glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Acoperiş nou pentru „biserica vremurilor de băjenie”. Cea mai mică biserică – monument de lemn din România este reacoperită cu şiţă

Biserica din satul Vălari, comuna Topliţa, va avea, peste câteva zile, un acoperiş nou, din şindrilă (şiţă) făcut de specialişti, cu specialişti şi voluntari inimoşi. Primăria Topliţa a contribuit din plin la acţiune şi speră să facă rost de bani pentru o restaurare completă a monumentului.

MAIN 2Joia trecută, aproape 20 de profesori şi studenţi de la facultăţi de istorie şi arhitectură s-au „cantonat” în Vălari, după care au început imediat operaţiunile de înlocuire a vechiului acoperiş de şindrilă al bisericii – monument din lemn, probabil cea mai mică de acest fel din România (doar 3,5 metri lăţime şi 8 metri lungime).

Acţiunea a fost iniţiată de „Ambulanţa pentru Monumente” şi Asociaţia „Monumentum”, fiind vorba de o intervenţie în regim de urgenţă autorizată de instituţiile abilitate. Până ieri s-a desprins şindrila veche şi au fost înlocuite elementele de susţinere ale acoperişului (laţuri şi căpriori). Acum şindrila cea nouă este tratată cu o serie de substanţe speciale care să o facă mai rezistentă şi urmează să fie „bătută” începând de marţi, de trei meşteri specializaţi. „Această intervenţie de urgenţă stopează degradarea iremediabilă a monumentului. Ultima intervenţie pe acest monument s-a făcut undeva prin anii ’70. Cu vreo 10 ani în urmă, a mai fost un proiect (în care s-a implicat doar până la un punct şi Consiliul Judeţean Hunedoara). Atunci s-a pus o prelată de protecţie din material plastic în ideea că, în anul următor, urmează şi lucrările de refacere. Nu ştiu ce s-a întâmplat atunci, dar lucrările n-au mai fost făcute. Între timp, din cauză că a fost acoperită de prelată, vechea şiţă s-a dezhidratat total şi a devenit ca un carton extrem de uscat. Noi am cumpărat şiţa, care ne-a costat vreo 10.000 de lei şi am pus la dispoziţia voluntarilor masă şi cazare”, spune primarul comunei Topliţa, Nicolae Cerişer.

Lemn vechi de 4 secole

Conform lui Nicolae Cerişer (istoric de profesie, fost director al Muzeului Castelul Corvinilor), biserica din Vălari are o poveste încântătoare. „Biserica se putea demonta oricând şi muta în altă parte (de aici îi vine şi supra-numele de „biserică a vremurilor de băjenie” – n.red.). Cred că ar fi încăput în trei sau patru căruţe. S-au recoltat probe biologice pentru a se determina vechimea lemnului şi s-a stabilit că acesta are o vechime de la 1620 – 1630. Adică exact perioada principelui Gabriel Bethlen, interval în care s-a pus un accent intens pe metalurgia fierului în Munţii Poiana Ruscă şi în care aici au fost aduşi primii colonişti, meseriaşi cărbunari, din zona subcarpatică a Munteniei sau Olteniei. Cercetări mai noi arată că biserica a fost cumpărată de la una dintre comunităţile din zonă, dar nu ştim care. Se poate să fie de la Cerişor, Lelese sau Poiana Răchiţelii, nu ştim încă exact”.

Cu trei ani în urmă, Primăria Topliţa şi Fundaţia Pro Patrimonio au realizat o documentaţie amplă pentru restaurarea întregii biserici. Devizul depăşeşte însă 100.000 de euro, sumă pe care instituţia administrativă nu o poate aloca din bugetul propriu, dar pe care, conform primarului, speră că o va obţine ori din fonduri europene, ori din fonduri guvernamentale.