glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Credincioșii romano-catolici și reformați sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Mesajele de Paști ale Papei Francisc și arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia

(Sursa foto: Imagine de Myriams-Fotos / Pixabay)

Credincioșii romano-catolici și reformați sărbătoresc astăzi Paștele, cea mai importantă sărbătoare a lumii creștine. Invierea Mântuitorului Isus Cristos este fundamentul credinței creștine. “Paștele este începutul lumii celei noi, eliberată de sclavia păcatului și a morții: lumea deschisă în cele din urmă la Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția iubirii, păcii și fraternității”, a spus Papa Francisc în mesajul Urbi et Orbi din duminica Învierii Domnului.

Glasul Hunedoarei le urează celor care sărbătoresc astăzi Învierea Domnului: “Paște fericit!”

Mesajul Urbi et Orbi al papei Francisc de la solemnitatea Învierii Domnului din anul mântuirii 2019

«Dragi frați și surori, Paște fericit!

Astăzi Biserica reînnoiește anunțul primilor discipoli: ”Isus a înviat!”. Și, din gură în gură, de la inimă la inimă, se aude ecoul îndemnului la laudă: „Aleluia! … Aleluia!”.

În această dimineață de Paști, tinerețea veșnică a Bisericii și a întregii omeniri, aș vrea să ajungă la fiecare dintre voi cuvintele de început ale recentei exhortații apostolice dedicate în special celor tineri: ”Cristos e viu. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe a acestei lumi. Tot ceea ce El atinge devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr (și fiecărui) creștin sunt: El este viu și vrea ca tu să fii viu! El este în tine, El este cu tine și nu va pleca niciodată. Oricât de mult te-ai îndepărta, alături de tine este Cel Înviat, care te cheamă și te așteaptă să o iei de la început. Când te simți îmbătrânit din cauza tristeții, ranchiunei, fricii, îndoielii sau a căderilor, El va fi acolo ca să-ți redea puterea și speranța”.

Dragi fragi și surori, acest mesaj este adresat, în același timp, oricărei persoane și lumii. Învierea lui Cristos este început de viață nouă pentru fiecare bărbat și fiecare femeie, pentru că adevărata reînnoire pornește mereu de la inimă, de la conștiință. Dar Paștele este și începutul lumii celei noi, eliberată de sclavia păcatului și a morții: lumea deschisă în cele din urmă la Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția iubirii, păcii și fraternității.

Cristos e viu și rămâne cu noi. El își manifestă lumina chipului său de Înviat și nu-i părăsește pe cei care sunt încercați, în durere și în doliu. El, Cel Viu, să fie speranța pentru iubitul popor sirian, victima unui conflict care continuă și riscă să ne găsească mereu mai resemnați și chiar indiferenți. În schimb, acesta este momentul de a reînnoi angajarea pentru o soluție politică care să corespundă aspirațiilor juste la libertate, pace și dreptate, să înfrunte criza umanitară și să favorizeze întoarcerea sigură a celor evacuați, ca și a acelora care s-au refugiat în țările vecine, în special în Liban și în Iordania.

Paștele ne face să ținem privirea înspre Orientul Mijlociu, rănit de diviziuni și tensiuni continue. Creștinii din regiune să nu înceteze să dea mărturie cu statornicie răbdătoare despre Domnul înviat și victoria vieții asupra morții. Un gând aparte îl îndrept spre populația din Yemen, în special spre copiii extenuați de foame și de război. Lumina pascală să-i lumineze pe toți guvernanții și toate popoarele din Orientul Mijlociu, începând de la israelieni și palestinieni, și să-i facă să aline numeroasele suferințe și să caute un viitor de pace și stabilitate.

Armele să înceteze însângerarea Libiei, unde persoane lipsite de apărare au început din nou să moară în aceste ultime săptămâni și multe familii sunt constrânse să părăsească propriile case. Îndemn părțile interesate să aleagă dialogul în locul jignirii, pentru a evita redeschiderea rănilor unui deceniu de conflicte și instabilitate politică.

Cristos Cel Viu să dăruiască pacea sa iubitului continent african, încă presărat cu tensiuni sociale, conflicte și, uneori, cu extremisme violente care lasă în urma lor nesiguranță, distrugere și moarte, în special în Burkina Faso, Mali, Niger, Nigeria și Camerun. Gândul meu se îndreaptă și spre Sudan, care trece printr-un moment de nesiguranță politică și unde doresc ca toate părțile să se poată auzi și fiecare să acționeze pentru a face posibil ca țara să găsească libertatea, dezvoltarea și bunăstarea la care aspiră de multă vreme.

