glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Conductă de gaz metan la Brad – speranţa moare ultima. Proiectul pentru o magistrală de gaz Deva – Brad s-a împotmolit în birocraţie, dar s-a „eliberat” şi merge mai departe

Conform unor anunţuri făcute la începutul lui 2015, anul acesta ar fi trebuit să se lucreze intens la construirea unei magistrale de gaz pe relaţia Deva – Brad – Ştei. În teren nu s-a întâmplat nimic. Am contactat societatea Transgaz Tg. Mureş, care a făcut câteva clarificări într-o chestiune extrem de importantă, mai ales pentru cei aproximativ 10.000 de locuitori ai municipiului Brad care locuiesc la bloc.

Conform reprezentanţilor Transgaz, proiectarea conductei trebuia finalizată în vara acestui an, însă formalităţile pentru scoaterea unor suprafeţe din circuitul agricol sau fondul forestier durează mai mult decât se estimase iniţial. Din cauza întârzierii, trebuie reactualizate şi avizele de la ENEL, Transelectrica, E-ON Gaz, operatorii de telefonie fixă şi mobilă. În ce priveşte momentul în care o conductă de gaz metan va „ajunge” în Brad, Transgaz afirmă că „lucrările de execuție vor începe în anul 2017, cu condiția ca să fie derulată procedura de licitație pentru alegerea concesionarului serviciilor de distribuție în localitatea în care va fi demarată începerea lucrărilor”.
Avantaj şi pentru satele de pe traseu

„Localitățile rurale de pe traseul conductei, Băița, Vălișoara, Luncoiu de Jos și Ribița, se vor putea conecta la conducta de transport gaze naturale Mintia – Brad prin solicitare de Acord de Acces, conform  H.G. nr. 1043/2004. Valoarea proiectului se va stabili la finalizarea acestuia, la sfârșitul anului 2016. Diametrul conductei este DN 300, presiunea de proiectare PN 40” se mai arată în răspunsul emis de Transgaz la solicitatea cotidianului „Glasul Hunedoarei”.

An de an, mare parte dintre locuitorii municipiului Brad sunt chinuiţi de frig. Vechea centrală termică funcţionează pe bază de păcură şi e situată la 7 kilometri distanţă de oraş. În plus, reţeaua de transport şi distribuţie înregistrează pierderi mari. Pentru iarna acestui an, Primăria a anunţat că, până în decembrie se va folosi tot vechea centrală, urmând ca, din ianuarie, să fie pusă în funcţiune o centrală pe biomasă.

Pe lângă disconfortul căldurii (puţină şi plătită cu bani mulţi – între 600 şi 900 de lei gigacaloria, în funcţie de preţul pe tona de păcură), brădenii îl mai au şi pe cel al buteliilor de gaz, care trebuie reîncărcate periodic.

O conductă de gaz pentru Brad a fost plănuită şi-n ultima parte a anilor ’80, însă după Revoluţie proiectul a căzut.

Tags