glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Fosta directoare a şcolii din Vaţa doreşte să revină pe post. IŞJ Hunedoara a acceptat solicitarea Adrianei Coza de a se înscrie la concursul pentru postul de director al şcolii care a fost subiectul unui scandal de proporţii, în martie, anul curent

Inspectoratul Şcolar Hunedoara a validat înscrierea Adrianei Coza la concursul pentru ocuparea postului de director al Şcolii Gimnaziale Vaţa de Jos. Asta cu toate că acelaşi Inspectorat a demis-o, în martie anul acesta, pe Adriana Coza, în urma scandalului „camerei de tortură”, invocând atunci „management ineficient” şi suspiciuni de violenţă fizică şi verbală la adresa copiilor.

În luna martie a acestui an, Adriana Coza (foto), pe vremea aceea, director al Şcolii de la Vaţa, a fost implicată într-un mare scandal după ce mai mulţi elevi şi părinţi au acuzat-o de violenţă fizică şi verbală la adresa minorilor. După mai multe mărturii prezentate şi de cotidianul „Glasul Hunedoarei”, conform cărora fosta directoare umilea şi maltrata copiii (ba chiar şi o înregistrare video în care fiul acesteia, profesor de informatică în cadrul şcolii, a umilit un elev punându-l să-şi dea palme în repetate rânduri în faţa colegilor) conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara a hotărât să o demită pe Adriana Coza din funcţia de director. Se vorbea atunci chiar şi despre o încăpere în care copiilor li se aplicau corecţii fizice, spaţiu numit de elevi „camera de tortură”. Raportul oficial al IŞJ nega apoi existenţa unei asemenea încăperi. Acum, odată cu organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, Adriana Coza şi-a depus candidatura pentru un nou „mandat” de conducere în şcoala de la Vaţa, iar Inspectoratul i-a acceptat demersul.

Decizia încalcă regulile

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a emis la sfârşitul lunii august ordinul nr. 5080/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar. La capitolul 1, articolul 3, literele d şi e, acesta precizează clar că pentru a putea participa la acest concurs candidaţii trebuie să îndeplinească următoare condiţii: „d) dovedesc calități profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativele «Foarte bine» primite în ultimii 4 ani școlari lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ (…)” şi „e) nu au fost sancționate disciplinar în ultimii 4 ani școlari anteriori anului desfășurării concursului, lucrați efectiv la catedră, în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ (…)”. Ignorând acest ordin de ministru, comisia de validare din cadrul IŞJ Hunedoara şi-a dat acordul ca Adriana Coza să poată participa la concurs. Şi mai ciudat e faptul că fosta directoare a primit calificativul „Foarte bine” din partea actualei conduceri de la şcoala din Vaţa pentru activitatea desfăşurată în ultimul an în învăţământ, deşi a fost implicată în scandalul ce a luat proporţii mediatice naţionale. În plus, Adriana Coza a fost apoi cercetată penal pentru rele tratamente aplicate minorilor, ulterior fiindu-i schimbată încadrarea juridică în infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Ancheta penală nu este finalizată nici acum. „Doamna Coza a primit în anul şcolar 2015-2016 calificativul «Foarte bine» pentru activitate din partea actualei conduceri a şcolii din Vaţa pentru că a avut statutul de profesor. Dacă avea funcţie de conducere în cadrul unităţii, atunci Inspectoratul analiza activitatea doamnei. Pentru ceilalţi trei ani, tot acest calificativ l-a primit din partea IŞJ, ceea ce înseamnă că a îndeplinit condiţiile legale de a participa la concurs. Practic, Adriana Coza a depus dosarul complet care i s-a cerut conform ordinului ministrului nr. 5080, a avut toate actele necesare şi legale. Comisia de validare are rolul de a verifica documentele care ne sunt prezentate şi dacă acestea sunt în conformitate cu ordinul ministrului, ceea ce s-a şi întâmplat. În momentul de validare, comisia nu a avut ce să reproşeze şi ce articol din metodologie să invoce pentru a invalida dosarul. În ceea ce priveşte acordarea calificativului «Foarte bine» pentru ultimul an şcolar, în condiţiile în care a fost implicată într-un scandal şcolar, aici nu vreau să mă pronunţ. Până la soluţionarea cazului, de către organele abilitate, noi susţinem că doamna Coza este nevinovată”,  a precizat inspectorul general adjunct, Marta Mate.

Şefa IŞJ şi directoarea şcolii de la Vaţa refuză declaraţiile

Contactat telefonic de redactorii cotidianului „Glasul Hunedoarei”, inspectorul general al IŞJ, Maria Ştefănie, a evitat orice fel de declaraţie referitoare la înscrierea şi validarea Adrianei Coza pentru concursul de ocupare a unui post de director. Probabil că de frică să nu spună mai mult decât ar trebui, sau să prezinte adevărul care nu este pe placul şefului, nici inspectorul general adjunct al IŞJ, Lavinia Ilina, nu a mai răspuns la întrebări. Asta după ce, în primă fază, a încercat să inducă jurnaliştii în eroare cu afirmaţii contradictorii. Speriată de cele întâmplate, şi actuala directoare a şcolii din Vaţa, Mihaela Pleşa, a evitat să explice de ce i-a acordat calificativul „Foarte bine” Adrianei Coza pentru ultimul an de activitate, din moment ce fosta directoare a fost implicată în unul dintre cele mai mari scandaluri şcolare din judeţ, o poveste ale cărei victime au fost elevii.

Back to top button