glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

15 saci cu documente, trimiși de Primăria Deva la DNA Alba Iulia. Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu, luare și dare de mită, în dosarul „Lucrări pe fonduri europene”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală in rem, adică față de fapte și, deocamdată, nu față de persoane, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dar și luare și dare de mită. În dosarul 131/P/2015, este vorba despre lucrările pe fonduri europene, făcute de trei firme, care s-au desfășurat în municipiul Deva, în anul 2015. Ieri, administrația locală a trimis procurorilor anticorupție 15 saci cu toate documentele cerute de anchetatori.watermark-poze-primarie-1

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție au solicitat toate contractele pe care administrația locală din municipiul Deva le are cu trei societăți comerciale din județul Hunedoara. Este vorba despre SC Drupo SRL, administrată de Gabriel Teodor Doda, SC Industrial Construct Gedi, administrată de Ovidiu Draia, și SC Comsid Tehnosteel SRL, administrată de Vasile Mărginean. Sursele noastre susțin că Primăriei Deva i s-a cerut să trimită toate documentele legate de atribuirea contractelor pe fonduri europene, de la momentul în care acestea au fost pornite prin licitație, până la momentul în care s-a făcut recepția. Mai mult, administrația locală a trimis la DNA Alba Iulia și lista de investiții pe anul 2015. Ieri, 15 saci cu toate documentele solicitate de procurori au ajuns la Parchet, iar anchetatorii le vor studia în următoarea perioadă.

Infracțiuni de corupție, comise la Primăria Deva?

Dosarul „Lucrări pe fonduri europene” este al doilea dosar care explodează în Primăria Deva, după plecarea fostului edil Petru Mărginean, anchetatorii cercetând fapte de corupție comise în mandatul său. În acest ultim caz, procurorii și-au întemeiat dosarul în baza articolului 13, indice 2, din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, care prevede că <În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcwatermark-poze-primarie-2ționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime>, raportat la ar. 297, din Codul penal, care definește abuzul în serviciu prin <Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică>. Mai mult, procurorii susțin că s-a început urmărirea penală și pentru infracțiunea de luare de mită, prevăzută la art.289 din Codul Penal: „Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”. De asemenea, în cauză sunt efectuate cercetări și pentru dare de mită, infracțiune prevăzută în Codul Penal la art.290: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Drumul lui Țîmpău, un alt dosar instrumentat de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală in rem și în dosarul „Drumul lui Țîmpău”. Deocamdată, nicio persoană nu este acuzată în acest caz, ci procurorii anchetează, pentru moment, faptele comise. În luna martie a anului trecut, în municipiul Deva, a răsărit o stradă exclusivistă, la finalul căreia se află casa lui Bogdan Țîmpău, fostul coleg de partid al ex-primarului Devei, „născută” din bunăvoința lui Petru Mărginean.

Dosarul în care s-a dispus începerea urmării penale in rem a fost înregistrat la DNA Alba Iulia sub numărul 59/P/2015, și are ca obiect două fapte, sancționate atât de Codul Penal, cât și de Legea 78/2000. Procurorii consideră că „Drumul lui Țîmpău” a fost făcut încălcând legea. Astfel, dosarul a fost întemeiat în baza articolului 13 din Legea 78/2000, care prevede că: „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”. Mai mult, procurorii anticorupție susțin că a fost încălcat și un articol din Noul Cod Penal, respectiv articolul 292, care face referire la falsul în declarații: „Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Se strânge lațul în jurul lui Mărginean&Co. Procurorii DNA au început urmărirea penală în dosarul „Drumul lui Țîmpău”

Tags