glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Administratorul proaspăt înființatei firme de transport a Devei și-a dat demisia

Demisie la vârful Societății de Transport Public Local Deva, imediat după ce a luat naștere această structură. Administratorul, Cristian Vida (foto medalion), și-a depus demisia, înainte ca societatea să funcționeze propriu-zis. Potrivit primarului, Florin Oancea, activitatea serviciului merge mai departe, iar un nou administrator va fi numit cu aprobarea Consiliului Local.

medalion deschidereIeri, Consiliul Local Deva ar fi trebuit să voteze proiectul care stabilea bugetul de venituri și cheltuieli al Societății de Transport Public Local, dar edilul Florin Oancea l-a retras de pe ordinea de zi. Întrebat de jurnaliști, după ședință, de ce a făcut acest pas, Oancea a răspuns: „Administratorul Societății de Transport Public Local și-a dat demisia. Demisia, fiind un act unilateral, am luat act de ea. În perioada următoare, vom analiza o altă variantă, pe care o voi supune votului consilierilor locali, pentru un nou administrator. Noul administrator trebuie să își structureze bugetul de venituri și cheltuieli, să și-l asume și să-l semneze”. Potrivit primarului, Cristian Vida nu și-a motivat decizia, dar cu toate că el și-a dat demisia, activitatea va merge mai departe pentru ca Primăria Deva să aibă propria firmă de transport local. „Va trebui să facem încă o documentație pe care să o supunem votului Consiliului Concurenței, apoi vom veni iarăși în Consiliul Local pentru ca în câteva luni de zile să avem serviciul propriu de transport public local funcțional. De comun acord cu actualul operator (Tirius Transtur n.r.) am găsit o soluție legală consultându-ne și cu cei de la Curtea de Conturi să facem o modificare la partea de subvenții, în așa fel încât și operatorul să își poată desfășura în continuare activitatea și să nu mai lucreze pe pierdere. Am făcut o analiză serioasă cu compartimentele de specialitate și, într-adevăr, erau anumite disfuncționalități, în sensul că din numărul total al celor care beneficiau de gratuități, doar 30% foloseau efectiv mijloacele de transport local. În aceste condiții, operatorul nu mai poate să spună că lucrează în pierdere”, a declarat Florin Oancea.

 

După presiuni, au venit și „rezultatele”

 

În ultimele două luni, administratorul Tirius Transtur – firma care efectuează transportul public local din Deva – a pus presiune pe primărie. Tiberiu Duma a amenințat că, în cazul în care nu va primi subvenție fixă lunară de 100.000 de lei, își va retrage microbuzele de pe trasee. „Am avut discuţii cu reprezentanţii Curţii de Conturi, ne-am interesat şi la ale primării – Oradea, Craiova, sunt mai multe primării care practică acest model… Operatorul va veni în fiecare lună cu balanţa analitică, dar exclusiv pe transportul public local din municipiul Deva, şi vom vedea care este diferenţa de cheltuieli pe care o va suporta prin subvenţie Primăria”, a spus Florin Oancea, primarul municipiului Deva.