glasul-hd.ro Web analytics

Sport

(Foto – video)Povestea celei mai mari performanțe la înotul în ape deschise

8 septembrie 2021: Porțile de Fier II, insula Ostrovu Mare de pe Dunăre. Am plecat cu noaptea-n cap să-i fac surpriză lui Avram Iancu și să-l susțin de la margine, cum am facut-o pe tot parcursul anului, la Cinciș, Timișoara, București și nelipsitul Balaton.

Ne-a fost greu să uităm momentul neplăcut de la Balaton, în care Avram a fost nevoit, împotriva voinței lui, să abandoneze cursa din cauza unei furtuni.

Am ajuns la Porțile de Fier II înainte cu jumatate de oră de momentul stabilit pentru startul cursei. Sincer nu știam nimic de zonă, nu am mai fost niciodată, mă așteptam să ajung undeva într-un port, barci, vapoare… Dar am ajuns într-o colonie, blocuri părăsite, padure și câini fioroși. Am avut noroc cu un echipaj al Poliției de Frontieră, pe Avram nu puteam să-l sun ca să nu stric surpriza, care m-a întrebat frumos ce caut în zonă și care m-a condus la locul unde deja aștepta șalupa care avea să-i țină spatele lui Avram.

Aventura a continuat, după ce apare Avram, bucuros că am venit să-l susținem, îmi spune că locul de start nu este acolo, de acolo pleacă doar șalupa. Plecăm cu Avram la punctul de start să pregătim locul și apoi îmi face legatură cu presa din Mehedinți, să ne dăm întâlnire ca să plecăm toți cu șalupa să filmăm startul de pe Dunăre. După 10 minute de căutat unii după alții, ne-am găsit, după urmele de praf ale mașinilor și am plecat la șalupa celor de Yachting Club Vella, veniți de la Dubova.

Au urmat 18 ore și 30 minute în care Avram Iancu a înotat în amontele Dunării, 26.35 kilometri. O premieră mondială, nimeni din lume n-a mai înotat împotriva curentului, iar pentru aceasta, Avram a fost nominalizat, la începutul anului, pentru obținerea titlui de Performer al Anului 2021.

Timp de 3 săptămâni populația întregii planete a votat pentru cei 15 înotători care au concurat pentru acest titlu. Am reușit să învingem Brazilia, iar Avram Iancu a obținut titlul de Performer al Anului 2021.

Această performanță a fost premiată chiar în ziua în care a împlinit 46 ani, pe 18 februarie, de sponsorul principal Avis 3000. Pe langă premiul în bani, Avram a mai primit și un delicios tort dar și un nou tiraj din cartea sa, “Schimbarea ești tu” împărțind astfel autografe celor care s-au oprit să-i ureze La mulți ani.

“Am primit acest premiu pentru obținerea celei mai bune performanțe din lume la înotul în ape deschise în anul 2021.

N-am să înșir tot ceea ce am realizat în cei 8 ani de când am revoluționat înotul românesc în ape deschise, dar să ne amintim doar faptul că am făcut două lucruri unice.
În anul 2017 am înotat toată Dunărea de la Donaueshingen și până în portul Sulina, în 89 de zile. Sunt primul și singurul om din lume ( se subînțelege că și din România) care a înotat un fluviu fără costum de neopren.
Anul trecut am înotat și ÎMPOTRIVA CURENTULUI, tot în Dunăre, 18 ore și 30 de minute, timp în care am reușit să parcurg 26 de kilometri. De asemenea, nimeni în lume ( se subînțelege că nici din România) n-a mai înotat împotriva curentului. Sunt pionierul la nivel mondial al înotului ÎMPOTRIVA curentului. Această performanță a fost desemnată de către World Open Water Swimming Association ca fiind Performance of the Year 2021.
De-alungul vremii am primit următoarele recunoașteri:
Cetățean de Onoare a Comunei Întorsura, satul vacanțelor din copilărie.
Cetățean de Onoare al Municipiului Petroșani, locul meu natal.
Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara
Decorat de către Președintele României cu Ordinul Național “Steaua României ” în Grad de Cavaler, fiind cea mai înaltă recunoaștere pe care un cetățean român o poate avea.
Recunoașterea continuă și pe plan internațional prin obținerea titlului “Performance of the Year 2021” în lume.
Premiul de 10 mii de euro vine și el să confirme o recunoaștere deosebită pentru că, nu-i așa, titlurile nici nu țin de cald și nici de foame, nici mie și nici celor 4 fete pe care le am sub acoperiș.
La maturitatea pe care mi-o dau cei 46 de ani de viață, mă rog lui Dumnezeu să nu urăsc pe nimeni. Ma rog lui Dumnezeu să pot să iubesc pe toată lumea. O luptă continuă a sufletului meu este să pot să iubesc pe cei care mă urăsc, iubire fără de care nu pot să fiu și eu iertat de către Tatăl Ceresc pentru multele mele păcate.
Și nu uitați: există loc sub soare pentru toată lumea.
Nu există cuvinte de mulțumire suficiente pentru Avis3000. Nu există cuvinte suficiente de mulțumire pentru echipa mea de suport, nu există suficiente cuvinte de mulțumire pentru voi, nu există cuvinte suficiente de mulțumire pentru DUMNEZEU care îmi dă sănătate, îngăduință și binecuvântare.” a spus Avram Iancu.

Back to top button