glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Campionatul de futsal al juniorilor a ajuns la jumătatea sezonului regulat

După ce în sezonul trecut Autobergamo a realizat eventul Campionat – Cupă în întrecerea internă a juniorilor U-19 la futsal, ediţia actuală a competiţiei destinate acestei categorii de vârstă atrage un interes mai mare la Deva. Aceasta cu atât mai mult cu cât a doua grupare din oraş, West, a renunţat la echipa de seniori din Liga a doua şi s-a înscris şi ea în întrecerea juniorilor.

În aceste condiţii, din ce în ce mai mulţi suporteri – şi din acest punct de vedere Deva e un oraş mai degrabă al futsalului decât al fotbalului – întreabă „cum e sistemul la juniori, câte echipe merg mai departe, e cu eliminatoriu sau turneu final?”. Să spunem, înainte de a da răspunsurile la întrebările primite, că în acest final de an calendaristic suntem la jumătatea sezonului regulat, iar reprezentantele Devei au toate şansele să meargă mai departe, în faza play-off.

Sistemul competiţional al Campionatului Naţional Juniori U-19

Campionatul Naţional de Juniori U-19 Futsal este organizat pe serii regionale, întocmite pe criteriul geografic, şi este format din mai multe faze. Prima faza a competiţiei, cea cu serii regionale, a început în 13 octombrie. Ediţia din acest an a adunat la start 33 de echipe (iniţial au fost înscrise 34, dar Mulbach Sebeş s-a retras), mai multe decât în sezonul trecut, când au participat doar 28 de formaţii.
Sunt tot şase serii, ca şi anul trecut, una cu şapte echipe, două cu şase, două cu cinci şi una care a rămas cu patru, după retragerea menţionată mai sus.
În seriile de câte cinci echipe – cum e şi cea în care sunt cele două echipe devene, Autobergamo şi West – se joacă o primă fază în sistem campionat tur-retur. Vor fi zece etape, iar fiecare echipă va disputa opt meciuri (în fiecare etapă una dintre ele stă). Echipele clasate pe locurile 1 – 4 se califică în faza a doua. Faza a doua este un play-off tur retur, în care vor juca locul 1 cu locul 4 şi locul 2 cu locul 3. Primul meci se dispută pe terenul echipei mai slab clasată în prima fază (locul 3 şi locul 4). În caz de egalitate perfectă la finalul celor două meciuri, criteriul de departajare va fi numărul mai mare de goluri marcate în deplasare; dacă după aplicarea acestui criteriu egalitatea persistă se va trece la executarea loviturilor de departajare de la punctul de 6 metri. Echipele câştigătoare ale meciurilor din play-off se califică la Turneul Final.
În seriile de câte şase echipe sistemul este asemănător, cu o primă fază sistem campionat tur-retur, doar că aici în zece etape fiecare echipă va juca zece meciuri. Merg mai departe în faza a doua primele patru clasate, joacă locul 1 cu locul 4 şi locul 2 cu locul 3, după aceleaşi reguli ca mai sus.
Mult mai simplu este la seria de şapte echipe, unde se joacă doar sistem campionat tur-retur, fiecare dispută 12 jocuri în cele 14 etape. Aici nu există play-off, echipele clasate pe locurile 1 şi 2 se califică direct la Turneul Final.

Turneul Final al Campionatului Naţional U-19

La Turneul Final al Campionatului Naţional Juniori U-19 vor participa 12 formaţii calificate în urma fazelor regionale, exact ca şi în sezonul trecut. Regulamentul competiţiei prevede că se formează patru grupe de câte trei formaţii, care vor disputa partidele în sistemul fiecare cu fiecare. Într-o grupă nu pot fi două echipe care au făcut parte din aceeaşi serie regională şi nici mai mult de două echipe care au terminat pe locul 1 în seriile din care au făcut parte în prima fază a campionatului. Grupele sunt formate prin tragere la sorţi.
Echipele cîştigătoare ale celor patru grupe se califică în semifinale, care se vor stabili prin tragere la sorţi. Câştigătoarele celor două semifinale vor disputa finala campionatului, iar învinsele din semifinale vor disputa finala mică. Turneul final se va desfăşura într-o localitate stabilită de Comisia de Fotbal în Sala a FRF. Cluburile care doresc să organizeze turneul final vor depune oferte de organizare după finalizarea fazei a doua, urmând ca acestea să fie analizate de Comisia de Fotbal în Sală şi Fotbal pe Plajă din cadrul FRF, aceasta hotărând locaţia de desfăşurare a turneului final. Echipele participante la turneul final vor primi un sprijin financiar suplimentar din partea FRF.

Campionatul Naţional de Juniori U-19, ediţia 2018 – 2019

Clasament Seria 1
1. Sporting Dărăbani 12 puncte
2. CSM Vaslui 9 p
3. Futsal Ceahlăul Piatra Neamţ 9 p
4. Bukovina Vicov 6 p
5. Futsal Poli Iaşi 6 p
6. CN Nicu Gane Fălticeni 3 p

Clasament Seria 2
1. CS United Galaţi 18 p
2. FC Dunărea Călăraşi 13 p
3. Olimpia Rm. Sărat 10 p
4. Viitorul Buzău 9 p
5. Luceafărul Buzău 9 p
6. SCM Gloria Buzău 3 p
7. Viitorul Verneşti 0 p

Clasament Seria 3
1. FK Odorheiu Secuiesc 12 p
2. KSE Tg. Secuiesc 9 p
3. Kereszthegy Remetea 3 p
4. Imperial Wet Miercurea Ciuc 3 p
5. AS Inter Gheorgheni 3 p

Clasament Seria 4
1. CSM Tg. Mureş 9 p
2. Pro Tineret Sighişoara 6 p
3. Korondy Junior Corund 3 p
4. CFF Clujana Cluj Napoca 0 p

Clasament Seria 5
1. Şoimii Şimand 9 p
2. West Deva 9 p
3. Informatica Timişoara 9 p
4. Autobergamo Deva 3 p
5. Muncitorul Reşiţa 0 p

Clasament Seria 6
1. Viitorul Băleasa 15 p
2. CSJ Ştiinţa U Craiova 9 p
3. Forţa Oltenia Craiova 9 p
4. Metropolitan Işalniţa 9 p
5. Liceul Tehnologic Auto Craiova 3 p
6. Viitorul Ştiinţa Craiova – 6 p