glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Trei copii adoptați își caută familiile, în județul Hunedoara

Au fost adoptați de mici, luați din orfelinate, unde i-au părăsit părinții, și duși în străinătate de cei care aveau să devină mamă și tată pentru ei. După mai bine de 20 de ani de la acel moment, trei tineri, care au aflat că au legături cu județul Hunedoara, cer ajutor. Ei vor să își găsească familiile, să își cunoască rădăcinile.

Strigătul de ajutor al celor trei tineri a venit prin intermediul paginii de Facebook „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României” și al Ilenei Cunniffe Băiescu, o tânără care a trecut printr-o situație asemănătoare.

Părăsit în spital, imediat după naștere

Fotografia de pașaport a lui Marcel Ferghete
Fotografia de pașaport a lui Marcel Ferghete

Marcel Ferghete este un tânăr de 23 de ani, născut în municipiul Hunedoara, la 30 decembire 1994, care astăzi trăiește în Canada. Nu și-a cunoscut mama niciodată, pentru că a fost părăsit în spitalul din localitate, imediat după ce a fost adus pe lume. Din actele de adopție rezultă că Marcel are și o soră, care și ea a fost adoptată de o familie din Franța. Doi frați, în colțuri diferite ale lumii. „Din ancheta socială efectuată de Prefectura județului Hunedoara rezultă că mama minorului l-a abandonat pe acesta imediat după naștere la secția de nou-născuți a Spitalului Hunedoara, de unde a fost apoi internat la Leagănul de copii Hunedoara. Mama minorului nu realizează nici un venit, este întreținută de părinți și nu are nicio posibilitate să-și crească copilul. A mai avut o fetiță născută în 1993, care a fost adoptată în 1994 de către o familie din Franța”, se arată în actul de adopție. Mama lui Marcel Ferghete se numește Adriana Ferghete, iar astăzi, copilul părăsit acum 23 de ani dorește să o cunoască. Marcel

Marcel și mama sa adoptivă
Marcel și mama sa adoptivă

Downie, după numele părinților adoptivi, are și o soră, adoptată și ea tot dintr-un orfelinat din România, de această dată din Câmpulung, județul Argeș. Fata și-a găsit familia biologică tot prin intermediul paginii de Facebook „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României”, iar demersul ei i-a dat speranțe lui Marcel că într-o zi își va regăsi și el rădăcinile.

„Simt un gol în mine, pe care trebuie să îl umplu”

Eleonora Rafaela Varga are 27 de ani și s-a născut în Deva. La o vârstă extrem de fragedă, copila de atunci a fost adoptată de o familie din Anglia. A crescut frumos, lângă o familie care o iubește, dar, totuși, spune ea, simte un gol, pe care trebuie să îl umple cumva. Tot ce cunoaște despre cea care i-a dat viață este numele ei, Elisabeta Varga, și faptul că era foarte tânără atunci când a adus-o pe lume. „Am încercat de foarte mulți ani să o găsesc pe mama mea naturală, dar am foarte puține informații despre ea și despre locul în care a plecat după ce eu am fost adoptată. Numele meu este Eleonora Rahela Varga și m-am născut în 14.01.1991, în Deva, județul Hunedoara. Numele mamei mele este Elisabeta Varga. Ea era foarte tânără, așa că tutorele meu la adopție a fost bunica mea. Am mers pe mai multe piste, dar până acum nu am găsit nimic și nici nu am vreo speranță să găsesc singură ceva. Sunteți ultima mea șansă și speranță. Am fost foarte norocoasă în privința familiei care m-a adoptat. Ei reprezintă întreaga lume pentru mine, și înțeleg că în interiorul meu este un gol, pe care trebuie să îl umplu”, spune Eleonora Rafaela Varga într-un mesaj în limba engleză, pe care l-a transmis paginii de Facebook „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României”.

Vrea să își găsească frații

Cristian Colompar s-a născut în comuna Vladimirescu, județul Arad, în 21 septembrie 1992. Anul acesta va împlini 26 de ani și nu mai are nicio șansă să își cunoască mama. Colompar Sofia (născută la data de 17 ianuarie 1958) a murit în 28 iulie 2006, la Deva. Dar băiatul știe că mai are rude și frați undeva în județul Hunedoara. Până la 3 ani, atunci când a fost adoptat de o familie din Canada, Cristian a stat într-un orfelinat din Arad, iar apoi viața sa s-a schimbat cu totul. A crescut într-o familie frumoasă, dar acum însă, copilul de altădată simte nevoia să își caută frații. „Acum am început să îmi caut familia. Știu că am fost dat spre adopție imediat după ce m-am născut, în anul 1992, și am fost adoptat în anul 1995, dintr-un orfelinat din Arad, de o familie din Canada. (…) Știu că am doi frați mai mari și atâta tot…”, este mesajul de ajutor pe care Cristian Colompar l-a trimis paginii de Facebook „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României”.

A ajutat la regăsirea a peste 400 de familii

Pagina de Facebook „The Never Forgotten Romanian Children – Copiii niciodată uitați ai României” a fost infiinţată pe 24 Ianuarie 2015, de către Ileana Cunniffe Băiescu, o româncă din judeţul Buzău, stabilită în Irlanda din 1996. Această pagină a fost creată cu speranţa de a-şi îndeplini un vis important: găsirea fratelui, dat în adopţie internaţională, lucru pe care a reușit să îl facă. Așa a început fenomenul prin care Ileana a fost solicitată să-i ajute pe cei care doreau să ia legătura cu cei care le-au dat viață. În trei ani de activitate, au fost înregistrate aici peste o mie de cereri de căutări de familie din partea tinerilor şi alte peste 350 de familii din România care sunt în căutarea copiilor dați spre adopție. În faţa acestui număr mare de cereri s-a constituit progresiv un mic grup de voluntari şi translatori care asistă tinerii în căutarea familiilor şi reuniunile cu famiile lor. Până în prezent, voluntarii paginei de comunitate Facebook au ajutat la găsirea  a peste 400 de familii.

Dacă aveți informații  cu privire la cazurile prezentate în articol sunteți rugați să contactați pe Facebook administratorii paginii copiilor adoptați, „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României” sau contactați redacția „Glasul Hunedoarei”.

Back to top button