glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Dependența de jocuri de noroc, o boală care afectează tot mai mulți hunedoreni

Tot mai mulți hunedoreni, și în special tineri, sunt afectaţi de ludomanie – dependența de jocuri de noroc. Cel mai grav este că mulți dintre jucători nu își dau seama că au o problemă și ajung să-și piardă toți banii, ba chiar familia, prietenii și serviciul.

Zilnic, tot mai mulți tineri cad pradă jocurilor de noroc. Dovadă este faptul că sălile de jocuri s-au extins exponențial în toată țara. La fel este și în județul Hunedoara, unde industria gaming-ului a explodat. Numai la Brad, spre exemplu, un oraș cu aproximativ 15.000 de locuitori, există cinci săli de jocuri, șase case de pariuri sportive și alte câteva baruri care dețin păcănele. Toate aceste „afaceri” merg ca pe roate, au profituri uriașe și sunt „vizitate” zilnic de zeci de tineri în căutarea adrenalinei și a câștigului ușor. Majoritatea acestor jucători sunt sau vor ajunge dependenți de jocuri, iar ludomania este o boală cronică extrem de periculoasă. Conform psihologilor, în pofida conştientizării efectelor negative pe care dependenţa de jocurile de noroc o are asupra persoanei şi a celor din jur, aceasta nu are capacitatea de a rezista impulsului de a juca. Tratamentul dependenţei începe numai cu recunoaşterea şi acceptarea acestei probleme şi cu dorinţa de a o depăşi. „Dependenţa este o boală cronică ce poate fi tratată doar cu ajutorul specialiştilor. Aceasta afectează treptat familia, prietenii, colegii de muncă, vecinii, comunitatea şi, oricât de bine intenţionaţi ar fi aceştia, nu-l pot ajuta pe dependent fără a apela la ajutorul specialiştilor în domeniu. Cel mai mare pas pentru a scăpa de dependența de jocuri de noroc este realizarea faptului că ai o problemă. Este nevoie de o putere extraordinară și de curaj pentru a o face, mai ales dacă ai pierdut o mulțime de bani și ai pierdut oameni dragi din cauza acestui viciu”, susțin specialiștii.

Patima jocului mai puternică decât rațiunea

Paradoxul face ca fiecare jucător este conștient de șansele minime de câștig pe care le generează jocurile de noroc, dar cu toate acestea joacă în continuare. Mai grav este că cu cât pierde mai mulți bani cu atât dorința de joc devine mai mare. Dan, un tânăr din județ admite că păcănelele sunt extrem de periculoase dar totuși susține că adrenalina jocului este imposibil de controlat. „Am 32 de ani și mă joc la păcănele de când eram în liceu. Curiozitatea m-a făcut odată să bag niște bani la aparate să văd cum mă pot juca și cred că necazul meu a fost că am și câștigat. De atunci nu m-am mai putut opri. Joc aproape în fiecare zi, chiar și 10 lei dacă am în buzunar. Cred că, după ce începi să joci, nu te mai oprești niciodată, pentru că tentația este foarte mare și găsești păcănele sau orice alt joc de noroc la toate colțurile. Jucătorii în sinea lor au o minte bolnavă pentru că gândiți-vă că majoritatea știu că șansele de câștig sunt extrem de mici și tot joacă. Mie dacă vine patronul unei săli de jocuri și îmi spune să nu mă mai joc pentru că doar un om dintr-un milion poate câștiga, mă gândesc că acel om poate sunt eu și mă joc. Chiar dacă am 99,99 la sută șanse să-mi pierd banii. Sunt extrem de periculoase și îți pot distruge viața foarte ușor. Sincer, nu am încercat niciodată să mă las de jocuri, deși au fost zile în care am pierdut toți banii. Mie îmi place foarte mult adrenalina care o generează jocul în sine, chiar dacă sunt conștient că acest viciu poate avea repecursiuni grave asupra mea și a celor din jurul meu”, a declarat Dan M.

Cele mai tari zece firme din județ cu profituri mari de pe urma jucătorilor

Locul 1 – Keops Serv SRL, Petroșani
Administrată de Constantin Siminel Iordache, firma are o cifră de afaceri 16.891.574 de lei și un profit net de 3.976.521 de lei.

Locul 2 – Gaminator Games SRL, Deva
Administrată de Nicoleta Danci și Samirela Ghinda, societatea are o cifră de afaceri de peste 11 milioane de lei și un profit de aproximativ 1.800.000 de lei.

Locul 3 – General Domino Serv SRL, Orăștie
Administratorul acestei societăți este Marcel Adrian Dobra. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de lei și un profit net de1.615.900.

Locul 4 – Project P&C Impex SRL, Deva
Firma este administrată de Paul Grecu și anul trecut a avut o cifră de afaceri de 8.760.590 și un profit net de 1.340.644.

Locul 5 – Mixt Evita Com SRL, Deva
Administrator al acestei societăți este tot Nicoleta Danci, administratorul firmei de pe locul 2 din acest top, împreună cu Vasilică Gârbovan. Firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 18.700.000 de lei și un profit net de aproape 300.000 de lei.

Locul 6 – Cosmic Games WSG SRL, Crișcior
Administrată de Cosmin Cătălin Fodor, firma a avut în anul 2018 (primul an de funcționare) o cifră de afaceri de aproape 244.000 de lei și un profit net de aproximativ 132.000 de lei.

Locul 7 – Cosmic Clas SRL, Crișcior
Societatea este administrată tot de Cosmin Cătălin Fodor și anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproximativ 308.000 de lei și un profit net de aproape 100.000 de lei.

Locul 8 – Ozana Prod SRL, Deva
Firma o are administrator pe Maria Asan și anul trecut a avut o cifră de afaceri de 140.000 de lei și un profit net de aproximativ 85.000 de lei.

Locul 9 – Smichael 23 Bet SRL, Petrila
Societatea este administrată de Marius Haring. Firma este deschisă din anul 2017, atunci când nu a făcut profit, dar în anul 2018, cu o cifră de afaceri de 190.000 de lei, societatea a reușit să realizeze un profit net de aproape 85.000 de lei.

Locul 10 – Codreabet SRL, Brad
Administrată de Călin Nicolae Codrea, societatea care a avut în 2018 zero angajați a reușit că facă un profit net de aproape 80.000 de lei, cu o cifră de afaceri de 216.625 de lei.

Statistica a fost realizată de „Ziar de Hunedoara”.

Back to top button