glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deva, oraşul acoperişurilor de chibrituri căzute-n apă

 

La fiecare rafală de vânt mai puternică, în Deva mai cade câte-un acoperiş de bloc, cel puţin unul. La fiecare ploaie mai puternică, se mai inundă câte-o zonă din Deva, cel puţin una. Am întrebat de ce, iar explicaţiile sunt destul sumare. În ce priveşte acoperişurile, cel puţin, ne-au fost promise măsuri din partea Primăriei.

Zona Lido a devenit aseară o mică Veneţie. Apa a ajuns şi la 30 de cm deasupra asfaltului. „Lacul” format după o ploate puternică de doar câteva minute s-a întins din dreptul Pieţei Astoria până la intersecţia semaforizată a b-dului 22 Decembrie cu străzile Mărăşti şi Carpaţi. „Am fost şi eu acolo, aseară. Problema a apărut din cauza frunzelor şi mizeriilor venite de sus, de pe dealuri, care s-au depus pe grătarele gurilor de canalizare pluvială. S-au desfundat acele guri şi situaţia a revenit destul de rapid la normal. În alte situaţii, mai ales pe DN 7, de exemplu, zonele inundate apar nu din cauza reţelei. Eu cred că acolo ar trebui văzut dacă rigola preia sau nu apa, dacă nu cumva deformările drumului produc băţi şi aşa mai departe”, declară Victor Arion, directorul Apa Prod Hunedoara.

Acoperişuri, care cum a vrut şi cum a putut

Pe lângă „zonele navigabile” formate după câte-o ploaie mai puternică, în Deva au devenit o regulă şi acoperişurile smulse de vânt. Încă două au mai căzut aseară: unul pe strada Cioclovina şi altul pe strada 1 Mai.

Dacă asociaţiile de proprietari sunt iresponsabile atunci când aprobă construirea unui acoperiş cu firme care nu oferă nicio garanţie, conform legii, ele ar trebui trase la răspundere în primul rând de către Primărie, apoi de către Inspecţia de Stat în Construcţii şi mai apoi (Doamne fereşte de vreun om strivit de un acoperiş căzut) de către poliţişti şi procurori.

Cu ani în urmă, după încă o serie de „acoperişuri zburătoare”, primarul de la acea vreme, Petru Mărginean, anunţa că va face ordine la acest capitol. N-a reuşit, din moment ce, de atunci şi până acum, până şi pompierii au pierdut numărul acoperişurilor pe care s-au văzut nevoiţi să le strângă de pe jos, ori de pe maşini.

Primarul interimar al Devei, Ovidiu Moş, promite, la rându-i, măsuri. „Da, îmi aduc şi eu aminte că domnul Mărginean a încercat cu ani în urmă să pună lucrurile-n ordine în ce priveşte acoperişurile. Doar eram viceprimar şi-atunci. Din ce-mi amintesc, a cam renunţat atunci la demers din cauză că nu aveam un arhitect – şef în Primărie şi a fost nevoie să reorganizăm un pic şi Serviciul de Urbanism. Acoperişurile astea, majoritatea, s-au făcut în anii ’90, fără autorizaţii de construire. Problema ţine şi de Inspecţia de Stat în Construcţii, să ştiţi. Totuşi, eu voi numi o comisie formată din oameni de la Poliţia Locală, Disciplina în Construcţii şi Serviciul de Urbanism şi vom lua toate asociaţiile la rând. Le vom cere autorizaţiile de construire pentru acoperişuri. Cine nu are, va primi un termen de conformare. Dacă nu remediează problemele la termen, trecem la sancţiuni”.

Foto: ISU Hunedoara

 

Citeşte şi:

 

(VIDEO) Deva, inundată în câteva minute

4 Comments

  1. Dar copacii care cad sau stau sa cada pe masini in sarcina cui stau? Puneti vina doar pe asociatiile de locatari dar marii directori din primarii ce pazesc? Veniti sa vedeti pe bulevardul Dacia din Deva cum stau copacii sa cada pe masini si fostul primar cand a reabilitat zona nu a tinut cont de doleantele locatarilor, facand doar ceea ce vrea si imbogatind marii diriginti de santier care se aude ca au luat comisioane babane.

Back to top button