glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Deva găzduiește Concursul Internațional „Sigismund Toduță”

Municipiul Deva găzduiește, la finalul acestei săptămâni, Concursul Internaţional de  Interpretare Vocal – Instrumentală şi Arte Vizuale „Sigismund Toduţă”. Ajunsă la cea de-a XIX-a ediție, competiția reunește peste 440 de concurenți din patru țări şi 17 judeţe din România.

Semimaraton Geoparc_Adrian Crapciu_2Concursul este organizat de Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, care poartă numele binecunoscutului compozitor născut pe plaiuri hunedorene, și va avea loc în perioada 3 – 5 mai. La această ediţie vor participa peste 440 de concurenţi înscrişi la secţiunea muzică, de la clasa pregătitoare şi până la categoria „Academica”, dedicată studenţilor. Concurenţii vor reprezenta un număr de 37 de instituţii de învăţământ din Ungaria, SUA, China, Serbia şi 17 judeţe din România. Numărul record al participării din acest an a determinat organizatorii să aleagă patru locaţii în care concursul se va desfăşura simultan, pe secţiuni, astăzi și mâine: Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva (str. C.Porumbescu nr.1), Sala Şemineului a Palatului Magna Curia – Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva (Sediul fostului liceu „Traian”) şi Teatrul de Artă Deva. La secţiunea arte vizuale vor fi evaluate lucrările a 155 de elevi din diverse județe ale țării. Preşedinte al comisiei acestei secţiuni este lector univ. dr. Andrei Ciurdărescu, de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale învăţământului muzical liceal şi universitar din ţară şi străinătate, precum şi din cadre didactice ale liceului gazdă, avându-l ca preşedinte pe prof. Mihai Ghircoiaş, muzicolog, secretar al Fundaţiei „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca. Deschiderea competiției are loc astăzi, de la ora 11:00, în Sala Şemineului (MCDR). Concursul pe secţiuni va începe tot astăzi, de la ora 13:30 în cele patru locaţii amintite şi va continua mâine, de la ora 9.00. Totodată, vineri, de la ora 13.30 va avea loc la Galeria „din Deal” a liceului devean, vernisajul expoziţiei lucrărilor premiate. Sâmbătă, de la ora 11:00, la MCDR se va desfăşura Gala Laureaţilor şi festivitatea de premiere a concurenţilor muzicieni.

Ediție triplă aniversară

Concursul internațional se află anul acesta la o ediţie triplă aniversară, şi anume 110 ani de la naşterea compozitorului (17 mai 1908), 60 de ani de la înfiinţarea şcolii şi 30 de ani de la prima ediţie a concursului şi se înscrie, de asemenea, în cadrul evenimentelor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Unirii de la 1918. Având ca Director de concurs pe Alina Maria Sîrbu – directorul liceului şi ca responsabili de concurs, la secţiunea muzică –Alina Perţ-Alexandrescu, la secţiunea arte vizuale – Alina Teleman, competiția este înscrisă în Calendarul concursurilor interjudeţene/regionale şcolare organizate în anul şcolar 2017-2018, fără finanţare M.E.N., domeniul L.ARTE, poziţia 93 şi este organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara.

 

Back to top button