glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Un nou start-up la dispoziţia hunedorenilor. Câte 32.000 de euro plus consultanţă de lungă durată pentru 34 de afaceri nou începute

Asociaţia non-profit L&C Consulting şi Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara au lansat ieri un proiect în valoare de peste 8,7 milioane de lei menit să sprijine iniţiative de antreprenoriat din judeţele Hunedoara, Caraş – Severin, Timiş şi Arad. Iniţiativa face parte dintr-un program mai amplu, „România Start Up Plus” care completează deja cunoscutul „Start Up Nation”.

Persoanele care au cel puţin  24 de ani şi doresc să înceapă o afacere pot beneficia de o finanţare de 148.000 de lei prin proiectul „Împreună pentru afacerea ta” derulat de Asociaţia non-profit L&C Consultind în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara. Afacerile trebuie să nu facă parte din domeniul agricol şi să se încadreze într-unul dintre cele 10 domenii despre care Guvernul României a stabilit că sunt, la noi deficitare:  turism şi ecoturism,  textile şi pielărie, lemn şi mobilă, industrii creative, industria auto şi componente, sănătate şi produse farmaceutice, energie şi management de mediu, bioeconomie, biofarmaceutică şi biotehnologii, respectiv procesarea alimentelor şi a băuturilor.

Proiectul prezentat public ieri îşi doreşte să instruiască cel puţin 300 de persoane în competenţe antreprenoriale şi să sprijine financiar şi cu know-how 36 de idei de afaceri. Fiecare afacere nou începută va trebui să însemne crearea a minimum două noi locuri de muncă (menţinute minimum şase luni) şi va fi susţinută şi ulterior cu servicii de consultanţă.

Mai mult decât „Start Up Nation”

„Suntem mândri să implementăm în judeţul Hunedoara un astfel de proiect care se adresează tuturor celor care doresc să-şi înceapă o afacere. Este o completare, dacă vreţi, pentru proiectul „Start Up Nation” care a fost lansat anul trecut. Din discuţiile pe care le-am avut cu beneficiari ai acestui program şi din ceea ce vedem şi noi în presă se pare că sunt destule probleme la «Start Up Nation», sperăm să nu ne confruntăm cu aceleaşi probleme la «România Start Up Plus». Este o diferenţă semnificativă între cele două programe care finanţează idei de afaceri prin faptul că „România Start Up Plus”, pe lângă finanţarea pe care o oferă noilor afaceri, vine cu un pachet integrat de consultanţă, un sprijin real care, cu siguranţă, va determina sustenabilitatea afacerilor şi viabilitatea lor.

Cei care îşi vor înfiinţa afaceri trec printr-o perioadă de pregătire în competenţe antreprenoriale, apoi prin stagii de pregătire la firme care au acelaşi obiect de activitate cu firmele pe care le doresc a le înfiinţa iar în a treia etapă, afacerile sunt monitorizate şi asistate în implementare. Este diferenţa care, zic eu, va asigura succesul acestor firme”, spune Crinela Gafton, directorul CCI Hunedoara.

Finanţarea poate creşte până la 200.000 de euro

Preşedintele Asociaţiei non-profit L&C Consulting, Cristian Neamţu, adaugă faptul că sumele cu care sunt sprijinite afacerile nou începute prin intermediul proiectului amintit pot creşte până la 200.000 de euro. „Partea importantă oferită de noi este cea de consultanţă pe tot parcursul proiectului. Toate aceste firme start-up pleacă cu un mic ajutor. În cazul nostru, avem acea sumă de 143.000 de lei, dar orice start-up poate ajunge, conform legii, în curs de 3 ani, la 200.000 de euro. Ideea că începem cu o mică finanţare, este chiar un start-up, dar dorim să sprijinim firmele care vor fi înfiinţate prin intermediul proiectului să acceseze până la 200.000 de euro şi prin alte diverse programe de finanţare care există. Eu cred că vom reuşi”.

Proiectul „Împreună pentru afacerea ta” are o durată de implementare de trei ani şi este co-finanţat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman.

 

Back to top button