glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Despre ce evită să vorbească Mărginean? Cercurile de interese din jurul Primăriei Deva

Cercetarea fostului vicepreședinte UTI, Ion Obloja, de către procurorii DIICOT a stârnit panică în rândul oamenilor din zona de interese economice ale primarului Devei, Petru Mărginean. Legăturile acestuia cu firma lui Ion Urdăreanu, la rândul său implicat într-un dosar cercetat de DNA sunt de notorietate.

Omul de legătură între UTI și Petru Mărginean este Radu – Marian Dragomir, un misterios personaj, prezentat în emisiuni TV și conferințe de presă ca fiind consilierul personal al primarului, dar care nu apare menționat în aparatul de specialiști.

Consiliere pentru afaceri păguboase devenilor

De asemenea, Dragomir nu are postate pe pagina WEB a Primăriei Deva, așa cum cere legea, nici declarația de avere, nici cea de interese. Dragomir este, deci, personajul misterios din spatele primarului Petru Mărginean care, susțin surse din Primăria Deva, a fost creierul afacerilor dubioase puse la cale de edilul Devei. Dragomir a fost unul dintre apropiații fostului ministru, Codruț Sereș, „frate” după „tatăl” Voiculescu cu Petru Mărginean. Acesta se prezintă ca fiind specialist în fonduri europene, dar timp de patru ani nu a reușit să performeze în acest domeniu pe lângă Petru Mărginean. În schimb, spun oameni din Primărie, a reușit să dirijeze sume considerabile spre firmele unor prieteni de-ai săi, pentru ca apoi, în calitatea de Persoană Fizică Autorizată pe „activități de consultanță în afaceri și management” să își redirecționeze banii în propriile sale conturi. Prima afacere a fost semaforizarea „inteligentă” care a reușit să dea peste cap traficul din Deva, dar nu și conturile firmei UTI și interesele „binomului” Mărginean – Dragomir. Lipsa declarației de avere și interese a consilierului personal al lui Mărginean este explicabilă. Nu avea niciun interes să afle cineva despre veniturile lui și faptul că oferă consultanță sub formă juridică de Persoană Fizică Autorizată. Pentru că este greu de crezut că un specialist în fonduri europene acceptă să lucreze la cabinetul lui Mărginean cu un salariu de maximum 1.500 de lei pe lună.

Legături cu foști securiști și firme controversate

Printre firmele cu care lucrează consilierul primarului, Radu – Marian Dragomir, și care au încheiat contracte extrem de scumpe pentru diverse studii, fără nicio finalitate, sunt Smart Technology Research & Consulting SRL, A.M. Project Design & Consulting SRL, și firma soției sale, Ionela Dragomir, Global Tech Xpert  SRL, toate din București. Dintre acestea, A.M. Project Design & Consulting SRL a fost implicată în mai multe contracte controversate, care acoperă mai multe domenii de activitate. Acest lucru este ciudat pentru o firmă cu doar patru angajați și un capital social de 200 de lei.  A.M. Project Design & Consulting SRL le are ca asociate, în părţi egale, pe Cristiana Adriana Mihalcea, care este şi administrator, şi pe Mihaela Natalia Ionescu. Conform Registrului Comerţului, domeniul de activitate al firmei este consultanţa pentru afaceri şi management.  Firma cu doar patru angajați, care avea să elaboreze pentru suma de 120.000 de lei Strategia de Dezvoltare a municipiului Deva, a fost implicată și în proiecte cu UTI. Alături de controversata firmă a lui Urdăreanu, A.M. Project Design & Consulting a implementat „Sistemul Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civilă”, în valoare de 35 de milioane de euro. Atribuirea contractului, derularea acestuia și apoi funcționarea sistemului au fost subiectul unui scandal, mușamalizat destul de rapid de generalii de securitate din spatele celor două firme.  Un alt contract controversat al firmei AM Project Design SRL a fost cel pentru elaborarea unui „Studiu de evaluare a implementării unor sisteme şi servicii de sprijin pentru formalităţile de raportare aplicabile navelor maritime la sosirea în şi/sau la plecarea din porturile româneşti şi elaborarea unui concept de dezvoltare”. În aceste condiții, cele 120.000 de lei (cca 30.000 de euro) constituiau un mărunțiș pentru societatea din București, dar nu și pentru colaboratorul acesteia, Radu – Marian Dragomir. Acesta nu s-a oprit doar la atribuirea Strategiei, un document copiat și adaptat din lucrări similare ale altor localități, cum „Glasul Hunedoarei” a dezvăluit în momentul adoptării acestuia, și care nu foloseste la nimic administrației locale și devenilor. Ulterior, Primăria Deva a atribuit, prin încredințare directă, aceleiași firme și „Studiul de oportunitate în vederea delegării serviciului de transport public local pe raza municipiului Deva”.  Studiul care a costat 147.000 de lei s-a dovedit nefolositor, pe baza lui fiind elaborate un caiet de sarcini care a făcut imposibilă atribuirea serviciului public. Directorul A.M. Project Design & Consulting a confirmat relația de colaborare între societatea pe care o conduce și consilierul „misterios” al primarului Petru Mărginean. În urma acestei relații, firma din București a obținut, fără licitații, cel puțin două contracte în valoare totală de 267.000 de lei pentru două documente care nu au folosit la nimic municipiului Deva.

