glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Farmacia din grădină – Feriga

Una dintre cele mai populare plante de apartament, feriga, are un dublu rol pentru care este aleasă de majoritatea românilor pentru a le mobila locuința, designul și purificarea aerului. Casa va avea un aspect sălbatic așadar plin de viață. Aceste plante sunt iubitoare de umezeală și umbră. Ele vă vor răsplăti cu mult oxigen, îmbunătățind considerabil atmosfera camerelor în care vor fi depozitate.

Cunoscută mai ales pentru calităţile sale decorative şi mai puţin pentru cele terapeutice, feriga intră în categoria plantelor medicinale datorită principiilor sale active care paralizează pur şi simplu viermii intestinali şi paraziţii care atacă ficatul. Feriga comună este o plantă perenă care face parte din familia Dryopteridaceae, ce cuprinde aproximativ 1200 de specii. O întâlnim în pădurile de foioase, în tufărişuri, locuri umbrite, buruienişuri de depresiune, de-a lungul râurilor, însă şi-a găsit locul, datorită calităţilor sale estetice, şi în interioarele locuinţelor, ca plantă de apartament. Deşi multă lume o are la îndemână, puţini sunt cei care ştiu că eleganta plantă poate fi utilizată cu succes şi în scop medicinal. Partea utilizată în scop terapeutic este rizomul (Filicis mariş rhizoma) care conţine derivaţi ai floroglucinolului. Are acţiune terapeutică antihelmintică, prin paralizia musculaturii netede a unor viermi intestinali (Tenia solium, Ascaris, Ankilostoma, Distonum, Botriocephalus – acţiune hemolitică) sau hepatici (Fasciola hepatică – prin precipitarea proteinelor sau prin acţiune antioxidazică).Pentru că preparatele din ferigă sunt foarte neplăcute la gust, se recomandă ca planta să se folosească sub formă de sirop pe care-l găseşti în magazinele naturiste sau îl poţi obţine în casă astfel: prepară un decoct dintr-o lingură de rizomi proaspăt răzuiţi (nu uscaţi) şi 100 ml apă, iar peste decoctul rezultat, după filtrare, adaugă 100 g zahăr şi lasă la fiert timp de 10 minute. Se administrează: dimineaţa, pe stomacul gol, câte o lingură în două reprize, la interval de 15 minute. După două ore de la administrare, se foloseşte un purgativ.
Feriga de pădure – Dryopteris filix-mas, popular – ferega, feliga, firica, iarba șarpelui, barba ursului, limba șarpelui, limba cerbului, năvalnic, spata dracului, spasul dracului, este considerată o plantă medicinală, mare iubitoare de umezeală și de răcoare, iubește lumina filtrată mai puțin puternică. Feriga de pădure este o plantă ierboasă, perenă, lipsită de flori și fructe, se înmulțește prin spori, este răspândită în flora spontană mai ales în pădurile din zonele montane și submontane dar poate crește și în grădină sau ghiveci în apartament, pe terase și balcoane, ca plantă ornamentală prin frunzișul deosebit de frumos.Feriga de pădure are un rizom orizontal de dimensiuni mari, solzos acoperit cu vegetalele mai vechi ale plantei, din acesta se dezvoltă rădăcinile și mugurii din care vor crește frunzele verzi și lungi de până la un metru.

În scopuri medicinale se utilizează rizomii, care au în conținut substanțe active importante – filicina, aspidinol, albaspidina, acid flavoaspidic, săruri minerale, taninuri, amidon, zaharuri.

Rizomul în stare proaspătă este folosit în industria farmaceutică și în medicina veterinară sub forma de medicamente vermifuge, pentru combaterea viermilor intestinali mai ales a teniei, în afecțiuni ale căilor urinare, extern calmează arsurile, răni, etc.

Frunzele sub forma de decoct sunt eficiente în artrită, gută și reumatism.

Preparatele din feriga de pădure extracte, pulbere, decoct-sunt TOXICE.

Preparatele din ferigă se administrează numai sub supraveghere medicală, depășirea dozajului sau administrarea incorectă, pot produce intoxicații care se manifestă prin vomă, greață, diaree etc.

Back to top button
Close
Close