glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Deva se vrea în „Alianţa Vestului”

Oancea vrea să ducă reşedinţa de judeţ într-o alianţă care nu are, deocamdată, instrument de finanţare

Primarul Devei, Florin Oancea, a anunţat că a început demersurile pentru includerea municipiului în „Alianţa Vestului”, structură asociativă ale cărei baze au fost puse recent de oraşele Cluj – Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara. O astfel de structură nu are, deocamdată, la dispoziţie niciun instrument de finanţare europeană, dar Oancea spune că planurile vizează în special perioada 2021 – 2027.

La începutul lunii octombrie, primarii oraşelor Cluj – Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara (coincidenţă sau nu, toţi membri ai PNL) au anunţat că au pus bazele unei „alianţe” prin care să încerce să obţină finanţări pentru ample proiecte de dezvoltare fără să mai fie nevoie de aprobări de la Bucureşti. Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă şi Nicolae Robu au spus că doresc în special proiecte de infrastructură care să conecteze oraşele amintite (linii ferate de mare viteză şi autostrăzi), iar pentru acestea să obţină finanţare direct de la Bruxelles.
Săptămâna trecută a devenit însă destul de clar că iniţiativa nu se va materializa în proiecte cu finanţare europeană, cel puţin nu în următorii trei ani. „Ideea celor patru mari orașe din vestul României, Cluj, Timișoara, Oradea și Arad de a forma o asociere informală care să ajute la accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles, a fost întâmpinată cu bunăvoință la Comisia Europeană, chiar cu căldură, dar este prea puțin folositoare. Experți din cadrul DG Regio, adică resortul Comisiei care se ocupă cu gestionarea celor mai mari fonduri ale UE, ne-au declarat că la ora aceasta nu există niciun instrument financiar prin care cele patru orașe să poată cere direct finanțări europene” se arată în ultima ediţie a euro-newsletter-ului redactat de cotidianul clujean „Transilvania Reporter”.

„Ne interesează perioada 2021 – 2027”

Ieri, primarul Devei, Florin Oancea, a anunţat că a discutat cu Ilie Bolojan pe tema „Alianţei Vestului”, spunându-i că şi reşedinţa judeţului Hunedoara ar dori să facă parte din structura asociativă amintită, mai ales dată fiind poziţionarea geografică. Contactat de „Glasul Hunedoarei” pe tema inexistenţei vreunui instrument de finanţare europeană destinat asociaţiilor de acest fel, Oancea a declarat: „Drumul de 1.000 de trepte începe cu prima treaptă. Noi vrem să facem parte din această asociaţie pentru că ea va reprezenta un posibil instrument care să ajute la dezvoltarea Devei şi a regiunii. Da, e mai greu să facă Deva un proiect comun cu Clujul, de exemplu, dar poate face proiecte comune cu Aradul şi Timişoara. Da, acum nu există vreun instrument de finanţare, dar proiectele Alianţei Vestului vor viza exerciţiul de finanţare din perioada 2021 – 2027. Înfiinţarea acestei structuri îşi doreşte să pregătească mai bine oraşele pentru următoarea sesiune de finanţări europene. Astfel de asocieri reprezintă o practică în Uniunea Europeană. Poate şi din acest motiv vedem că în alte ţări europene, finanţările UE se atrag mult mai eficient”. Primarul Devei a mai adăugat că nu se teme că „Alianţa Vestului” va avea parte de şicane venite de la Bucureşti pentru că „nu este nicidecum vorba despre un demers separatis. E vorba doar despre stabilirea unei variante suplimentare de asigurare a finanţării pentru anumite proiecte, variantă care nu le exclude pe cele existente – fonduri europene prin intermediul Guvernului, fonduri proprii, sau fonduri guvernamentale”.

Back to top button