glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Întrebarea lui Mikey H pentru tinerii care nu prea au chef să iasă la vot. „Cum ar fi dacă v-ar alege altcineva hainele în fiecare zi? Dar cineva bătrân, cineva peste 60 de ani!”

Vlogger-ul devean Mikey H  (Mihai Holhoş) s-a întors, zilele trecute, acasă pentru a discuta cu tinerii de liceu care anul acesta pot vota pentru prima dată, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Deva 750 la Cinema Patria. N-ar fi fost el dacă n-ar fi şi glumit destul de mult printre mult mai multele idei exprimate la cel mai serios mod posibil. Vă prezentăm mai jos principalele fragmente „semnate” Mikey H.

Despre primul vot

“Primul vot nu-l uit niciodată. Ţin minte că, în momentul în care făcusem 18 ani, eu şi colegii şi prietenii mei, cumva, eram mai entuziasmaţi că putem să bem alcool legal sau că poţi să pleci din ţară fără aprobarea părinţilor decât de aptul că putem să votăm. Ceea ce acum mi se pare trist. Şi ştiu că nu era o campanie de conştientizare prin şcoli, cât de important este să votezi. Nu era nici măcar printre noi. Habar n-aveam. Nu erau programe de genul ăsta. Chiar mi-aş fi dorit, la 18 ani, sau în liceu să vină cineva să facă un astfel de pannel în care să aduci oameni care să-ţi împărtăşească din experienţa lor. Mie mi se părea ciudat, fiindcă eu eram super-entuziasmat că pot să votez. «Lasă votu frate, putem să ieşim în club să d-astea. Mergi să votezi. Uite la ăsta, e bătrân!»

Sincer am ştiut cu cine votez. Nu aveam o educaţie politică. Dar aveam viziunile mele politice foarte bine conturate. A fost la prezidenţiale. Singurele discuţii politice pe care le aveam în momentul acela era taică-meu. Evident c-am votat ce-a votat şi el.”

Despre şcoală şi educaţia politică

„Mie mi se pare super-interesant pentru că nu cred că există în şcoli un program pentru educarea politică a copiilor. Mă refer la ceva sănătos… Şi asta e super-nasol. Politica este super-vitală pentru toată lumea. Ne afectează în absolut orice domeniu al vieţii. Şi suntem ţinuţi în ignoranţă şi în întuneric legat de politică. Şi ni se bagă pe ochi şi pe gât alte chestii «Hai interesaţi-vă voi de astea…, interesaţi-vă voi de treburile alea, la televizor, lăsaţi voi politica». Dar este mega-vitală. Adică e mai vitală decât multe materii pe care le faci la şcoală”.

„Nu există un sistem care să te înveţe politică. Nu vă bazaţi pe sistem. Cel puţin astăzi nu vă bazaţi pe sistem. Bazaţi-vă doar pe voi. Gândiţi-vă că v-aţi născut într-un sistem imperfect, care v-a dus până la punctul ăsta cum va dus, dar de-aici încolo este responsabilitatea voastră să mergeţi mai departe. Nimeni nu este responsabil de voi, doar voi sunteţi. Şi în măsura în care vă implicaţi şi vă informaţi o să aveţi succes în viitor. Nu vă mai bazaţi pe nimeni, iar atitudinea asta de a face de a lua decizii vă va duce mai departe în faţă”.

(după ce aflat de la tinerii de liceu că nu se face sociologie în şcoală)

„Asta e o lecţie pe care am învăţat-o destul de târziu în viaţă, dar sper ca voi s-o preluaţi mai devreme: să nu vă bazaţi pe nimeni şi pe nimic, în special pe şcoală şi pe părinţii voştri. Şi mi-o asum întru totul. Să vă bazaţi doar pe voi şi pe ce ştiţi voi. Deciziile pe care le luaţi să fie cumva.,.. de la voi să pornească research-ul respectiv. Pentru că nimeni nu ştie în viaţa voastră ce vine. Nu avem educaţie politică, nu avem multe chestii pe care ar trebui să le avem. Văd în jurul meu o grămadă de chestii care lipsesc şi nu mă aştept să le facă altcineva pentru mine. Trăim într-un sistem care e departe de a fi perfect. De aceea putem noi să-l facem perfect. Oricine din sala asta poate să fie următorul preşedinte al României. N-avem de unde să ştim asta.

