glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

În disputa de la MCDR, ITM spune că nu a constatat vreo încălcare a legii

După ce, luni, liderul Sindicatului Personalului Ştiinţific şi Tehnic Auxiliar din cadrul Muzeului din Deva, Mihai Căstăian, spunea că acum se aşteaptă rezultatele unei verificări făcute de ITM (declaraţie publicată ieri de „Glasul Hunedoarei”), Inspectoratul Teritorial de Muncă precizează că a făcut deja verificările şi că nu a constatat încălcări ale legii. Căstăian a explicat ulterior că abia ieri a primit răspunsul oficial din partea ITM, la o zi după ce discutase cu noi, adăugând că va insista ca inspectoratul amintit să facă noi verificări.

„Instituţia Prefectului-Judeţul Hunedoara a transmis către ITM Hunedoara petiţia Sindicatului Personalului Ştiinţific şi Tehnic Auxiliar din cadrul MCDR. Sindicatul a reclamat încălcări ale Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
ITM Hunedoara nu are competenţe decât în aplicarea art. 33 din actul normativ menţionat anterior în sensul că se sancţionează nepublicarea (la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an) listei tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice.
Nu s-a constatat nicio încălcare a acestui articol, pe cale de consecinţă, cu respectarea legii și pentru a veni în spijinul petiţionarului-Sindicatul Personalului Ştiinţific şi Tehnic Auxiliar din cadrul MCDR, s-a procedat la redirecţionarea acestei petiţii (în conformitate cu art. 6 ^ 1 din OG 27/2002 privind activitatea de soluţionare a petiţiilor) către Consiliul Judeţean Hunedoara în subordinea căruia se află Muzeul şi către Camera de Conturi a Judeţului Hunedoara, insituţii care vor formula răspunsurile adecvate.
Petentului i s-a transmis răspunsul în data de 31 ianuarie 2019.
Menţionăm că persoanele nemulțumite de încălcarea prevederilor Legii 153/2017 se pot îndrepta cu plângere împotriva angajatorului la Tibunalul Hunedoara-Secţia Litigii de muncă”, se arată în precizarea Inspectoratului.

Vor cere încă o verificare

Contactat ieri de „Glasul Hunedoarei”, liderul sindicatului a declarat că în ziua în care a discutat cu noi (luni – n.red.) nu intrase încă în posesia răspunsului de la ITM. „Abia astăzi (ieri – n.red.) a ajuns la mine adresa de răspuns de la ITM. Noi vom face însă o întâmpinare în care vom arăta că nu e vorba doar de salarizare, ci şi de probleme care ţin de încadrări, de exemplu, de modul în care s-au făcut unele angajări la Muzeu şi de probleme de protecţia muncii. Dacă nici după întâmpinarea noastră nu se va face o verificare amănunţită, la faţa locului, vom sesiza Ministerul Muncii”, a adăugat Căstăian.
Reprezentanţii ITM contactaţi aseară de noi au precizat că problemele legate de salarizare, încadrări şi modalităţile de angajare cad în sarcina Consiliului Judeţean, instituţia care „patronează” Muzeul din Deva.
Între sindicatul amintit şi conducerea MCDR există un conflict care a izbucnit public la finele anului trecut, fiind reclamate, în principal, diferenţe salariale nejustificate între angajaţi.

Citeşte şi
https://glasul-hd.ro/angajatii-nemultumiti-ai-mcdr-asteapta-o-alta-verificare-de-data-aceasta-din-partea-itm/
https://glasul-hd.ro/angajatii-muzeului-din-deva-se-revolta/

Back to top button