glasul-hd.ro Web analytics


Eveniment

Polițiștii cercetați pentru sprijinirea unei grupări de braconaj arheologic, în situl de la Sarmizegetusa Regia. Aceștia ar fi luat mită!

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efectuat, miercuri dimineață, 11 percheziții în județul Hunedoara la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea. Potrivit anchetatorilor, ancheta vizează și polițiști din cadrul IPJ Hunedoara, care ar fi sprijinit gruparea de braconaj arheologic, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date sau informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional. Unul dintre cei vizați de anchetă ar fi șeful de post al comunei Orăștioara de Sus.

Ancheta este desfășurată de procurorii Parchetului General, împreună cu ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române. Astfel, 11 percheziții au fost efectuate miercuri dimineața, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de urmărire penală și criminalistică, pe raza județului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea. „Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștiei (zona Sarmizegetusa Regia). Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În cauză vor fi puse în executare 15 mandate de aducere”, se arată într-un comunicat de presă emis de IGPR.

Cercetați și pentru dare și luare de mită

Potrivit unui alt comunicat de presă, de data aceasta, emis de Parchetul General, anchetatorii efectuează cercetări și pentru săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită. „Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 – 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au derulat activităţi de braconaj arheologic în zona munţilor Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de către lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional. Astfel, „căutătorii de comori naţionale” nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Șeful de post al comunei Orăștioara de Sus ar fi vizat de anchetă

Agentul şef principal Florin Marc, şeful postului de poliţie din Orăştioara de Sus, din judeţul Hunedoara, ar fi unul dintre suspecții din dosar. Informația nu a fost încă confirmată oficial, dar procurorii au descins ieri atât la domiciliul său, cât și la o pensiune care îi aparține. Polițistul a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate. În septembrie 2016, reprezentanţii instituţiei au făcut publică existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 278.145,36 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţei publice a poliţistului. „Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Marc Florin Iulian”, a informat Agenţia Naţională de Integritate, într-un comunicat. Poliţistul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative. „Marc Florin Iulian a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, completa ANI.

Vom reveni cu detalii despre acest subiect în ediția de mâine.

Tags
Back to top button
Close
Close