glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

DN 76 – povestea neplăcută continuă (GALERIE FOTO)

Deşeurile din popasuri se adună (şi se împrăştie) mai repede decât reuşesc drumarii să le ridice

Coşuri de gunoi arhi-pline şi gunoaie aruncate peste tot. Cam aceasta este imaginea întâlnită destul de frecvent în zonele de popas de pe DN 76, între Deva şi Brad. Administratorii drumului spun că gunoaiele se ridică de două ori pe săptămână.

Vineri dimineaţa popasurile dintre satele Fornădia şi Săliştioara, respectiv Săliştioara şi Vălişoara arătau dezolant. Imaginile surprinse în dimineaţa zilei amintite sunt elocvente. N-am vrut să publicăm atunci situaţia fără să avem şi punctul de vedere al DRDP Timişoara (structura regională a CNAIR care administrează drumurile naţionale în judeţul Hunedoara). Am procedat ca de obicei: adresă cu întrebări transmisă Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri. Coincidenţă sau nu, la câteva ore după transmiterea adresei, popasurile erau curăţate. Răspunsurile au venit abia ieri (deşi întrebările erau relativ simple). Opt din 10 redacţii ar fi renunţat la subiect. Noi nu o facem pentru că suntem absolut siguri că situaţia se va repeta.

Grafic oficial „ok”

Am întrebat DRDP cine trebuie să gestioneze problema deşeurilor din popasurile de pe DN 76 şi când au fost ele ridicate ultima dată. „Angajaţii districtelor (subunităţile locale din cadrul DRDP – n.red.) igienizează zonele aferente drumurilor naţionale şi parcările adiacente. Activitatea se desfăşoară organizat, în baza unui grafic lunar, cu o frecvenţă de cel puţin două zile pe săptămână – luni şi vineri. Colectarea deşeurilor se realizează selectiv şi se depozitează în incinta districtelor, în locuri special amenajate, de unde sunt ridicate de societăţi specializate”, a răspuns Direcţia de Drumuri.
La volumul de gunoaie existent în popasuri (coşuri umplute până la refuz şi ambalaje aruncate pe o rază de zeci de metri în jurul acestora) există doar două posibilităţi: ori de luni (3 februarie) şi până vineri (8 februarie) pe aici au trecut adevărate hoarde de şoferi fără bun simţ (fapt puţin probabil mai ales că sezonul estival e încă departe), ori curăţenia programată pentru 3 februarie nu s-a făcut. E drept că sunt şi cetăţeni care, în faţa unui coş plin, nu-şi pun resturile în portbagaj, preferând să le arunce, pur şi simplu, pe jos, dar martorii noştri, navetişti pe ruta Deva – Brad spun că am fi îndreptăţiţi să mergem pe cea de-a doua variantă, cea a curăţeniei „sărite” din grafic. Altă problemă e că nişte PET-uri şi pungi aruncate aiurea „atrag” şi alte deşeuri: în unul dintre popasuri am găsit o anvelopă şi… moloz. „Felicitări” persoanei care le-a aruncat acolo, la doi paşi de un drum european.

Toalete ecologice, o poveste (şi mai) încurcată

DN 76 este, de fapt, o poveste continuă în ce priveşte ordinea şi curăţenia. La scurt timp după reabilitare şi modernizare, mobilierul din popasuri a fost distrus de vandali. În aceste locuri ar fi trebuit să existe şi toalete ecologice. Ele au existat, dar numai pentru câteva ore, în ziua în care s-a făcut recepţia lucrărilor, în 20 decembrie 2017. Apoi au fost luate şi duse într-un depozit de district pe motiv că nu exista un contract cu vreo firmă specializată dornică să se ocupe de curăţarea, igienizarea şi vidanjarea lor. După actele de vandalism din primăvara şi vara anului 2018, DRDP a avut un bun motiv să nu mai grăbească reamplasarea toaletelor. Acum anunţă că s-a organizat o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să le gestioneze, dar n-a fost niciuna interesată. „Urmează ca procedura de licitaţie să fie relansată în cel mai scurt timp posibil”, completează DRDP Timişoara.
Reprezentanţii DRDP se încurcă însă uşor în povestea toaletelor. După ce, în vara lui 2018, ne transmiteau în scris că nu au de gând să le amplaseze în popasuri „până la clarificarea situaţiei” (referitoare la actele de vandalism şi autorii acestora), acum spun că toaletele au fost ridicate „datorită actelor de vandalism”. Când, de fapt, ele au fost „pe poziţii în teren” doar câteva ore, la recepţia lucrărilor şi-atât.

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/toaletele-de-pe-dn-76-nu-mai-reapar-de-frica-vandalilor/
https://glasul-hd.ro/dn-76-receptie-cu-wc-uri-dar-fara-wc-uri-toaletele-ecologice-din-parcarile-de-pe-soseaua-deva-brad-au-aparut-dimineata-si-au-disparut-la-amiaza/