glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

5 metode să pui mai mulți bani deoparte în 2022!

Vrei să pui mai mulți bani deoparte în anul ce tocmai a început? Poate nu sună ușor, însă, cu mici schimbări zilnice, ne putem trezi la sfârșitul lui 2022 cu o suma frumușică în conturi.

Un an nou, un nou început! Sau cel puțin asta ne spunem la fiecare 1 ianuarie. Ne facem planuri că vom deveni cea mai bună versiune a noastră, însă de regulă, conform statisticilor, cam toate promisiunile pe care ni le facem la început de ianuarie sunt abandonate repede și nu văd nici măcar lumina zilei de 1 februarie. Ce ar fi dacă anul 2022 ar fi diferit? Dacă îți setezi în minte că, în următoarele 12 luni, îți vei îmbunătăți viața, atunci așa va fi. Poți începe cu schimbări mici zi de zi, care se vor vedea în timp – îți garantăm asta. De regulă, schimbările mari sunt acceptate cu greu sau nu sunt nici măcar preluate. Totul pornește din mintea ta. Doar acolo trebuie să însămânțezi o idee ca să prindă viață. ȘI va trebui să o mai și întreții – cu gânduri pozitive și cu fapte spre împlinirea ei.

De exemplu, dacă scopul tău este să ai economii ceva mai consistente, sau urmărești să îți achiziționezi ceva mai solid în anul acesta, noi îți oferim câteva metode foarte ușor de pus în practică, când vine vorba de economisit bani. În primul rând, fii atent la aplicația mobilă pe care o folosești pentru tranzacții / cumpărături. Unele dintre ele – majoritatea – au opțiunea de payback. Adică selectezi un anumite procentaj – să zicem 1% – și de fiecare dată când faci o plată, aplicația îți va retrage și acei 1% și ți-i va muta într-un cont de economii. Tu practic nici nu vei simți că ai plătit mai mult. Și ar fi o surpriză mai mult decât plăcută să te trezești la sfârșitul lunii sau anului cu o sumă consistentă de bani, pe care o considerai pierdută doar pentru că ai crezut că ai cheltuit-o. Procentul îl poți schimba când vrei, poți să retragi suma când dorești și o poți monitoriza oricând.

Un al doilea sfat este să îți faci un buget lună de lună. Poți folosi o aplicație de telefon – există o groază pe piață, care te pot ajuta să îți vezi statistica cheltuielilor foarte clar. Dacă nu te împaci cu tehnologia foarte bine, atunci poți ține o agendă cu tine, în care să îți notezi fiecare cheltuială / venit. De fapt, ideea bugetului este regula 50 / 30 / 20. Este destul de populară și o regăsești în multe cărți de educație financiară. Pune deoparte 50% din venit, pe lună, și oprește-i pentru chirie / rate / facturi. 30% se duc către cheltuieli de bază ca mâncarea sau haine sau distracție. Restul de 20% pune-i într-un cont de economii. Din procentul de 30%, poți să faci o altă împărțeală între categoriile de consum. Poți stabili că o parte din ei se duc către hobby-urile tale. Poate fi orice: de la shopping-ul de haine, până la mâncatul în oraș sau jucatul diverselor jocuri. Indiferent care ar fi cazul tău, încearcă să cheltuiești într-un mod responsabil și nu trece peste buget, indiferent ce se întâmplă. Dacă nu te încadrezi în bugetul prestabilit chiar de tine și vrei să ieși la noul local despre care vorbește toată lumea, atunci încearcă să amâni până pe luna viitoare ieșitul acesta. Dacă îți plac jocurile de cărți online cum ar fi blackjack-ul, încearcă să îți setezi o anumită sumă de bani pe care vrei să o joci și alege de exemplu, un singur turneu pe săptămână, la care să te înscrii. Sunt organizate o grămadă de turnee online din care poți alege și, bineînțeles, același sfat este mai mult decât valabil și dacă vorbim despre cumpăratul de haine. Când mergi la shopping, pleacă de acasă cu o anumită sumă în cap și nu trece peste, orice ar fi.

Un al treilea sfat este să renunți la cafeaua scumpă sau sucul zilnic. Dacă ai aduna sumele mici pe care le cheltui zi de zi, ai realiza că, la sfârșit de lună sau de an, cheltui o mică avere. Iar acest lucru poate fi evitat cu ușurință. Fie poți alege o variantă mai ieftină, fie îți poți prepara tu acasă cafeaua sau sucul.

Un al patrulea sfat este să îți iei un partener care să îți țină socoteală la cheltuieli, dacă tu ești mai cheltuitor/cheltuitoare. Dacă partenerul tău de viață este mai cumpătat, cu siguranță îți poate da câteva sfaturi foarte valide. Ba chiar te poate ajuta să îți pui și tu ordine în conturile bancare. Bineînțeles, trebuie să fie o persoană de foarte mare încredere și care face parte din viața ta de zi cu zi.

Un ultim sfat pentru a economisi ceva mai mult este să ne deschidem un cont de economii la banca sau băncile unde avem resurse financiare. Putem de asemenea să și investim în diverse acțiuni sau criptomonede. Însă, de regulă, dacă nu înțelegem un concept foarte bine, este mai indicat să stăm departe de el. Acest sfat este bine sa îl dăm mai departe și copiiilor – și ei au nevoie de educație financiară cât mai devreme.

În concluzie, să pui mai mulți bani deoparte nu este deloc complicat, dar nici ușor. Nimic nu este imposibil dacă ne dorim ceva cu adevărat. Depinde de ce venit avem și ce cheltuieli avem, însă dacă ne organizăm un pic mai bine, am putea să strângem la final de an o sumă deloc de neglijat.

Back to top button