apă şi canalizare pe strada Rocii (1,5 milioane), modernizarea străzii Cernei din Sântuhalm (2 milioane) şi finalizarea investiţiei de la Liceul de Arte (29,4 milioane de lei). Viceprimarul Devei, Răzvan Mareş (medalion), spune că are motive să creadă că toate cele patru obiective vor fi finanţate cu bani din PNDL – 2: „Noi sperăm să obţinem finanţare pentru toate proiectele pe care le depunem. Fiecare obiectiv e foarte important, nu pot face o departajare a lor. Sunt oarecum optimist, pentru că noi ne prezentăm cu proiecte pe care le-am tot discutat în prealabil cu reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării”.

Tags

One Comment