glasul-hd.ro Web analytics

Cultură

Deva Performing Arts continuă cu un spectacol pe pietonală – „Imagini pe gramofon”

Cea de-a doua ediție a Festivalului Deva Performing Arts continuă astăzi cu două spectacole inedite: „Amantul” și „Imagini pe gramofon”. Primul va putea fi urmărit la teatrul devean de la ora 18:00, iar cel de-al doilea de la ora 20:00, pe pietonala din fața teatrului.

„La ce oră vine amantul tău?” e întrebarea-capcană în jurul căreia se dezvoltă acţiunea spectacolului „Amantul”. Maia Morgenstern și Mircea Rusu vin la Festival cu o comedie ironică, dar şi dramă obraznică, de un erotism seducător, a cuplului adulterin care flirtează periculos. Într-un duel intens, pervers, sado-masochist, Sarah şi Richard derutează, scandalizează, spulberă prin fantezia jocurilor erotice convenţiile sociale, teatrale, asumându-şi subtil toate ambiguităţile create de violenţa dorinţei şi de paradoxala excitaţie produsă de trădare. „Imagini pe gramofon” este un spectacol de street-movement în care expresia corporală devine esenţială şi învie tablouri cu amintiri şi cântece romantice. Şlagărele perioadei interbelice, în interpretarea originală a trubadurilor vremii, sunt pretextul muzical al poveştilor cu parfum de epocă prezentate pe scenă. Costumele şi machiajul completează atmosfera, „fotografiile sepia” ale vremurilor de odinioară stârnind interesul celor tineri şi nostalgia celor aflaţi la a treia… tinereţe. Mâine, de la ora 18:00, pasionații de teatru vor putea urmări o comedie regizată de Mihai Panaitescu. „Amor cu repetiții” este o piesă cu personaje spumoase, încurcături „delicioase”, situații imprevizibile și replici de un umor nebun! Plus un contract de 1 milion de dolari pus în primejdie de încurcăturile amoroase ale ochilor alunecoși și inimilor zburdalnice. În 9 mai, Deva Performing Arts continuă de la ora 18:00, cu „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. „Am ales acest text, adaptat de către regizorul Marius Oltean, pentru forța mesajului și complexitatea rolurilor ce s-au dovedit o adevarată încercare pentru tinerii noștri actori și chiar pentru cei cu experiență. Este o piesă care te pune pe gânduri, o montare care îmbină umorul cu situațiile tragice. În concluzie, un titlu de succes ce trebuie să existe în repertoriul oricărui teatru care se respectă”, a declarat Mihai Panaitescu, manager TAD.

Spectacol contemporan de dans și poezie, în încheierea festivalului

În cea de a șasea zi a festivalului, iubitorii teatrului vor putea viziona, de la ora 18:00, producția Teatrului „Aurel Manea” Turda intitulată „Ultima haltă în Paradis”. „Greu de stabilit ce este dragostea: artă, meserie sau război?… Sau toate trei la un loc? … Orice ar fi, necesită disciplină, talent și putere de muncă. ….Dacă vorbim despre <arta războiului>, de ce n-ar exista și ARTA IUBIRII?”, a precizat regizorul Andrei Mihalache. Pentru data de 11 mai, organizatorii festivalului au pregătit piesa într-un act „Nunta”, o lucrare clasică în sensul deplin al cuvântului, o adevărată capodoperă dramaturgică cehoviană. Acțiunea spectacolului se desfășoară în timpul unei nunți, aici regăsindu-se toate personajele acesteia – o mireasă fericită, un mire cu caracter, niște părinți îngrijorați și tot felul de oaspeți, printre care și un coșcogea general (de fapt, un modest căpitan de rangul doi, mai mic în grad decât un colonel). Spectacolul va fi pus în scenă de la ora 18:00. Festivalul Deva Performing Arts 2019 se încheie în data de 12 mai cu spectacolul propus de Compania Azacusca-Franța: „Amourg” (ora 18:00). Compania este formată din artiști europeni rezidenți în Franța. Primul lor proiect comun, spectacolul hibrid de teatru și dans „Amourg”, a primit etichetarea „Saison croisée France – Roumanie”. „Amourg” este un spectacol contemporan de dans și poezie care propune o meditație asupra posibilității de a comunica și de a se împlini prin întâlnirea cu Celălalt.