glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Devenii „de peste linie” cer încă un pasaj rutier şi încă o pasarelă

Aproximativ 20 de locatari ai străzilor Mureşului, Vlahuţă, Griviţei şi T. Vladimirescu s-au întâlnit ieri cu un consilier local spunând că se tem că vor fi semi-izolaţi după ce linia ferată va fi reabilitată, iar actuala trecere rutieră din zona numită „spre Bălata” va fi anulată şi înlocuită doar cu o pasarelă pietonală.

Proiectul de modernizare a liniei de cale ferată prevede, în Deva, un singur pasaj rutier (care va avea şi trotuare) în zona intersecţiei Căii Zarandului cu strada Depozitelor şi două pasarele (strict pietonale) în apropierea gării şi spre strada Bălata. Oamenii de pe străzile amintite cer o pasarelă suplimentară, spre strada Griviţei, iar trecerea spre strada Bălata să fie, de fapt, şi pasaj rutier.

Avalanşă de nemulţumiri

Consilierul local Mihai Mica (ALDE) a fost prezent ieri la o discuţie cu locuitorii „dinspre Bălata”. S-a trezit, fără să afle în prealabil, „secondat” de Radu Barb (posibil candidat la Primăria Devei) şi de Cristian Gros, reprezentant al preşedintelui Consiliului Judeţean.

„Suntem cetăţeni ai Devei doar când e vorba de plătit impozite? După ce că nu vezi vreun poliţist local pe-aici, de ne fură ţiganii şi nu le putem face nimic, după ce că nu vine nimeni să tundă iarba de pe domeniul public, după ce că e plin de câini şi ţi-e frică să-ţi laşi copilul pe stradă, după ce că plătim impozite ca pentru zona A (cel mai mare nivel de impozitare), ne mai şi izolaţi? În loc să ne legaţi de oraş, ne îndepărtaţi”. „Aici sunt 200 de case şi 100 de firme. Suntem zona care contribuie cel mai mult la bugetul Devei. Şi-acum ni se spune că, dacă vom vrea să ajungem la Primărie, va trebui să ocolim 6 kilometri?”. „Ce ne facem dacă izbucneşte un incendiu? Ard cel puţin trei case până să ajungă pompierii”. Avalanşa de nemulţumiri a fost una prelungită şi nici Mihai Mica, nici Radu Barb şi nici Cristian Gros n-au reuşit să o stăvilească. S-a oprit, oarecum, de la sine, iar fiecare dintre oficialii prezenţi a promis că va aduce problema la cunoştinţa Primăriei Deva şi a Consiliului Judeţean.

Banii europeni, singura soluţie

„Proiectul a fost făcut şi lucrarea e începută. Probabil cei de la Ministerul Transporturilor au făcut un studiu de trafic şi s-a constatat că pe actuala trecere spre strada Bălata nu e un trafic atât de intens încât să se justifice o cheltuială de milioane de euro pentru un pasaj rutier. După părerea mea, doar dacă se accesează un proiect cu fonduri europene s-ar putea rezolva problema”, a fost concluzia lui Mihai Mica.

Primarul interimar al Devei, Ovidiu Moş (de asemenea, posibil candidat la postul „definitiv” de primar), spune că nu a fost invitat la discuţia cu cetăţenii din zona amintită: „Dacă aş fi fost invitat, aş fi mers. Merg la orice întâlnire pe orice problemă a oraşului, fără probleme. Acolo, spre strada Bălata, a existat un proiect pentru un pasaj care pleca din Viilor, trecea peste DN 7 şi ajungea în zona amintită. Era stabilit la 8 milioane de euro, dar s-a constatat apoi că a fost subevaluat, fiind nevoie de fonduri mult mai mari. Banii s-au «plimbat» pe diferite proiecte, până când au ajuns să fie investiţi în cele şase proiecte de regenerare urbană (de pe vremea lui Petru Mărginean – n.red.). Avem încă proiectul pentru respectivul pasaj şi vom încerca să obţinem finanţare europeană. Pe buget propriu, investiţia s-ar putea face doar prin alocări multi-anuale”.

Tags

3 Comments

  1. Mare tupeu are dl. asta Mica sa vina in fata oamenilor cu o problema ce sa mai discutat si cand era city manager al Devei in dinastia Marginean. Pai domnule Mica ai uitat ca tu ai propus ca banii care erau pentru pasajul opera si pasajul de peste linii sa se realoce pe cele 4 proiecte? „S-a trezit fara sa afle in prealabil” asta e o vrajeala a ziaristilor ca sa le acopere intelegerea celor doi pentru candidatura lu Barb. Sa va fie rusine doar la alegeri ati ajuns sa descoperiti ca sunteti scriitori in agende. Apropo domnule Mica le-ai spus oamenilor de ce nu s-a asfaltat zona aia?

Vezi și

Close