glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Mai mult decât o ipoteză: Termocentrala Mintia, trecută la Consiliul Judeţean

Premierul Viorica Dăncilă vorbeşte despre o hotărâre de guvern pentru transfer, dar preşedintele CJ Hunedoara ezită să facă vreo declaraţie tranşantă

Aflată într-o vizită de două zile în judeţul Hunedoara, premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Lupeni, că se pregăteşte un act normativ prin care Termocentrala Mintia să fie transferată în administrarea Consiliului Judeţean. Preşedintele CJ Hunedoara nu face nicio declaraţie clară, iar liderii sindicali de la Mintia spun că au fost, din nou, „lăsaţi în ceaţă”.

„Am hotărât ca să avem o discuţie la Palatul Victoria, luni (ieri-n.red.), astfel încât să putem adopta o ordonanţă de urgenţă referitoare la Mintia pentru a o da către Consiliul Judeţean. Acest lucru ne permite, în acelaşi timp, să accesăm fonduri europene şi să putem ajuta zona”, a declarat Viorica Dăncilă, duminică, la Lupeni. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a însoţit-o pe Dăncilă în vizita prin judeţul Hunedoara a nuanţat declaraţia premierului:
„Vor fi câteva discuții, chiar și luni (ieri – n.red) cum spunea doamna prim-ministru, la Guvern. Va fi un act normativ în ședința de Guvern dacă nu miercuri, săptămâna viitoare, o ordonanță de urgență în acest sens astfel încât să fie soluția economică cea mai bună găsită”. Până la închiderea ediţiei noastre nu a mai apărut nicio informaţie oficială referitoare la acest subiect, mai mulţi directori din cadrul Complexului Energetic Hunedoara aflându-se la Bucureşti în şedinţe care, se pare, s-au prelungit până spre seară.

În expectativă

Contactat ieri după-amiază de „Glasul Hunedoarei”, preşedintele CJ, Mircea Bobora, nu a reuşit să furnizeze nicio informaţie cu valoare de certitudine privind transferul termocentralei în subordinea instituţiei amintite: „Nu pot discuta pe această temă şi cu atât mai puţin să fac supoziţii ori scenarii până când nu văd un act normativ. În continuare, transferul termocentralei este, din punctul meu de vedere, o variantă din mai multe care ar putea exista. Trebuie să avem răbdare câteva zile, să vedem un act normativ pe tema asta, o hotărâre a Ministerului Energiei, apoi vom vedea. Eu nu vreau să port discuţii fără să am o motivaţie clară a unei idei sau propuneri”.

Subvenţia la MWh e problema

Costurile de producţie a megawhatt-ului – oră la Mintia sunt de aproximativ 400 de lei, iar preţul mediu al acestuia pe piaţa zilei următoare (principala sursă de venit pentru orice producător de energie care reuşeşte să funcţioneze în parametri economici normali) este de circa 200 de lei. Rezultă asftel o diferenţă de 200 de lei pe MWh care, până acum, a fost acoperită de CEH prin diferite metode. Dacă termocentrala ar fi trecută la Consiliul Judeţean, pentru a putea fi menţinută la dimensiunile actuale (de personal şi de capacitate), ar fi nevoie ca statul să asigure diferenţa dintre costul de producţie şi preţul de vânzare pe piaţa liberă. Conform surselor noastre, reprezentanţii Consiliului Judeţean au cerut ca această subvenţie să fie asigurată de Guvern. Se pare însă că acest lucru nu este posibil pentru că ar fi considerat ajutor de stat, iar Comisia Europeană nu agreează ajutoarele de stat în domeniul energetic.

Sindicaliştii spun că nu se mai lasă seduşi de promisiuni

Preşedintele SLIEDM, Mircea Crişovan, declară că nu a fost invitat la nicio discuţie pe tema viitoarei administrări a termocentralei adăugând că nu comentează idei şi promisiuni: „Au mai fost ei la Mintia, mă refer la domnul Dragnea, cu premierul de atunci, Mihai Tudose, în noiembrie 2017, şi ne-au spus nu că vom avea două grupuri pe cărbune, ci chiar patru, că ei ştiu mai bine, că ei sunt puterea politică. Câte grupuri sunt acum? Tot cu o jumătate de grup funcţionăm. De atunci şi până acum nu s-a mişcat niciun fir de aţă dintr-un loc în altul”.
Cristian Iştoc, liderul Sindicatului „Solidaritatea” este la fel de reţinut: „Nu am fost chemaţi la niciun fel de discuţii pe tema unui transfer la Consiliul Judeţean. Am transmis însă din timp că noi putem să contestăm o eventuală hotărâre de guvern în acest sens dacă ea nu asigură un viitor pentru termocentrală. Aşteptăm să vedem documentația oficială, că promisiuni electorale am mai avut şi-n noiembrie 2017 (în campania pentru alegerile parţiale locale de la Deva – n.red.)”.