glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Calvarul rutier dintre Hunedoara şi Timiş se va accentua din vară

Administratorii drumurilor naţionale au scos la licitaţie repararea a 15 kilometri din DN 68 A

Cel mai devreme din vara acestui an, problemele de trafic se vor accentua pe porţiunea Drumului Naţional 68 A, între Margina şi Coşeviţa. Se intenţionează refacerea covorului asfaltic. Lucrarea va dura cel puţin opt luni. Nu se ştie însă exact când va începe pentru că licitaţia pentru desemnarea unei firme este încă departe de finalizare.

În aprilie, anul acesta, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a scos la licitaţie refacerea covorului asfaltic pe o porţiune de 14,7 kilometri de pe DN 68 A, între Margina (nodul la A 1) şi Coşeviţa (localitate aflată, practic, pe limita dintre judeţele Timiş şi Hunedoara, la doar un kilometru de viitorul lot 3 al autostrăzii Lugoj – Deva).
Iniţial se credea că luna aceasta ar putea fi desemnat un constructor, însă firmele interesate de licitaţie au solicitat clarificări, aşa că termenul pentru depunerea ofertelor a fost prelungit până la data de 6 iunie, anul curent. Dacă rezultatul licitaţiei nu va fi contestat, lucrările ar putea (teoretic) începe în vara acestui an. Conform publicaţiei bănăţene tion.ro, valoarea estimată a contractului este de 50 de milioane de lei cu TVA iar durata de execuţie de opt luni. Aşadar, reparaţiile la porţiunea de drum amintită se vor întinde până în vara anului viitor, cel puţin (luând în calcul şi lunile de iarnă, anotimp în care nu se poate aşterne covor asfaltic în parametri optimi). Administratorii drumurilor naţionale speră însă că execuţia efectivă a lucrărilor va dura mai puţin pentru că metoda cerută în caietul de sarcini este cea a reciclării asfaltului (un utilaj care decopertează primul strat de asfalt, îl amestecă cu bitum proaspăt şi îl reaşterne pe drum).

Una bună, alta…

Partea bună a „poveştii” este că, în sfârşit, DRDP alocă bani pentru a repara carosabilul drumului care, mulţi ani de acum încolo, (până vor fi gata “tunelurile pentru urşi” de pe A 1) va face legătura între lotul 2 şi lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva. Partea mai puţin bună este că lucrarea ar fi trebuit începută cel mai târziu anul trecut pe vremea asta, astfel încât să fie gata până în vara acestui an, când Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (instituţie căreia DRDP i se subordonează) spune că vor fi gata loturile 3 şi 4 ale autostrăzii (cele din judeţul Hunedoara). Utilajele firmei care se va ocupa de reabilitarea DN 68 A au toate şansele să contribuie şi mai mult la formarea unor cozi kilometrice pe şoseaua amintită. Asta pentru că în zonă se va muta aşa-zisul „efect de pâlnie” al traficului rutier (de pe autostradă, din ambele direcţii, se va înregistra un aflux mare de vehicule care se vor înghesui apoi pe un drum gândit şi rămas la standardele anilor ’60).