glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

CJ se laudă cu bani mai mulţi pentru ong-uri, sport şi tineret. Totuşi, bisericile rămân în topul alocărilor

Consiliul Judeţean Hunedoara anunţă că, anul acesta, va aloca cu 50 la sută mai mulţi bani pentru proiectele depuse în baza Legii 350 din 2005, prin intermediul căreia autorităţile publice judeţene şi locale pot acorda finanţări nerambursabile.

Oficialii CJ Hunedoara doresc să scoată în evidenţă faptul că, anul acesta, vor fi mai mulţi bani pentru domeniile cultură, tineret şi sport. Cifrele arată însă că proiectele pentru sprijinirea cultelor religioase au, în continuare, prioritate, când vine vorba despre împărţeala generală. Bugetul total pentru finanţări pe Legea 350 propus de executivul Consiliului Judeţean este de 4,5 milioane de lei, 60 la sută din sumă urmând să meargă spre proiectele incluse în capitolul „sprijinirea cultelor religioase”.

De la 1,9 la 2,7 milioane pentru biserici

Conform anunţului făcut de CJ, proiectele pentru „promovarea valorilor culturale – programe şi proiecte de interes zonal, inclusiv cultură scrisă”, vor avea anul acesta un buget dublu faţă de anul trecut: 400.000 de lei. La fel se întâmplă şi când vine vorba despre domeniul numit „Organizarea activităţilor şi acţiunilor ştiinţifice, învăţământ, tineret” suma fiind similară cu cea menţionată anterior. „Sprijinirea organizării competiţiilor sportive, precum şi a altor activităţi sportive” va avea, din bugetul Consiliului, 1 milion de lei, cu 400.000 de lei mai mult decât anul trecut.
O creştere şi mai consistentă faţă de anul trecut, de 800.000 de lei, apare când vine vorba despre biserici. 2,7 milioane este suma pe care executivul CJ o propune a fi alocată. „Am decis astfel pentru că sunt multe culte religioase în judeţ, cu fel de fel de probleme pe care doresc să le rezolve, şi nu dorim să facem discriminări de niciun fel. Sunt unele biserici care au nevoie de reparaţii la acoperiş, altele care vor să-şi restaureze pictura, sunt biserici-monument care au nevoie de anumite intervenţii. În ce priveşte bisericile ortodoxe (totuşi, majoritare în judeţ – n.red.), la fel ca anul trecut, mă voi consulta şi cu Episcopia pentru a prioritiza cât mai bine proiectele existente”, declară preşedintele CJ, Mircea Bobora.

Condiţii generale

Proiectul de hotărâre pentru împărţirea celor 4,5 milioane de lei urmează să fie supus votului consilierilor judeţeni în şedinţa de vineri, 19 aprilie. Conform anunţului CJ „orice persoană juridică fără scop patrimonial din judeţul Hunedoara – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – care desfăşoară activităţi nonprofit menite să sprijine realizarea unor obiective de interes public poate beneficia de finanţare nerambursabilă de la bugetul propriu al Județului Hunedoara”. Există şi o serie de condiţii generale impuse proiectelor depuse: să se deruleze în 2019, să fie necesare, iar cheltuielile să fie înregistrate în evidenţele contabile ale beneficiarilor „identificabile, verificabile şi susţinute cu acte originale”. O comisie numită de CJ Hunedoara va evalua fiecare proiect în parte, şi, cel mai probabil, rezultatele evaluării vor fi stabilite în luna iunie a acestui an. Regulamentul și formularele pot fi consultate/descărcate de pe site-ul www.cjhunedoara.ro la secțiunea Transparență decizională.

CITEŞTE ŞI:
http://glasul-hd.ro/liberalii-reclama-impartirea-banilor-la-cj-bobora-si-andronache-le-aduc-aminte-de-perioadele-care-ei-erau-la-putere/
https://glasul-hd.ro/cj-hunedoara-nu-finanteaza-anul-acesta-proiecte-sociale-presedintele-institutiei-declara-insa-ca-situatia-este-doar-una-aparenta/