glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateInterviu

Corina Oprişiu: „Deva merită un primar de nota 10”

Fostul city-manager al Devei, Corina Oprişiu, a îndrăznit să intre în cursa electorală pentru postul de primar al reşedinţei de judeţ. A renunţat la un post bun din care putea ieşi liniştită la pensie, doar din dorinţa de a face şi mai mult pentru oraşul în care locuieşte şi pe care, o vreme, l-a gospodărit. A dus o campanie de bun simţ, bazată pe un slogan inspirat, iar acum a acceptat să ne ofere răspunsuri la mai multe întrebări, unele despre subiecte destul de sensibile.

De ce aţi plecat din Primăria Deva, în 2012?

Am plecat obligată. Domnul primar Petru Mărginean nu a mai dorit să lucreze cu mine. La prima întâlnire a sa cu angajaţii Primăriei Deva a declarat că păstrează oamenii competenţi şi că-i va face plăcere să lucreze cu mine, în continuare. Am aşteptat două săptămâni, după care l-am întrebat ce am de făcut. S-a uitat la mine şi mi-a spus „Doamna Oprişiu, sper c-aţi înţeles! Eu nu doresc să lucrez cu dumneavoastră! Vreau să-mi aduc omul meu pe acest post. Sper că sunteţi conştientă că e normal să lucrez cu omul meu pe acest post”. Astfel am realizat că nu mai sunt dorită în Primăria Deva.

Asta după ce timp de doi ani, în administraţia municipiului reşedinţă de judeţ, v-aţi ocupat de segmente importante din activitatea Primăriei Deva…

M-am ocupat de tot ce înseamnă servicii publice, de la iluminat şi curăţenie, până la salubritate, în afară de pază şi ordine. Mai eram manager tehnic de proiect la Colegiul Naţional „Decebal”, proiect pe fonduri europene, manager tehnic de proiect la Liceul Pedagogic (acum „Regina Maria”) şi am supervizat lucrările la fântâna arteziană din faţa Casei de Cultură. Chiar am avut plăcerea să o inaugurez. Primarul de la acea vreme, Mircia Muntean, mi-a spus „Doamnă, te rog să o inaugurezi dumneata pentru că e şi realizarea Dumneavoastră”.

Nu aţi fost bună pentru Deva, dar aţi fost bună pentru Hunedoara…

Domnul Arion m-a chemat la Hunedoara. Acolo am înfiinţat un departament de Patrimoniu, Amenajarea Teritoriului, Urbanism şi Protecţia Mediului. Asta pentru că Hunedoara are un patrimoniu imobil mult mai mare decât Deva. Mi-am dat demisia din postul de la Primăria Hunedoara în ziua în care mi-am depus candidatura. Am hotărât să renunţ la un post foarte bun, pentru onoarea de a candida la funcţia de primar al Devei. Practic, am renunţat la cariera mea pentru această candidatură.

Ştim că acolo aţi venit cu ideea „Casei Breslelor”, proiect de peste 1 milion de euro, la Castelul Corvinilor, cu o finanţare norvegiană câştigată pe ultima sută de metri.

Este un proiect ambiţios, depus pe ultima sută de metri, e adevărat, proiect la care s-a lucrat foarte bine în echipă cu reprezentanţi ai mediului privat. Rezultatul său va fi un muzeu interactiv, înfiinţat la Castelul Corvinilor.

Cum de v-aţi încumetat să candidaţi la Primăria Deva, mai ales că e o lume dominată de bărbaţi şi mai ales că sunteţi susţinută de PMP, un partid care nu e în primele trei?

Am fost atât de intrigată de incompetenţa unora şi de dorinţa arzătoare a altora, încât mi-am spus:„Dacă ei pot să candideze, eu de ce nu aş putea?” Mai ales că am ştiut şi ştiu cu cât pot mai mult decât mulţi dintre ei. Dacă ei cred că pot, eu de ce să nu cred? În plus, Deva merită un primar de nota 10, iar mulţi dintre contra-candidaţi, inclusiv primarul în funcţie, nu au cum să ajungă la un asemenea nivel. Unii dintre ei chiar au recunoscut public acest lucru, recent.

Candidez şi pentru că ştiu ce bani are Deva, ce-ar putea face cu ei şi mă revolt când văd că nu se face. E ca şi când copilul meu, al cărui potenţial îl cunosc foarte bine, se plafonează. Ce să fac? Să-l las în pace sau îl trezesc din starea în care se află?!

La Deva se face risipă cu banii noştri. De exemplu, numai anul acesta, florile plantate de mai multe ori au costat enorm. Arată mai bine şi e mult mai ieftin gazonul simplu cu mici jardiniere sau cu aranjamente de plante care îşi schimbă culoarea frunzelor sau ale căror flori rezistă pe o durată mult mai mare de timp. Am implementat această idee în două locuri în Deva: sensul giratoriu de la Astoria şi sensul giratoriu din Dorobanţi. Aveam de gând să procedez la fel şi cu celelalte sensuri giratorii. Peisagiştii au gândit un mix de plante, care să arate bine în toate anotimpurile.