„Iluminițele”, studiate tot de prietenii lui Dragomir

Primăria Deva a făcut public încheierea unui contract de servicii cu S.C. Smart Technology Research & Consulting S.R.L. în vederea extinderii sistemului de iluminat public la Deva. Lucrările efective nu se vor efectua în perioada imediat următoare, doar că firma de consultanță, aflată în portofoliul P.F.A. Dragomir Radu Marian, nu putea pierde, pe ultimele luni de mandat ale lui Petru Mărginean, oportunitatea unui contract substanțial. Firma de consultanță, care are doar un angajat,  se va ocupa cu elaborarea documentației tehnice pentru proiectul  „Reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public”.  Documentația tehnică va trata tipul de lucrări pe locațiile propuse pentru extinderea iluminatului public, modul în care se vor desfășura acestea, chestiuni de protecția mediului, materiale și tehnici de intervenție. Documentația va costa bugetul local 120.000 lei. După finalizarea documentației tehnice, Primăria va scoate la licitație și executarea lucrărilor efectiv. Și Directorul firmei Smart Technology Research & Consulting, Valentin Stan, a confirmat colaborarea cu consilierul lui Petru Mărginean.

Învățăturile lui Arafat către Mărginean

Medicul Raed Arafat nu a fost doar un agent electoral pentru Petru Mărginean, ci și un model în mijoacele de sifonare a banului public. Imediat după ce a ajuns primar al municipiului Deva, Mărginean a pus în aplicare același plan de sifonare a fondurilor publice pe care Arafat l-a folosit în cazul achiziționării ambulanțelor SMURD. DNA Cluj instrumentează, în momentul de față, un dosar în care firma Deltamed  SRL, deținută de Vasile Gorgan, un prieten din studenție al lui Raed Arafat și unul dintre principalii sponsori ai Fundației pentru SMURD.  Procurorii au masina deszapezirebănuiala că peste 1.000 de ambulanțe au fost achiziționate la prețuri mult supraevaluate. La nivelul său, și Petru Mărginean a aplicat aceeași metodă. În anul 2012, Primăria a achiziționatpreturi de la firma clujeană a autospecială 4×4 pentru deszăpezire și intervenție pe timp de iarnă. Autovehiculul, marca Volkswagen Amarok,  echipat cu o lamă pentru deszăpezire, a fost achiziționat la prețul de 80.000  de euro cu TVA, în condițiile în care vârful de gamă la o reprezentanță a firmei germane costă 40.332 de euro, iar cea mai scumpă lamă pentru deszăpezire  2.000 de euro.

 

Back to top button