glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

200 de ani de la… Centenar

Gafă incredibilă pe un banner comandat de MCDR: „Celebrăm Marea Unire 1818-2018”

De Centenar, hunedorenii sărbătoresc „200 de ani” de la Marea Unire. În realitate, sunt doar 100, dar asta a fost scris pe un afiș de mari dimensiuni amplasat pe cel mai mare hipermarket din Deva. Deși nu a stat mult sub ochii lumii, ci numai o oră, bannerul comandat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) a creat scandal. O comisie de disciplină va analiza situația și vor fi luate măsuri, susține președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, cel în subordinea căruia se află instituția de cultură.

MCDR a comandat montarea a cinci afişe de mari dimensiuni în locurile cele mai aglomerate din Deva, pentru a le aminti oamenilor că ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri. Numai că, pe unul dintre bannere era scris greșit: „Celebrăm Marea Unire 1818-2018”. În realitate, celebrăm doar 100 de ani de la Marea Unire. După ce au observat greșeala, cei responsabili au încercat să o „dreagă”, lipind un abțibild care nu ar fi corectat situația îndeajuns. Președintele CJ susține că o comisie de disciplină va cerceta ceea ce s-a întâmplat. „Eu ce pot să vă spun este că mesh-ul acela a stat acolo o oră maximum. Apoi am considerat că lipitul unor cifre nu este pentru ceea ce înseamnă un mash care se vrea dedicat Centenarului și l-am dat jos. În două zile, s-a pus cel care are formula corectă, Unirea Principatelor nefăcându-se în perioada fanarioților, ci în 1918. E o comisie care are câteva zile pentru a-mi prezenta concluziile pentru măsurile disciplinare. Greșeala în cifre a avut un singur mesh, acesta care a fost montat pe Auchan. Din cinci mesh-uri, doar unul a ieșit greșit. Ciudat, dar lucrurile trebuiesc tratate cu responsabilitate și de aceea vom avea măsuri disciplinare”, a declarat președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora. Liliana Țolaș, managerul MCDR, susține că greșeala nu aparține angajaților muzeului, ci tipografiei care a făcut bannerul. „Mesh-ul corect este pus de o săptămână pe Auchan. Tipografia este cea care a greșit, dar eu, împreună cu domnul președinte am decis să facem și o comisie de disciplină, care să îi audieze pe cei care s-au ocupat de acest aspect. A fost o chestiune de câteva ore”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” directorul Muzeului Civilizației Dacice și Romane, Liliana Țolaș.

Mesh-ul, refăcut pe banii tipografiei

La câteva ore după ce reporterii „Glasul Hunedoarei” au luat legătura cu managerul MCDR, instituția a transmis și un comunicat de presă, în care este precizat că mesh-ul a fost refăcut pe banii tipografiei. „Eroarea nu se datorează specialiștilor din MCDR. Membrii comisiei care se ocupă de activitățile dedicate Anului Centenar sunt specialiști care și-au petrecut săptămâni întregi (nu doar la locul de muncă, ci și în timpul liber), pentru a concepe, a elabora, a edita și a verifica modelul de bază care a folosit la tipărirea mesh-urilor, bannerelor, invitațiilor, flyerelor, mapelor, afișelor etc. Toate acestea au fost tipărite corect luni de zile. Un eveniment neplăcut care nu are legătură cu MCDR a dus la amplasarea unui mesh ce a conținut o eroare colosală. Regretăm acest fapt, dar nu ni-l asumăm. Cu atât mai mult cu cât greșeala a fost asumată la momentul respectiv (aproximativ acum două săptămâni), de către firma care produs mesh-ul și care a remediat eroarea pe propria ei cheltuială”, se arată în comunicatul MCDR.

Tipografia în cauză își asumă în totalitate vina pentru această greșeală.