glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Se strânge lațul în jurul lui Mărginean&Co. Procurorii DNA au început urmărirea penală în dosarul „Drumul lui Țîmpău”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba au început urmărirea penală in rem în dosarul „Drumul lui Țîmpău”. Deocamdată, nicio persoană nu este acuzată în acest caz, ci procurorii anchetează, pentru moment, faptele comise. În luna martie a anului trecut, în municipiul Deva, a răsărit o stradă exclusivistă, „născută” din bunăvoința fostului primar, Petru Mărginean. Acum, acesta este obiectul unei anchete penale.

Ca să nu mai treacă cu limuzina pe lângă blocurile săracilor din Deva, fostul președinte interimar al PNL Hunedoara, deputatul Bogdan Țîmpău, și-a tras drum exclusivist, direct până în poarta casei. Strada asfaltată, în anul 2015, a fost plătită din banii devenilor la inițiativa primarului Devei, Petru Mărginean. Reprezentanții Primăriei Deva susțineau, la acea vreme, că drumul care a răsărit prin curtea liceelor din zonă a fost construit cu acte în regulă. Există pentru acest drum aprobare a Consiliului Local, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și autorizație de construcție, chiar dacă aprobările au fost obținute mai pe „scurtătură”. Dacă pentru un chioșc amplasat într-o zonă de spații comerciale solicitantul are nevoie cel puțin de obținerea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), dacă nu de o procedură și mai complicată, cea a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pentru acest drum etapele birocratice prevăzute în actele care reglementează urbanismul au fost sărite.  Toate studiile, proiectul și execuția au fost plătite din bugetul municipiului Deva.  Drumul asfaltat impecabil are o lungine de aproximativ 100 de metri și duce direct în poarta casei lui Bogdan Țîmpău, fiind flancat de garduri. Surse din Primăria Deva spuneau, la acel moment, că fostul lider al PNL Hunedoara, Bogdan Țîmpău, a aranjat cu fostul primar, Petru Mărginean, să propună construirea prin curtea liceelor a noii străzi din Deva. Propunerea edilului a fost însușită fără nicio rezervă de „mașina de vot” din Consiliul Local.

Ce spuneau că e legal, procurorii spun că nu…

Dosarul în care s-a dispus începerea urmării penale in rem a fost înregistrat la DNA Alba Iulia sub numărul 59/P/2015, și are ca obiect două fapte, sancționate atât de Codul Penal, cât și de Legea 78/2000. Procurorii consideră că „Drumul lui Țîmpău” a fost făcut încălcând legea. Astfel, dosarul a fost întemeiat în baza articolul 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, care prevede că: fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Mai mult, procurorii anticorupție susțin că a fost încălcat și un articol din Noul Cod Penal, respectiv articolul 292, care face referire la falsul în declarații: „Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. La articolul 145, este stabilit ce se înțelege prin termenul public, și anume „tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public”.

Bogdan Țîmpău, fostul președinte al liberalilor hunedoreni, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Tags
Back to top button
Close
Close