glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Bosch şi-a dat terenul de la Simeria în arendă. Compania precizează însă că nu renunţă la proiectul său pentru fabrica de maşini de spălat

Pe terenul pe care mulţi dintre hunedoreni s-ar fi aşteptat ca în primăvara aceasta să apară basculante, macarale, excavatoare şi betoniere au apărut tractoarele cu pluguri. BSH România, compania grupului BOSCH a ales să-şi dea terenul în arendă până la momentul în care vor începe efectiv lucrările de construcţie pentru anunţata fabrică de maşini de spălat, motivând că n-a dorit să-l lase să stea degeaba.

Am întrebat BSH România de ce terenul a fost dat în arendă şi când estimează că vor începe lucrările de amenajare a capacităţii de producţie, anunţate anul trecut. „Planurile noastre pentru construcţia unei fabrici de maşini de spălat la Simeria sunt în curs de desfăşurare. În calitate de proprietar, BSH are obligația de a întreţine şi îngriji proprietatea. În scopul intreţinerii proprietăţii până la începerea construcţiei, am optat totodată în mod deliberat pentru o utilizare cu valoare adăugată. De aceea am semnat un contract cu o firmă agrară românească, care va utiliza terenul pentru a începe proiectul de construcţie. Autorizaţia de construcţie a fost eliberată de Primăria Simeria în data de 12.11.2018, potrivit acesteia constructorul va trebui să înceapă investiţia în următoarele 12 luni, deci avem suficientă flexibilitate pentru planurile noastre. Un moment exact pentru începerea construcţiei nu a fost încă determinat”.

Nimic (oficial) despre influenţa Brexit

Am întrebat BSH România şi dacă şi în ce fel amânarea începerii lucrărilor are sau nu legătură cu situaţia provocată de Brexit (grupul BOSCH deţinând unităţi de producţie şi în Marea Britanie). La aceste întrebări nu am primit niciun răspuns. Cele 43 de hectare deţinute de BSH la Simeria pot găzdui două sau chiar trei unităţi de producţie de dimensiuni destul de mari, iar fabrica de maşini de spălat este doar una dintre ele. Există astfel spaţiu şi pentru eventuale alte capacităţi. Conform surselor noastre, multinaţionala BOSCH este nevoită să aştepte clarificarea condiţiilor legate de Brexit pentru a decide apoi dacă şi cum anume îşi reconfigurează capacităţile din Uniunea Europeană, inclusiv proiectul de la Simeria.
Primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu, nu a comentat aceste informaţii, mulţumindu-se să declare: „Autorizaţia de construcţie este încă în termen şi se poate prelungi chiar şi după termenul de 12 noiembrie 2019, în schimbul unei taxe, în condiţiile legii. Am avut discuţii cu reprezentanţii BSH România şi am înţeles doar că sunt tot felul de analize care mai trebuiesc făcute înainte de începerea efectivă a lucrărilor. În ce priveşte contractul de arendă, asta este abordarea lor. Terenul se foloseşte pentru agricultură până la momentul efectiv în care încep construcţiile”.

Back to top button