glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Expoziție inedită a pacienților Spitalului de Psihiatrie Zam

Circa 60 de lucrări realizate de către pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Zam vor fi expuse în cadrul unei expoziții intitulate „Outsider Art”. Vernisajul va avea loc marți la ora 13:00 în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Lucrările care vor fi expuse sunt realizate în diferite tehnici, dintre care unele sunt în ulei pe pânză sau pe carton, altele în tempera și acuarelă, pe hârtie sau pe sticlă. În cadrul expoziției vor fi expuse precum și câteva obiecte de meșteșug, din lemn, cu tematică diferită. „Valoarea lucrărilor a determinat propunerea unei expoziții de artă mai puțin obișnuite, prin prisma autorilor lucrărilor, la care s-a adăugat dorința de a contribui la schimbarea atitudinii, uneori greșite, a societății față de aceste persoane. Pentru unii dintre pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Zam, pictura este un mod de a comunica. Gândurile lor cele mai ascunse, ideile, tot ceea ce nu reușesc să comunice verbal, o spun prin intermediul artei”, a declarat a declarat Silviu Lungu din cadrul Biroului de calitate al serviciilor medicale, inițiator al proiectului.
De-a lungul timpului, cadrele medicale din acest spital au colecționat lucrările considerând că munca pacienților ar merita să fie cunoscută publicului. „Printre lucrări regăsim o serie de peisaje care prezintă o evoluție plastică în realizarea acestora, uneori observăm testul „copacului” care dezvăluie stadiile bolii, starea și procesul de degradare ori confuzie ale pacientului, alteori se pot vedea peisaje melancolice care surprind frumusețea și bogăția naturii în tonuri calde de verde de China, smarald cu veronesse sau nuanțe de roz. Mai sunt prezente compoziții abstracte sau unele cu personaje sau portrete, realizate în funcție de evoluția bolii cu care se confrunta autorul lucrării”, menționează muzeograful dr. Diana Loredana Pantea, Secția de Istorie și Artă din cadrul muzeului.Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 martie – 31 mai, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Back to top button