Eu acum 15 – 20 de ani, în sala astam îmi pupam prima gagică, pe-ntuneric . Eram doar un băieţaş din Deva şi n-am visat vreodată c-o s-ajung unde-o s-ajung. Este valabil şi pentru voi. Implicaţi-vă inclusiv în politică. Nu ştiţi, fraţilor, poate o să ajungeţi mari miniştri. Serios, e foarte posibil. Adică drive-ul ăsta de a te implica nu se poate cultiva în şcoală. Din contră, şcoala mi se pare că ţi-l inhibă. Ar trebui să fie cool. E mişto să te implici. E mişto să ajuţi. E mişto să aduni gunoaie. Aia e cool, de fapt, să faci. Aia e o valoare.

Şi cred că dacă puteţi să vă stabiliţi valorile astea din timp şi să vi le confirmaţi în voi aveţi şanse super mari să deveniţi nişte oameni foarte capabili şi respectabili”.

(…)

„Am vorbit cu o prietenă. Are doi copii care sunt la o şcoală privată din Bucureşti. Îmi spunea că copiii ei şi toţi colegii lor adună bani şi haine ca să ajute orfani. Şi fac chestia asta regulat. Inclusiv renunţă la beneficii doar ca să dea unor orfani. Să aibă un Crăciun fericit. Ăsta este un sistem de valori sănătos. Acum oamenii cool sunt cei care se implică. Pe vremea mea nu exista cultura asta de a te implica, de a da de la tine.  La mine în liceu erau apreciaţi oamenii care aveau bani, ţoale şi relaţii. Schimbarea asta a sistemului de valori mie-mi dă speranţă”.

Despre „sistem” în general

Ştim cu toţii că sunt probleme. E departe de a fi perfect sistemul. Ce să faci? Te simţi neputincios de multe ori….

Întrebare: voi ştiţi ce formă de guvernământ are la ora actuală România?

Răspuns din sală: republică semi-prezidenţială

Mikey H: „Este republică parlamentară, dragilor, România. Republică prezidenţială este SUA. Asta înseamnă că Parlamentul este, de fapt, entitatea care decide. Adevărul este că preşedintele dă medalii şi graţiază deţinuţi. Sincer. Preşedintele a ajuns să aibă un rol simbolic. Are rol să promulge legi într-adevăr. Dar puterea adevărată, în România, stă în mâna Parlamentului. Tocmai de-asta este mult mai important să mergi la alegerile parlamentare decât la cele prezidenţiale. Acolo, de fapt, stă puterea”.

După momentul în care organizatorul dezbaterii, Cătălin Hossu, a afirmat că „în momentul în care nu mergi la vot, gestul e, de fapt o renunţare”.

 Mikey H: „Da, te oferi jertfă. Eu zic că dacă nu mergi la vot, cred că nu mai ai dreptul săte plângi dup-aia. Ar trebui, prin lege, să ţi se ia dreptul să te mai plângi. Serios: dacă te mai plângi – amendă! Când eşti prins că te plângi, se uită pe buletin: ai fost la vot? Nu! Amendă!

Despre a fi sau nu prezent la vot:

„Ştii care a fost drama cu Brexit-ul? A fost că tinerii nu au ieşit la vot, pur şi simplu. Mare parte au fost doar bătrâni care cumva au trăit pre-UE şi voiau cumva modul vechi de a face lucrurile. Viitorul tinerilor a fost votat de bărâni. Ceea ce este complet greşit. Bătrânii sunt primii la vot, dimineaţa, se-nghesuie.  Eu nu vreau să decidă altul pentru mine. Nu vreau! Eu aş face o campanie foarte interesantă: cum ar fi, de exemplu, dacă v-ar alege altcineva hainele în fiecare zi. Dar cineva bătrân, cineva peste 60 de ani”.

