glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Farmacia din grădină – Tămâia

Tămâia este răşina unor specii de arbuşti din genul Boswellia care, prin încălzire, emană un miros plăcut de balsam. Se obţine prin crestare (tăietură) din scoarţa şi solidificare sub forma unor boabe neregulate, de culoare roşiatică sau gălbuie. Prin ardere, produce un fum cu miros pătrunzător, fiind folosită în ceremonii religioase. Din răşina arbuştilor de tămâie se obţine uleiul esenţial de tămâie, prin metoda distilării cu aburi. Familia de arbori Boswellia este mult mai numeroasă, dar numai patru specii produc rășină, iar dintre acestea, rășina de „Boswellia serrata” este folosită cel mai des în scopuri terapeutice.

Mai multe studii de specialitate au demonstrat că extractul de „Boswellia serrata” are capacitatea de a bloca sinteza leucotrinelor, ducând astfel la inhibarea inflamației. Acest aspect se datorează faptului că tămâia conține acizi boswelici cu puternice proprietăți antiinflamatorii, proprietăți ce o recomandă ca tratament eficient și fără reacții adverse pentru boli inflamatorii intestinale, litiază biliară dar și alte afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă sau astmul bronșic.

Tămâia este, totodată, un tratament adjuvant promițător și în cazul tumorilor maligne pe creier întrucât aceasta poate distruge formele de leucotrine care se formează de regulă în jurul tumorilor, scăzând totodată riscul de apariție a leziunilor cerebrale.

Uleiul esențial de tămâie are numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și antibacteriene și antifungice. Acest remediu reduce cu 60% ede¬mele care apar după iradierea terapeutică, ajută la protecţia ţesuturilor sănătoase, stimulează elimi¬na¬rea ţesuturilor şi fragmentelor de ţesut moarte, pre¬cum şi refacerea organismului pe ansamblu.

Întrebuințat extern, uleiul esențial de tămâie are grijă de pielea care a suferit în urma expunerii la ultraviolete sau care prezintă cicatrici inestetice, iar respirația urât mirositoare poate fi tratată ușor cu ajutorul unei ape de gură homemade din următoarele ingrediente naturale:

Întrebuințat extern, uleiul esențial de tămâie are grijă de pielea care a suferit în urma expunerii la ultraviolete sau care prezintă cicatrici inestetice, iar respirația urât mirositoare poate fi tratată ușor cu ajutorul unei ape de gură „homemade” din următoarele ingrediente naturale:

–  câteva picături de ulei esențial de tămâie;

–  un sfert de linguriță de sare de Himalaya fină;

–  4 picături de ulei esențial de mentă;

… toate amestecate într-un pahar cu apă.

Rubrică oferită de farmacist specialist Adina Paula Tabac – IRIS PHARMA PLUS Deva

Tags

Vezi și

Close