glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Europarlamentarii hunedoreni se opun propunerilor de reducere a fondurilor de coeziune şi celor pentru agricultură. Iuliu Winkler: „Bugetul european nu trebuie să ducă la adâncirea faliilor din interiorul UE”.

Propunerile Comisiei Europene privind bugetul multi-anual al UE pentru perioada 2021 – 2027 produc reacţii în rândul europarlamentarilor români. Cei doi europarlamentari hunedoreni, Iuliu Winkler (UDMR) şi Siegfried Mureşan (PMP), deşi din formaţiuni politice diferite, au reacţii asemănătoare.

„România nu trebuie să accepte propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 5% fondurile destinate Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune în viitorul buget european post-2020”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European. Siegfried Mureșan a mai declarat că, ieri, Comisia Europeană a semnalat clar că orice atac la adresa statului de drept poate fi sancționat cu suspendarea fondurilor europene, însă consideră că nu trebuie penalizați beneficiarii de fonduri din cauza derapajelor guvernelor naționale.

„Totodată, Guvernul României trebuie să demonstreze și că este capabil să absoarbă fondurile destinate țării noastre în cadrul actualului buget pentru a fi credibil în negocieri și pentru a nu pierde bani în următorul buget multianual. Astfel, autoritățile trebuie să accelereze implementarea proiectelor cu finanțare europeană și să arate că avem capacitatea de a folosi banii gratuiți pe care Uniunea Europeană ni-i oferă pentru proiecte care îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor. De asemenea, Guvernul trebuie să-și asume, dacă este cazul, o serie de noi condiționalități privind stabilitatea macroeconomică și fiscală, care, de altfel, vor fi utile României și îi vor apăra mai bine pe oameni de politicienii care cheltuiesc iresponsabil banul public. România are nevoie de un Guvern credibil, capabil să negocieze cu celelalte state membre astfel încât viitorul buget european să fie bun pentru țara noastră, iar fermierii români, IMM-urile să nu piardă bani”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Winkler spune că Europa Centrală şi de Est pierde

În opinia lui Iuliu Winkler, anunțata scădere a fondurilor alocate pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună ar putea crea noi falii în interiorul UE.

De asemenea, deputatul UDMR se declară sceptic în privința viabilității ideii de a conecta execuția bugetului european cu funcționarea statului de drept.

„E vorba de reduceri bugetare provocate de ieșirea Marii Britanii din UE, unul dintre cei mai mari contributori. Scăderile preconizate pentru Politica de Coeziune și PAC vor afecta negativ toate statele membre din Europa Centrală și de Est, și de aceea, consider că este nevoie de intensificarea dialogului între aceste țări în privința prevederilor din noul CFM 2021-2027)”, a afirmat, ieri, Iuliu Winkler într-o declarație scrisă remisă în timpul dezbaterilor pe marginea propunerii CE cu privire la noul CFM 2021-2027.

„Urmează o perioadă de negocieri dure atât în ceea ce privește elaborarea opiniei politice a PE, cât și, către finalul anului, în elaborarea raportului bugetar. La fel de dure vor fi și negocierile din Consiliul European. Cel mai important este ca, la finalul acestora, să avem un buget multianual care să întărească coeziunea UE 27. Avem nevoie de mai multă solidaritate în contextul Brexit și nu trebuie să permitem negocierilor bugetare să adâncească faliile deja existente între statele membre”, a adăugat europarlamentarul UDMR.

Cel puţin 2 miliarde de euro, în judeţ, în 14 ani

De ce sunt importante fondurile UE: „Dacă n-am fi avut bani europeni, multe n-am fi reuşit să facem în judeţ” – Mircea Moloţ

Din 2004 şi până acum, în judeţul Hunedoara s-au atras cel puţin 1,5 miliarde de euro, doar prin intermediul administraţiilor locale şi judeţene. Estimarea îi aparţine lui Mircea Moloţ (foto), preşedinte al Consiliului Judeţean din 2004 şi până în 2014. „Doar noi, la Consiliul Judeţean, am avut proiecte care au totalizat câteva sute de milioane de euro, dacă luăm în calcul şi fondurile de pre-aderare. Dacă n-am fi avut bani europeni, multe n-am fi reuşit să facem în judeţ. Doar prin Apa Prod Hunedoara şi Apa Serv Valea Jiului s-au atras proiecte de sute de milioane de euro pentru apă şi canalizare. Apoi au mai fost banii pentru drumurile judeţene (aproape 200 de milioane de euro – n.red.). Lumea, în general, ia în glumă tema fondurilor europene, dar greşeşte. Rigorile în cheltuirea banilor europeni sunt mai mari. De exemplu, datorită acestui fapt, am putut avea bani pentru drumul spre Sarmiz Regia. La nivel regional, în urma licitaţiilor s-a făcut o economie de 10 milioane de euro, bani cu care s-a făcut şi acest drum, care, iniţial, fusese primul sub linia proiectelor finanţate în prima fază. Dacă stăm să adunăm şi proiectele făcute prin şcoli şi cele referitoare la SMID (55 de milioane – n.red.), parcurile industriale de la Hunedoara şi Călan (30 de milioane – n.red.) plus banii APIA (500 de milioane de euro din 2007 până acum – n.red.) cred că ajungem uşor la 1,5 miliarde de euro atraşi în judeţ de la Uniunea Europeană”, declară Mircea Moloţ. La suma avansată de fostul preşedinte al CJ Hunedoara se mai adaugă alţi 500 de milioane de euro veniţi pentru proiecte de investiţii în mediul rural prin AFIR, conform unor estimări neoficiale