Despre a pleca sau nu din ţară

Mikey H: „Cunosc foarte mulţi oameni care-mi spun „Plec din ţară. Îmi bag picioarele. Mă duc, n-am de ce să mă mai implic, că ăştia or să îngroape ţara asta”. Mie-mi place foarte mult istoria. Mă uit la toate marile imperii care au venit, s-au dus, au fost de neclintit, dictaturi, regimuri ce-au venit şi-au plecat. Toate vin şi pleacă la un moment dat. Totul e ciclic. La un moment dat chestia asta pe care o avem în România o să se ducă la un moment dat. N-o să dureze foarte mult. Pentru c-o să vină generaţia asta nouă, din spate, care, sper eu, are valori sănătoase şi o să schimbe ceva”.

(…)

„În cele din urmă. Nu e neapărat greşit să pleci dacă chiar găseşti o chestie foarte mişto. Dar eu m-am întors în Deva (pentru conferinţa amintită – n.red.) şi mie mi-e dor de locul ăsta şi aş vrea să-l văd că prosperă. „

(…)

„Eu cred că fiecare se poate implica într-un anume fel şi la un anumit nivel. În România sunt foarte multe lucruri e făcut. În Japonia au totul aliniat. Dacă rămâi în România n-o să te plictiseşti, asta-i clar. Şi-o să faci lucruri”.

Despre implicarea în politică

„Hai să vedem ce înseamnă politică. De exemplu ieri s-a făcut la mine pe scară o întâlnire cu toţi locatarii ca să decidă nu ştiu ce. Aia-i politică. Dezbaterea pe care o facem noi acuma poate fi numită că într-un fel facem politică pentru că discutăm nişte teme.

Ştii care a fost momentul în care am zis că trebuie să mă implic (nu în vreun partid, ci în acţiuni civice – n.red.)? Momentul în care a venit Dăncilă prim-ministru. Băh, deci pe mine femeia aia mă inspiră. Serios! Dacă tipa asta poate să fie prim-ministru, eu şi cu Sanda  (Sanda Nicola, participantă la aceeaşi dezbatere – n.red.) am rupe fâşu’…

(după ce a fost întrebat de ce nu se implică şi mai mult în politică)

„E super complicat în domeniul meu de activitate. Eu lucrez în publicitate….brandurile nu au voie să se asocieze (cu un om politic sau cu un partid anume – n.red.). Eu văd politica ca un act filantropic. Am nevoie să ştiu că, dacă vreau să fac politică, nu vreau să fiu tentat să fur. Să am suficient de mulţi bani astfel încât în momentul în care mă implic în politică eu deja să fiu super bine-merci, sunt ok, sunt bogat, am tot e vreau, şi mă implic în politică pentru a face un act filantropic. Nu văd politica ca pe un mod de a face bani.

Îmi place să construiesc lucruri. Dacă aş avea un mandat de preşedinte şi aş ştii c după mine s-a făcut o autostradă asta ar fi cea mai tare chestie din lume. Dar nu vreau dup-aia şi trei case construite”.

(…)

„O ţară se poate conduce ca şi o companie. Dacă eşti eficient la conducere… (…) Ţara este o companie şi CEO-ul companiei suntem noi, oamenii. Iar primi-miniştrii şi miniştrii şi preşedintele sunt angajaţii noştri. Noi avem puterea să-i dăm afară dacă nu-şi fac treaba”.

Despre tabu-ul numit „politică”

„Mie mi se pare ciudat că nu se discută despre politică. Mi se pare greşit. De ce? E viziunea mea politică. E bine să vorbim despre politică. Da, eu au preferinţe politice. Îmi place politicianul cutare. Exact ca şi cum am preferinţe muzicale, sau preferinţe culinare. Nu ar trebui să ne ferim în a discuta despre politică Din contră, mi se pare sănătos”.

Despre fake news şi alte provocări nou-apărute

„Eu vreu să vă recomand o carte Youval Noah Harari, se numeşte „21 de lecţii pentru secolul XXI”. E senzaţională şi vă explică exact ce ustensile trebuie să vă ascuţiţi ca să deveniţi adulţi în lumea asta în care trăim”.

Tags