glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deva sinistră – micile afaceri de pe centru își cântă prohodul (GALERIE FOTO)

Municipiul Deva nu este un oraș sănătos, așa cum promitea primarul Petru Mărginean în urmă cu patru ani. Realitatea este cruntă – mediul de afaceri este bolnav. Peste 20 de spații comerciale sunt acum goale, iar proprietarii nu mai găsesc cui să închirieze. Și asta, doar pe două bulevarde, respectiv Iuliu Maniu și 1 Decembrie.

O simplă plimbare prin centrul Devei scoate la iveală o realitate dureroasă pentru mediul de afaceri. Tot mai multe spații comerciale sunt goale, iar proprietarii, deși lipesc anunțuri de închirire sau le popularizează pe Internet, nu găsesc chiriași. Deținătorii de spații spun că i-a afectat măsura luată de Primărie la începutul lui 2016, ca impozitul să fie crescut la maximul admis de Codul Fiscal, respectiv o cotă de 1,3 %. A venit apoi o scădere, până la o cotă de 0,7 procente, la presiunea străzii, cotă de impozitare care nu îi mulțumește întru totul pe proprietari. „Ne-au afectat toate taxele și impozitele mărite. Atâta timp cât costă foarte mult să achiziționezi un spațiu, să îl amenajezi, noi nu putem beneficia de nimic din partea autorităților. Ni s-au redus taxele pe care le plăteam la Finanțe, pentru că deducerea e mai mare, și lucrul acesta ne-a avantajat, dar am pierdut foarte mult la impozitele către Primărie. Am scăpat într-o parte, dăm într-alta…”, spune proprietara unui spațiu de pe Bulevardul 1 Decembrie. Administrația locală avea, totuși, opțiunea de a nu crește impozitele în anul 2016. Noul Cod Fiscal dădea posibilitatea Consiliilor Locale de a stabili nivelul de impozitare chiar și la o cotă minimă de 0,1%.

Deschiderea Shopping City Deva și impozitele au îngropat micile afaceri

Entuziasmul deschiderii Shopping City Deva a trecut rapid, iar realitatea i-a lovit pe comercianții care aveau închiriate spații pe bulevardele Iuliu Maniu și Decebal, cele din centrul orașului. Ofertele, brand-urile cunoscute, dar și multitudinea de variante de petrecere a timpului liber i-a făcut pe deveni să prefere centrul comercial, în detrimentul micilor magazine din oraș. Astfel că, nemaiavând profit, acestea și-au închis porțile. „Am avut un magazin de haine pe bulevardul Iuliu Maniu, dar am fost forțată să îl închid, pentru că, zilnic, îmi intrau doar patru-cinci oameni înăuntru. Dintre ei, poate niciunul nu cumpăra. Am sperat că lucrurile se vor schimba, dar nu a fost așa. Am renunțat, pentru că nu puteam să îmi permit o chirie de 1.000 de euro pe lună, în condițiile în care au fost luni în care nu am câștigat nici măcar banii aceștia”, spune Andrea, fosta proprietară a unui magazin. „Ne-au omorât afacerile cu mall-ul acesta. Potențialii clienți nu mai sunt pe centru, se închid magazine după magazine. Mie, anul acesta, mi-au plecat deja doi chiriași, deși până acum nu am avut probleme. Au plecat pentru că nu le mergea afacerea și s-au văzut nevoiți să închidă”, a declarat Cristina P., o proprietară a unui spațiu comercial de pe bulevardul 1 Decembrie.

Second hand-urile și casele de pariuri

Singurii care nu se plâng de clientele sunt proprietarii magazinelor second hand. Dacă până în urmă cu doi-trei ani aceste magazine puteau fi găsite doar în cartiere, în spaţii minuscule de la parterul unor blocuri, acum şi-au făcut loc chiar în buricul târgului. În zone apropiate de centrul vechi pot fi văzute trei-patru astfel de magazine. „Nu ne plângem. Avem clientelă din toate categoriile sociale: atât oameni cu bani, cât şi oameni mai săraci. Mulţi preferă să-şi cumpere haine de calitate de la noi, chiar dacă sunt la mâna a doua, decât să dea poate de zece ori preţul pentru acelaşi articol vestimentar într-un magazin de fiţe. După ce a fost purtat o dată, nimeni nu îşi mai dă seama dacă pantalonul de blugi a fost luat de la noi sau dintr-un astfel de magazin”, ne-a declarat patroana unui magazin de haine second-hand.

Și casele de pariuri câștigă tot mai mult teren, în Deva. În zonele în care anii trecuți vedeam magazine de haine sau de încălțăminte ori librării – pe bulevardul Decebal, Iuliu Maniu sau 1 Decembrie – astăzi jocurile de noroc câștigă teren. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm: Deva e un oraș sănătos?

Back to top button