Aminteaţi de incompetenţă şi de dorinţa aprigă de a candida. Pe Petru Mărginean îl încadraţi la „incompetenţă” sau la „dorinţă aprigă”?

La ambele.

Dorinţa e o chestiune subiectivă, dar la „incompetenţă” de ce?

Pentru că putea mult mai mult şi n-a făcut. Pentru excesul de zel din ultimele luni, care denotă că se poate, totuşi, mai mult. În ultimele două luni s-a apucat să facă ce n-a făcut în patru ani.

Nu cumva e vechea strategie „cheltuim acum şi mai vedem după alegeri ce bani ne mai rămân”?

Nu e o strategie, e pur şi simplu disperare. Să agăţi o muşcată de fiecare colţ de stradă, floare care se usucă, e chiar disperare.

Ce-aţi fi făcut Dumneavoastră, în locul lui?

Oricum, nu eram disperată.

Cum vi se pare că a evoluat Deva în ultimii patru ani, din punct de vedere urbanistic? La început de mandat se vorbea de un proiect de reamenajare a zonei Opera, cu un pasaj subteran, promovat de pe vremea lui Mircia Muntean…

Nu, acela nu a fost proiectul lui Mircia Muntean. Eu şi Mircia Muntean am promovat un proiect pentru un pasaj subteran de la IPH la Poşta Veche. Am făcut şi studiul de fezabilitate, şi proiectul tehnic, iar documentaţia a fost depusă la ADR Vest. Apoi a venit Petru Mărginean şi a spus „nu vreau proiectul lui Mircia, eu fac altul” şi l-a mutat la Opera, doar din orgoliu.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, Deva a stagnat, nu a evoluat. A fost cosmetizată cu nişte piste de biciclete şi câteva sute de metri de bulevarde. Aceşti 7,8 milioane de euro cu care a cosmetizat Petru Mărginean aceste bulevarde reprezintă contravaloarea pasajului pe care-l voiam noi de la IPH la Poşta Veche. Am fi avut o parcare subterană în dreptul cinematografului „Patria” şi un pietonal de la blocul turn până la Prefectură. Uneam, ca zone de interes, Centrul Vechi cu Piaţa Unirii şi cu Parcul de la Cetate.

La finele anului 2011 erau două proiecte de acest fel depuse la ADR Vest: cel din Timişoara, în dreptul BRD-ului, în valoare de 10 milioane de euro, şi pasajul Devei. Erau perfect finanţabile. Cel de la Timişoara s-a făcut, cel de la Deva nu s-a făcut. La Deva era o singură problemă tehnică: mutarea unei magistrale de gaz. Dar,… asta este, trebuie să gândeşti şi lucruri mari, nu doar lucruri mici.

Vorbiţi în programul Dumneavoastră şi despre „rănile urbanistice ale oraşului”. Soluţia Dumneavoastră pentru ele care este?

În niciun caz să dau vina, mereu, pe altcineva. Când ne plângem de apă, primarul ne trimite la Apa Prod pe motiv că e serviciu concesionat, dacă ne plângem de iluminatul public, se spune „nu-i al meu, e concesionat”, la fel şi de transport, dacă ne plângem de clădirea Astoria, „nu-i a mea, e privată”. Atunci de ce mai eşti primar?

Concesionarea e făcută pe baza unui contract prin care primarul îl poate trage de mânecă pe operator, nu să spună tot timpul „Nu-i serviciul nostru, mergeţi în altă parte”.

„Schimbarea în bine începe cu mine”. De ce acest slogan?

Pe unde am activat, indiferent că a fost vorba de mediul privat, sau instituţie de stat, am ştiut tot timpul că degeaba le cer colegilor ori subalternilor să-şi facă bine treaba dacă eu nu sunt un exemplu pentru ei. Degeaba le-aş cere, de exemplu, responsabilitate, dacă eu nu aş respecta un termen – limită pentru întocmirea unui proiect. Sloganul bate şi spre schimbarea primarului, dar, mesajul principal este că schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. Fiecare trebuie să ne spunem asta.

Dacă aţi fi primar, care ar fi prima iniţiativă care vizează felul în care funcţionează Primăria Deva?

Reorganizarea Centrului de Informare a Cetăţeanului şi a procedurilor de lucru. Angajaţii de la CIC nu sunt informaţi în totalitate. La CIC trebuie să se meargă pe principiul „one stop”. Cetăţeanul, când vine, să nu mai fie trimis în alte părţi din Primărie, ci să găsească în acest centru toate răspunsurile de care are nevoie.

Aceeaşi întrebare, dar cu oraşul ca „ţintă”

Transport special pentru copii la şcoală. Exclusiv pentru copii. O linie specială de microbuze care duc şi aduc copiii de la şcoală, plus program de „after school” generalizat. Automat, s-ar decongestiona şi circulaţia în oraş. Cheltuielile nu ar fi foarte mari.

