glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

„Alba-neagra” cu grădinița copiilor, la Brad. Azi mergi, mâine stai acasă

O situație fără precedent a apărut în municipiul Brad. După o lună jumătate, timp în care mai mulți copilași au fost duși la Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț”, zilele trecute educatoarele le-au spus părinților că, de lun,i nu pot să mai aducă micuții la „grădi”. Motivul? Nu au vârsta de trei ani, aparent legală pentru a frecventa învățământul preșcolar, chiar dacă atunci când au fost înscriși educatoarele știau vârsta reală a copiilor.

Au doi ani, au fost înscriși la grădiniță, au fost acceptați, iar după o lună jumătate „exmatriculați”. Este cazul mai multor copilași din Brad, care după ce s-au acomodat la Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț”, de săptămâna viitoare nu vor mai fi primiți. Mai grav este că, pe lângă faptul că micuții sunt de-a dreptul bulversați, în Brad nu mai există nicio creșă iar părinții care nu au cu cine să lase copiii cât sunt la serviciu ajung să fie forţaţi să renunţe la locurile lor de muncă. „Am înscris copilul la grădiniță, totul a fost bine – mersi, iar ieri (n.red. marți) mi-a spus educatoarea că, de săptămâna viitoare, să nu-l mai aduc că nu are trei ani împliniți. Păi bun, nu are trei ani, dar ei nu au știut acest lucru de la început, când l-am înscris? De ce au mai acceptat să-l aduc la grădiniță, ca să-l bulversez? Și nu este doar copilul meu în această situație sunt mai mulți. Ei sunt mici, ne-a fost greu să-i obișnuim cu grădinița, cu alt mediu, cu alți oameni și cu copii, iar pe când s-au obișnuit acum trebuie să nu îi mai ducem și să-i lăsăm acasă. Nu știu în ce bază legală s-a luat această decizie dar sunt sigură că nu este o lege dată peste noapte. În plus, la Brad nu este creșă iar atât eu cât și soțul lucrăm și nu avem cu cine lăsa copilul acasă. Acum ce vom face? Va trebui să ne dăm demisia ca să stăm cu el? Trebuia să ne spună de la început că numai de anul viitor pot să îl înscriu la grădiniță și măcar știam o treabă”, a declarat o mămică revoltată din Brad.

Maria Ștefănie: „Este un lucru inacceptabil și vom lua măsuri”

Conducerea Grădiniței „Floare de Colț” din Brad nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere dar în schimb am reușit să luăm legătura cu inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Maria Ștefănie. Șefa inspectoratului susține că situația de la Brad este inacceptabilă și că lucrurile nu vor rămâne așa. „Legea învățământului spune clar că învățământul preșcolar este între 3 și 6 ani, dar bineînțeles dacă un copil face trei ani în luna noiembrie spre exemplu el poate fi acceptat la grădiniță în luna septembrie. Indiferent cum ar fi fost situația nu sunt de acord cu faptul că acei copii de la Brad au fost primiți o lună jumătate la grădiniță și acum nu îi mai primesc. Mă voi interesa exact despre ce a fost vorba și cu siguranță vom vorbi cu reprezentanții grădiniței de la Brad și vom lua măsuri. Trebuie să facem în așa fel în care toți copiii să aibă acces la învățământ”, a declarat Maria Ștefănie.

Back to top button
Close
Close