glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

Cum alegi corpurile de iluminat potrivite pentru bucataria la care visezi?

Atunci cand remodeleaza sau redecoreaza bucataria, multi beneficiari prefera sa prioritizeze alegerea blatului, a rafturilor si sertarelor, a aparaturii de bucatarie si a altor lucruri cu impact major, insa adesea uita de importanta iluminarii spatiului. Cu toate acestea, orice designer de interior va spune ca iluminarea este o componenta esentiala a fiecarui spatiu din locuinta ta, in special in cazul celor functionale, precum bucataria.

Din moment ce optiunile sunt aproape nelimitate (candelabre, plafoniere, lustre, pendule, aplice etc), va trebui sa te documentezi pentru a putea selecta corpurile de iluminat potrivite pentru bucataria pe care o renovezi, in special daca este un spatiu atipic (bucatarie deschisa cu care comunica livingul, bucatarie la casa cu iesire pe terasa etc). Astfel, fie ca vrei sa creezi un spatiu elegant sau relaxat, unul modern sau o atmosfera primitoare, exista numeroase combinatii de corpuri de iluminat care te vor ajuta sa obtii rezultatele dorite.

Ce ar trebui sa iei in considerare?

Atunci cand alegi corpuri de iluminat pentru bucatarie, trebuie sa iei in calcul designul general de interior si toate elementele din incapere. De exemplu, pentru o bucatarie cu detalii simple si aspect minimalist, ai putea opta pentru corpuri de iluminat de tip statement (care sa atraga toate privirile). Daca bucataria are un design putin mai complex, precum o faianta cu diverse motive sau multe forme si texturi diferite, ai putea inclina catre ceva mai subtil si aerisit.

Inglobarea stilului de viata sau a unei teme anume in alegerea corpurilor de iluminat

Bineintes, alegerea ideala trebuie sa spuna cateva lucruri si despre personalitatea ta sau despre contextul si zona in care se afla locuinta. Astfel, pentru a decora bucatariile locuintelor moderne, ai putea alege corpuri de iluminat cu linii clare, forme geometrice si materiale sau finisaje metalice.

Pentru casele din zona de mare sau de langa lacuri, in schimb, ai putea opta pentru ratan, diverse tesaturi sau margele din lemn. In cazul unei bucatarii „de munte”, ai putea lua in calcul corpuri de iluminat din lemn sculptat sau cu design „vanatoresc” (coarne de cerb, lemn aparent neprelucrat etc). Daca ai un spirit visator, ai putea incerca un mix intre eclectic si modern, cu aer boem, iar corpurile de iluminat potrivite pot lega perfect acest peisaj.

Exista o regula pentru dimensiunile corpurilor de iluminat din bucatarie?

Spre deosebire de alegerea candelabrelor pentru living, de exemplu, alegerea corpurilor de iluminat pentru bucatarie nu este influentata de reguli stricte referitoare la dimensiuni. Cu toate acestea, un factor important in alegerea corpurilor de iluminat potrivite este relatia bucatariei cu celelalte spatii si incaperi ale casei. In locuintele care au acelasi spatiu general alocat pentru bucatarie, living si dining, ai putea opta pentru corpuri de iluminat care sa nu atraga toate privirile dinspre camera de zi. Astfel, poate cateva suspensii din sticla ar fi potrivite, astfel incat sa se poata distinge clar toate elementele de mobilier din incapere.

In ce masura corpurile de iluminat pot influenta atmosfera din bucatarie?

Iluminarea poate influenta decisiv starea de spirit pe care o ai, indiferent de incaperea in care te afli. Astfel, poti „construi” un spatiu calduros, primitor si festiv. In acest sens, este recomandat ca lumina de accent sa poata fi controlata cu un intrerupator separat, astfel incat sa o poti ajusta in functie de ocazie. Daca gazduiesti o petrecere cu prietenii si familia, atunci lumina „din belsug” poate face ca incaperea sa „prinda viata”. Pentru o seara de relaxare sau o cina romantica, in schimb, folosirea exclusiva a catorva accente luminoase ar putea crea o atmosfera intima, linistitoare.