glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Cazuri de pediculoză, hepatită şi parotidită epidemică în şcoli. Sute de elevi au fost depistaţi cu păduchi, oreion şi „boala mâinilor murdare”

Peste 400 de elevi din învăţământul preuniversitar de stat din judeţul Hunedoara au fost depistaţi cu diverse boli transmisibile. Cele mai grave cazuri au fost cele de pediculoză (păduchi), hepatită sau boală diareică acută.

Tot mai mulţi elevi se întorc din vacanţă la şcoală cu boli transmisibile. Aşa s-a întâmplat şi în judeţul Hunedoara, după vacanţa de vară. Medicii şcolari şi doctorii de familie au efectuat, în urmă cu două săptămâni, după reîntoarcerea elevilor la şcoală, tradiţionalul triaj epidemiologic. Acesta are ca scop evitarea răspândirii bolilor infecţioase şi parazitare în colectivităţile şcolare. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, în urma triajului, medicii au descoperit peste 400 de elevi cu boli transmisibile. „Au fost examinaţi peste 40 de mii de elevi din învăţământul preuniversitar de stat din judeţul Hunedoara, din aproximativ 60 de mii cât sunt înscrişi. Dintre cei controlaţi, 179 au fost diagnosticaţi cu angine (amigdalite acute) – 80 cazuri în Valea Jiului, 51 în Deva şi 48 în Hunedoara, 11 cu hepatita A, patru cu boală diareică acută şi trei cu micoze. De asemenea, a fost identificat un caz de parotidită epidemică (oreion) la Deva şi 208 cazuri de pediculoză (păduchi). Cei mai mulţi elevi cu păduchi au fost depistaţi în Valea Jiului (87), urmând Deva (60), Hunedoara (28), Orăştie – Geoagiu (24) şi Călan (8)”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Fără boli infecţioase la recontrol

Triajul epidemiologic a fost făcut la începutul anului şcolar, iar după zece zile s-a efectuat un recontrol. În urma acestuia, nu au mai fost depistate boli infecţioase şi parazitare. Totuşi, medicii specialişti susţin că numărul cazurilor de hepatită A este în creştere. „Din păcate, avem tot mai multe cazuri de hepatita A (boala mâinilor murdare). Numărul persoanelor diagnosticate cu această maladie a ajuns în momentul de faţă la 71, faţă de săptămâna trecută când au fost înregistrate 65 de cazuri. După recontrolul efectuat în unităţile şcolare din judeţ nu au mai fost identificate boli infecţioase sau parazitare. Pentru a menţine o stare de sănătate corespunzătoare în colectivităţile de copii şi tineri, sfătuim părinţii ca la începutul anului şcolar, cât şi pe parcursul acestuia, dacă copilul prezintă semne şi simptome de boală acută infecţioasă şi/sau parazitară să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea unui diagnostic şi efectuarea unui tratament adecvat”, a adăugat Cecilia Birău.

Back to top button