Că tot e final de campanie, cum simţiţi electoratul devean?

Nu ştiu dacă există infracţiunea de „genocid social”. Politica din anii ăştia a omorât încrederea oamenilor în cei care ne conduc. Oamenii sunt atât de dezamăgiţi, încât nu mai au încredere în nimeni.

Mulţi nici nu mai acceptă să stea de vorbă cu tine, ca reprezentant al unui partid politic. Pe oameni nu-i interesează faptul că nu ai antecedente. Este chiar un studiu recent care demonstrează că, deşi oamenii nu vor corupţi, votează corupţi. Omul are două perspective: una de randament şi una de ideal. La vot, majoritatea aleg prin perspectiva de randament, în detrimentul celei de ideal. Omul alege ce e mai bun pentru moment.

Eu mi-am cam atins idealul de randament, nu mă mai interesează nici maşină nouă, nici casă nouă şi nici copiii mei nu au nevoie. Acum aş vrea ca, peste patru ani, să am mai multe răspunsuri când deveanul mă întreabă: „Ce ai făcut tu pentru mine?”.

Primarul în funcţie spune că are zeci de răspunsuri la această întrebare…

O să spun acum un lucru pe care şi presa l-a neglijat, poate doar din neştiinţă. Pe fiecare sesiune financiară, reşedinţele de judeţ sunt favorizate. Sunt considerate poli de dezvoltare urbană şi au banii europeni gata – pregătiţi. Trebuie doar să faci un proiect, să-l susţii cu argumente cât de cât rezonabile şi banii sunt ai tăi, doar să vrei să-i iei. Eu şi Mircia Muntean am reuşit astfel cu banii pentru investiţii de mediu. Nu se puteau face decât arteziene şi parcuri. Mircia le-a făcut pe amândouă, şi fântână şi parc. Contractul pentru parc e semnat de mine. Mărginean le-a terminat şi spune că el a atras banii pentru parc. Nu e deloc aşa. Nu sunt nici măcar proiecte câştigate. Repet: municipiile reşedinţă de judeţ au bani dedicaţi, nu intră pe concurs de proiecte ca celelalte oraşe, precum Hunedoara. Pe sesiunea trecută, reşedinţele de judeţ au avut un fond de 24 de milioane de euro, plus până la 40 de milioane au putut să depună separat proiecte la concurenţă cu celelalte. La fel va fi şi-n următoarea sesiune.

În ultimii ani se tot face comparaţia între Deva şi Alba Iulia, spunându-se că reşedinţa judeţului vecin a progresat mult mai mult. Ce s-a întâmplat acolo?

Alba Iulia a consumat tot ce s-a putut. Bani europeni, fonduri norvegiene, programe italieneşti, franţuzeşti, s-au dus direct la Bruxelles şi-au mai luat şi de-acolo. Noi n-am făcut nimic.

La Alba Iulia e un primar cu viziune, care a strâns în jurul lui şi specialişti adevăraţi. Au aplicat pentru orice. Dacă au găsit un proiect cu tema „Să-nvăţăm să facem clătite împreună cu Grecia şi Italia” au aplicat. De doi ani fac festival gastronomic, nu ştiu de care, pe banii nu ştiu cărui guvern. Pentru orice idee cu finanţări din afara oraşului, primarul Hava a spus „Daţi-i drumul”. Noi, la Deva, am stat.

Ne-am mulţumit cu puţin?

Am fost comozi. Cu cât vrei să faci mai mult, cu atât ai mai mult de lucru. Nu-i mai uşor să nu faci, pe acelaşi salariu?

În afară de resemnarea asta, ce alte păcate mai are administraţia Devei?

Plafonarea şi amatorismul sunt păcatele administraţiei Devei. De exemplu, Garda Cetăţii. Am văzut că la Alba este o gardă, la Castel este o gardă, hai să facem şi noi. Fără să ne gândim că Garda de la Alba înseamnă şi rezultatul unor studii istorice. E păcat să crezi că astăzi mai merge cu amatorisme de genul acesta, fără să-i întrebi pe specialişti. Alba Iulia are prima gardă naţională din România care este plătită de Ministerul Culturii, începând de luna viitoare, pentru că a depus un proiect bun.

Ca simplu locuitor al Devei, la ce v-aţi fi aşteptat de la Petru Mărginean, ca primar?

M-aş fi aşteptat ca, după patru ani sub conducerea lui, devenii să nu-şi mai petreacă sfârşitul de săptămână la Alba Iulia, sau în altă parte, ci în Deva. Am aşteptat de la Petru Mărginean realizări notabile, proiecte serioase cu efecte pe termen mediu şi lung, nicidecum cosmetizări fără vreun rezultat cu adevărat benefic pentru viaţa devenilor şi viitorul copiilor noştri pe care i-am vrea aici, în Deva, nu în altă parte.

Tags