Domnul înviat să însoțească eforturile făcute de autoritățile civile și religioase ale Sudanului de Sud, susținute de roadele exercițiilor spirituale ținute cu câteva zile în urmă aici, în Vatican. Să se deschidă o nouă pagină pentru istoria țării în care toate componentele politice, sociale și religioase să se angajeze activ pentru binele comun și reconcilierea națiunii.

Cu ocazia acestui Paște, să aibă parte de mângâiere populația regiunilor orientale din Ucraina, care continuă să sufere din cauza conflictului încă în desfășurare. Domnul să încurajeze inițiativele umanitare și pe acelea care urmăresc dobândirea unei păci durabile.

Bucuria Învierii să umple inimile acelora care pe continentul american suferă consecințele unor grele situații politice și economice. Mă gândesc în particular la poporul venezuelean: la atâta lume lipsită de condițiile minime pentru a duce o viață demnă și sigură, din cauza unei crize care durează și se adâncește. Domnul să dăruiască celor care dețin responsabilități politice să acționeze pentru a pune capăt nedreptăților sociale, abuzurilor și violențelor și să facă pași concreți care să permită vindecarea diviziunilor și să ofere populației ajutoarele de care are nevoie. Domnul înviat să lumineze eforturile care se fac în Nicaragua pentru a găsi cât devreme o soluție pașnică și negociată în folosul tuturor nicaraguanilor.

În fața atâtor suferințe ale timpului nostru, Domnul vieții să nu ne găsească reci și indiferenți. Să facă din noi ziditori de punți, nu de ziduri. El, care ne dăruiește pacea sa, să facă să înceteze zgomotul armelor, atât în zonele de război cât și în orașele noastre și să-i inspire pe liderii națiunilor să acționeze pentru a pune capăt cursei înarmărilor și preocupantei răspândiri a armelor, în special în țările mai avansate din punct de vedere economic. Cel Înviat, care a deschis porțile mormântului, să deschidă inimile noastre la necesitățile celor nevoiași, lipsiți de apărare, săraci, fără loc de muncă, marginalizați, la necesitățile celui care bate la ușa noastră în căutare de pâine, refugiu și recunoașterea demnității sale.

Dragi frați și surori, Cristos e viu El este speranța și tinerețea pentru fiecare dintre noi și pentru lumea întreagă. Să ne lăsăm reînnoiți de El! Paște fericit!»

(La începutul salutului adresat romanilor și pelerinilor din Italia și din alte țări, papa Francisc a dat glas durerii pentru atentatele comise în dimineața zilei de Paști în Sri Lanka asupra unor comunități creștine care celebrau cu bucurie Învierea Domnului. Potrivit ultimelor știri, în urma seriei de atentate comise în Sri Lanka, cel puțin 130 de persoane au fost ucise și alte 400 au fost rănite.)

«Dragi frați și surori,

am aflat cu tristețe și durere știrea despre gravele atentate care, chiar astăzi, ziua de Paști, au adus doliu și durere în mai multe biserici și alte locuri de întâlnire din Sri Lanka. Doresc să-mi exprim cu afecțiune apropierea mea față de comunitatea creștină, lovită în timp ce era adunată în rugăciune, și față de toate victimele unei violențe atât de crunte. Îi încredințez Domnului pe cei care au dispărut în mod tragic și mă rog pentru cei răniți, ca și pentru toți cei care suferă din cauza acestui fapt dramatic.

Îmi reînnoiesc urările mele de Paști Fericit! adresate față de cei care proveniți din Italia și din diferite țări, precum și de cei care sunt uniți cu noi prin intermediul televiziunii, radioului și prin alte mijloace de comunicare. În această privință, îmi place să amintesc că acum șaptezeci de ani, chiar la Paștele din 1949, un papă vorbea pentru prima dată la televiziune. Venerabilul Pius al XII-lea se adresa atunci telespectatorilor televiziunii franceze subliniind că privirile Succesorului lui Petru și ale credincioșilor se puteau întâlni și printr-un nou mijloc de comunicare. Această aniversare îmi oferă ocazia de a încuraja comunitățile creștine să folosească toate instrumentele pe care tehnica le pune la dispoziție pentru a anunța Vestea cea bună a lui Cristos înviat, ca să comunicăm, nu doar ca să ne contactăm între noi.

Luminați de lumina Paștelui, să ducem buna mireasmă a lui Cristos cel înviat la numeroșii frați ai noștri aflați în solitudine, mizerie și durere, răsturnând piatra indiferenței.

În această Piață, bucuria Învierii este simbolizată de flori, care anul acesta provin din Țările de Jos, în timp ce florile din bazilica San Pietro sunt din Slovenia. O mulțumire specială adresez celor care au donat aceste minunate omagii florale!

Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună la masa pascală și La revedere

(Sursa: vaticannews.va)

Mesajul de Paști al Înalt Preasfințitului Jakubinyi György, arhiepiscop romano-catolic de Alba – Iulia

Dragi frați întru Cristos, iubiți credincioși!

După legea lui Moise persoana decedată trebuie îngropată încă în ziua decesului. Deoarece Isus a murit în vinerea mare la ora trei, trebuiau să se grăbească cu înmormântarea, pentru ca seara – înainte de începerea Sabatului – să fie înmormântat. De aceea mironosițele s-au gândit să repete îmbălsămarea făcută în grabă duminică dimineața devreme. Când femeile au ajuns la mormânt l-au găsit deschis – piatra lângă mormânt, și mormântul gol. A apărut un înger care a spus: „Nu vă temeți! Voi îl căutați pe cel pe care l-ați răstignit. Nu este aici. A înviat, precum a spus.” Maria Magdalena duce vestea apostolilor. Sfântul Petru și Sfântul Ioan s-au grăbit la mormânt. Sfântul Ioan a ajuns mai repede, dar l-a așteptat pe Sfântul Petru, ca el să intre mai întâi în mormânt. Giulgiul cu care era acoperit capul, nu era printre celelalte giulgiuri, ci era pus deoparte împăturit. Apostolul „a văzut și a crezut”. În dimineața duminicii pascale Isus Cristos a înviat glorios din morți. Isus cel glorios înviat a ieșit din giulgiurile care îl acopereau. Apoi seara a apărut apostolilor.

Învierea lui Isus Cristos este așa de importantă încât bucuria pascală este fundamentul principal al credinței noastre, certitudinea vieții cotidiene și speranța vieții veșnice. Sfântul Paul, „învățătorul păgânilor” (1Tim 2,7) spune deschis: „Căci dacă morții nu învie, nici Cristos nu a înviat, iar dacă Cristos nu a înviat, credința voastră este zadarnică și voi sunteți încă în păcatele voastre, iar cei care au adormit în Cristos au pierit. Și dacă ne-am pus speranța în Cristos numai în viața aceasta, suntem cei mai [vrednici] de milă dintre toți oamenii.” (1 Cor 15,16-20). Mai apoi enumeră martorii învierii, pe sine însuși pe ultimul loc, pentru că l-a văzut pe Domnul, deși înainte a persecutat Biserica.

La Cina cea de taină Isus a vorbit despre faptul că unul dintre ei îl va trăda. Sfântul Petru se încrede în așa fel în propria persoană încât  îndrăznește să spună: „Atunci, Petru, luând cuvântul, i-a zis: „Chiar dacă toți se vor scandaliza din cauza ta, eu nu mă voi scandaliza niciodată.”– Chiar dacă ar trebui să mor împreună cu tine, nu te voi renega (Mt 26, 33.35). Atunci profețește Isus tripla lepădare a Sfântului Petru.

După înviere Isus apare la lacul Tiberiadei și încredințează Biserica Sfântului Petru: „Paște oile mele!” Dar mai întâi Petru își repară greșeala prin tripla mărturisire de iubire. Atunci când Isus îl întreabă: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubești mai mult decât aceștia?”(In 21,15), Sfântului Petru îi crește încrederea de sine, și nu se mai compară cu ceilalți. Se referă doar la Isus: „Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc.”

În ziua de Rusalii coboară Duhul Sfânt peste cei 120 de creștini și se naște Sfânta Biserică. Atunci începe Isus slujirea comunității, după cum i-a încredințat Isus. Își aduce aminte de cuvintele lui Isus: „Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi!” (Lc 22,32) De atunci aceasta este unul dintre obligațiile papei, să îi întărească pe frați.

Răspunsul nostru la apelul sfântului părinte nu poate fi altul decât, mărturisirea conștientă a credinței catolice, exersând faptele de milostenie trupească și sufletească, devenind mărturisitori ai învierii.

Ne pregătim pentru vizita Sfântului Părinte. El își va vizita frații din Transilvania, și după cum ne rugăm: „Duhul Sfânt să ne călăuzească întâlnirea, pentru a ne întări în credința și virtuțile străbunilor, a ne încuraja în speranța stăruitoare, a ne reînnoi în iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui”.

Cu aceste gânduri doresc tuturor credincioșilor, fraților mei în credință și oamenilor de bunăvoință sărbători pascale pline de har și de pace în suflet. Cristos a înviat!

Alba Iulia, la data de 21 aprilie 2019, în Sărbătoarea Învierii Domnului

Jakubinyi György

Arhiepiscop

(Sursa: ziarulunirea.ro)

Tags