glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Handbalul devean a ajuns la punctul terminus

În cel mai scurt timp, Deva va rămâne oficial fără echipă de handbal. Un municipiu reşedinţă de judeţ care a găzduit două finale de cupe europene şi a câştigat una – Universitatea Remin, în 2002 – îşi va pierde şi cea de-a doua reprezentantă pe care a avut-o de-a lungul istoriei sale în primul eşalon, pe Cetate Devatrans, tot din cauza problemelor financiare.

La mai bine de 30 de ani de la înfiinţarea primei echipe de handbal la Deva (Minerul Deva, devenită ulterior U Remin, pe 31 iulie 1986), această disciplină va dispărea de pe harta sportivă a judeţului la nivel de senioare, dacă până la sfârşitul acestei săptămâni nu intervine o minune – adică nu apar de undeva banii necesari susţinerii activităţii clubului Cetate Devatrans. Şi cum în sportul românesc miracolele de acest gen sunt practic inexistente, chiar nu se întrevede nici o şansă ca echipa să mai poată continua.

Echipa nu s-a prezentat la meciul cu Craiova

Înaintea partidei din etapa a 12-a a Ligii Naţionale care trebuia să se dispute duminică între Cetate Devatrans şi SC Municipal Craiova, conducerea clubului devean a trimis conducerii Federaţiei Române de Handbal următorul comunicat oficial:

„Prin prezenta vă comunicăm că echipa de handbal feminin C.S.M. Cetate Deva nu va participa la jocul din data de 08.01.2017, datorită unor probleme interne. Totodată vă comunicam faptul că dacă problemele apărute nu se vor reglementa în cel mai scurt timp posibil, ne vedem nevoiţi să ne retragem din campionat”.

Anunţul a reprezentat un gest normal şi de bun simţ, spunem noi, ca să cruţe deplasarea inutilă până la Deva a echipei din Craiova, a arbitrilor şi a observatorilor delegaţi de Federaţie, mai ales pe o asemenea vreme de iarnă. În consecinţă, Federaţia a anulat meciul, care la următoarea şedinţă a comisiei de competiţii va fi omologat „la masa verde” cu scorul de 0 – 10, iar echipa va fi penalizată cu un punct. Mai mult, la o a doua neprezentare echipa va fi exclusă din campionat, la fel cum s-a întâmplat în actuala ediţie cu CSM Ploieşti, tot din cauza problemelor financiare.

Următorul meci din campionat pentru Cetate ar fi cel programat duminică, 15 ianuarie, la Cluj, în compania Universităţii. Însă până atunci echipa trebuie să îşi găsească o sursă de finanţare, lucru care după cum spuneam mai sus nu are practic nici o şansă să se producă, astfel încât Deva nu va încheia nici măcar turul de campionat, va fi exclusă automat din Liga Naţională, iar rezultatele îi vor fi anulate.

Doar cu promisiuni nu se finanţează o echipă

Cum s-a ajuns în această situaţie fără ieşire am relatat pas cu pas, în ultima jumătate de an, în pagina de sport a Glasului Hunedoarei. A fost mai întâi ratarea calificării directe din Divizia A, apoi ratarea barajului de promovare de la Piteşti, după care s-a ivit retragerea echipei din Buzău şi un loc nu chiar nesperat – pentru că şansele ca o formaţie sau alta să se retragă până la începerea campionatului erau reale – pentru devence în Liga Naţională.

Încă din vară, finanţatorul clubului Marian Muntean spunea cât se poate de tranşant: „Eu singur nu mai pot ţine această echipă. Am făcut-o timp de 16 ani, pe banii mei, sunt singurul club privat din handbalul românesc şi nu mai pot să mă bat cu cluburi care au finanţări puternice de la consiliile locale şi judeţene. Am acceptat invitaţia de la Federaţie de a mă înscrie în Liga Naţională, deşi aceasta a venit foarte târziu (n. red.: cu doar trei săptămâni înainte de a începe campionatul), pentru că Dedu – preşedintele Federaţiei Române de Handbal – a vorbit cu cei de la Consiliul Judeţean, cu preşedintele Bobora, şi cu cei de la Primăria Deva, şi toţi i-au promis că vor susţine echipa, pentru că altfel nu m-aş fi încumetat să particip în Ligă. Pentru Divizia A am buget şi fac faţă fără probleme cu actualul lot de jucătoare, pentru Liga Naţională trebuie cu totul alt buget şi jucătoare de alt calibru, altă valoare, ca să completeze lotul actual pentru a face faţă la cerinţele din prima ligă”.

A căzut şi varianta de rezervă

Cetate Devatrans a început campionatul cu doar nouă jucătoare, între care un singur portar, iar rezultatele şi evoluţia echipei în primele meciuri au fost consecinţa fidelă a subţirimii numerice a lotului: o primă repriză bună, de la egal la egal cu adversarele, apoi o cădere fizică după pauză, cauzată de inexistenţa unei bănci de rezerve şi a posibilităţii schimbărilor.

Totuşi, Marian Muntean se baza pe ceva când vorbea despre completarea lotului pe parcursul întrecerii. Acesta era faptul că echipa CSM Ploieşti era în pragul desfiinţării, ceea ce s-a şi întâmplat, iar antrenorul croat Neven Hrupec şi cinci handbaliste de la Ploieşti, care au evoluat în acest sezon în Cupele Europene, au ajuns la Deva. Doar pentru negocieri. Au asistat din tribună la un meci al lui Cetate, şi-au negociat contractele şi… au plecat fără să se uite înapoi, după numai o zi în oraş.

În lipsă acută de handbaliste, Devatrans a împrumutat ce jucătoare erau disponibile pe la alte echipe. Aşa au ajuns la formaţia deveană, pe rând, Mărgineanu, Strahan, Chelaru, Popovici şi Ciuplea, care au fost însă şi primele plecare când echipa a ajuns la fundul sacului. „Ştiţi ce mi-au spus Chelaru şi Popovici după ce şi-au depus memorii să devină libere de contract, la doar 15 zile de când nu şi-au primit banii? „Noi am venit aici să ne antrenăm ca să fim în formă pentru când revenim la clubul nostru şi ca să luăm bani”. Ele nu au venit să ajute echipa, ci doar cu acest gând, în timp ce colegele lor să băteau pe teren pentru rămânerea în Liga Naţională”, a declarat Muntean înaintea meciului cu Craiova de duminică.

Între timp şi Andreea Mărginean şi Cristina Strahan şi-au depus memorii la Federaţie, iar Savko a avut probleme cu viza de şedere în România şi nici nu a mai ajuns în ţară. La ultimul antrenament al echipei – şi aproape sigur a fost la propriu ultimul – au fost prezente doar cinci jucătoare de câmp, “ultimii mohicani” fiind Abed-Kader, Seraficeanu, Şelever, Lazea şi Bobiţ.

Toate aceste lucruri au fost în strânsă legătură cu faptul că clubul devean a rămas fără finanţare în această perioadă datorită faptului că banii veniţi în baza Legii 350, singura în baza căreia se mai pot face finanţări către cluburile sportive, vor putea veni la club abia în luna aprilie a acestui an. Până atunci însă, actul de deces al ultimei reprezentante a handbalului devean, Cetate Devatrans, va fi demult întocmit, iar „mortul” va fi dus la groapă şi înhumat fără prea multă ceremonie.

Back to top button