glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Farmacia din grădină – Leușteanul

Leuşteanul este o plantă aromatică de origine mediteraneeană, cunoscută şi apreciată din Antichitate, atât în scop culinar, cât şi medicinal. În bucătăria tradiţională românească, leuşteanul este folosit la murături, ciorbe, sosuri. Părţile folosite sunt planta întreagă, rădăcina, ramurile înflorite şi seminţele. Gustul și mirosul sunt puternic aromate, caracteristice de leuștean. Planta este indicată în bronşite acute şi cronice, pneumonii, dischinezii biliare, dispepsii digestive, anorexie, constipaţie, intoxicaţii alimentare, enterocolite, colopatii spastice, colite fermentative, parazitoze intestinale, boli hepato-biliare, infecţii urinare, litiază renală, hipertensiune arterială. Reglează ciclul menstrual și ameliorează dismenorea, fiind și un bun neurotonic, sedativ, detoxifiant și afrodisiac. Are un puternic efect în infecții cu E. Coli și H. Pilori, facilitează digestia, ameliorează balonarea și colicii la copii. Pe răni, ulcerații, furuncule se pun cataplasme cu leuștean cules de dimineața, bine spălat și zdrobit cu sucitorul. Este emolient și cicatrizant la nivelul pielii. Frunzele sunt larg folosite drept condiment dar nu posedă acțiune diuretică. În medicina tradițională rădăcinile de leuștean sunt folosite ca diuretic, tonic digestiv, emenagog (stimulent al menstruației)- posedă proprietăți asemănătoare cu ale rădăcinii de Angelică. Vinul de leuștean este cunoscut de multă vreme și e folosit împotriva retenției de apă, a indigestiilor și anorexiei. Se prepară dintr-o sută de grame de leuștean proaspăt și mărunțit, puse la macerat, pentru două săptămâni, în 750 ml de vin alb, natural. Vasul se ține la temperatura camerei. După acest interval, lichidul se filtrează și se păstrează la frigider, în sticle mici, închise la culoare. La nevoie se ia câte un păhărel pe zi, înaintea mesei principale.

Rubrica oferita de farmacist specialist Adina Paula Tabac – IRIS PHARMA PLUS Deva