glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Lovitură pentru familia uitată „între drumuri”. CNAIR a propus exproprierea totală, pentru suma de 38.000 de lei. Aproape jumătate, față de cât a stabilit instanța că valorează terenul, în 2015

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a propus exproprierea totală a familiei Ursu, din localitatea Șoimuș, cea care stă și astăzi pe un petec de pământ, între DN 76 și tronsonul viitoarei autostrăzi Deva-Lugoj. 38.000 de lei, pentru 545 de metri pătrați de teren, este valoarea care a fost propusă într-un proiect de hotărâre de guvern, ce este în curs de avizare. Suma este mult mai mică decât cea stabilită de instanță în 2015, respectiv 78.000 de lei.

Ieri, subprefectul județului Hunedoara a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” că, în urma unei discuții pe care a avut-o cu directorul Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara a aflat că documentele de expropriere au plecat înspre Ministerul Transporturilor. „Am vorbit cu directorul general de la Direcția Regională Drumuri și Poduri Timișoara, care mi-a spus că documentele au fost înaintate spre București, cu toată documentația în spate, pentru promovarea unei hotărâri de Guvern de expropriere suplimentară”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” subprefectul județului Hunedoara, Dorel Bretean. Vestea proastă pentru familia Ursu a venit, însă, de la CNAIR. Aceștia au hotărât în urma evaluării o sumă mult mai mică decât valoarea terenului, stabilită de instanță în anul 2015. „Suma stabilită de un evaluator pentru expropriere este de circa 38.000 lei. Proiectul de Hotărâre de Guvern este în curs de avizare”, spun reprezentanții CNAIR.

Nora familiei Ursu: „Mi-e ciudă și îmi vine să urlu”

Vestea că a fost stabilită o sumă atât de mică pentru jumătate din gospodăria lor i-a dat peste cap pe membrii familiei Ursu. Știau că a fost cineva să fotografieze ce a mai rămas din casă, dar nu se așteptau ca fotografiile de acum să fie folosite pentru evaluarea în vederea exproprierii. Oamenii susțin că nu e drept ca să primească bani la valoarea de acum, întrucât, curtea lor a fost „călcată” de utilajele de la autostradă. „A fost un expert, un evaluator ceva, care a venit și a făcut niște poze. Ei acum dau bani la valoarea care este acum, în situația în care este acum terenul. Dar ea s-a degradat din cauza lucrărilor lor. Și, aici nu este corect! Pentru asta îmi e ciudă și îmi vine să urlu! De ce îmi faci evaluare la lucrul pe care tu mi l-ai stricat. Nici curent nu pot să trag cu banii ăia, la căsuța pe care o construim. Ei lucrează după lege, e adevărat, pentru că legea e de partea lor. Dar legea ar fi trebuit să fie la mijloc. Nu știu dacă avem vreo putere…”, a declarat Mariana Ursu. Plângând, femeia răbufnește: „Să îmi spună cineva că este corect ce se întâmplă! Partea proastă este că degeaba urli, că nu te aude nimeni. Pur și simplu nu te aude nimeni. Trebuie autostradă, dar nu îți bate joc de mine… O să îmi sun avocata, pentru a vedea ce e de făcut…”, a spus, printre lacrimi, Mariana Ursu.

CNAIR, joacă cu viața unor oameni

Familia Ursu, din satul Șoimuș, trăiește un adevărat coșmar, de când a aflat că prin spatele casei lor va trece autostrada. La început, însă, au sperat că statul român le va da bani suficienți ca să se mute. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (acum CNAIR) le-a oferit 99.000 de lei pentru tot ce construiseră o viață întreagă. Mult prea puțin, spun oamenii. Au urmat calea legală. Au dat CNADNR în judecată, cerând o plată corectă pentru expropriere. În 2015, Tribunalul Hunedoara le-a dat dreptate, și a obligat statul la plata a peste 220.000 de lei către familia Ursu. Compania, însă, a făcut recurs, la Curtea de Apel Alba Iulia. 545 de metri din tot terenul despăgubit au dispărut, pur și simplu. CNADNR nu îi voia, pentru că nu avea nevoie de ei, iar judecătorii au decis să nu îi mai despăgubească, deși experții au susținut că nimeni nu mai poate locui în acea casă. Este vorba despre o suprafață de teren care, practic, se află poziționată între DN 76 și viitoarea autostradă. Curtea de Apel Alba Iulia a decis că oamenii nu mai trebuie să primească 220.000 de lei, ci doar 142.000 de lei.

Back to top button