glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Conurbaţiile redevin temă de campanie

Senatorul Vochiţoiu (PMP, ex-UNPR) susţine că reorganizarea administrativă a aglomerărilor urbane din judeţ se poate face şi fără referendum

PMP Hunedoara promite înfiinţarea unei conurbaţii în Valea Jiului şi a alteia în centrul judeţului, dacă se va îndeplini şi dorinţa lui Traian Băsescu, aceea ca partidul amintit să intre la guvernare, în urma alegerilor din iarnă. Liderul PMP Hunedoara, senatorul Haralambie Vochiţoiu (foto), susţine cu tărie că înfiinţarea celor două conurbaţii se poate face şi fără referendum, folosindu-se „calea mai scurtă: hotărâre de Guvern şi lege dată de Parlament”. Senatorul este contrazis atât de reprezentanţii PSD, cât şi de liberali.Haralambie Vochitoiu 8658

Conform datelor prezentate de Vochiţoiu , „Corvina” (conurbaţie formată de oraşele Deva, Hunedoara, Simeria şi Călan) ar totaliza 138.350 de locuitori şi 281,7 kilometri pătraţi, în timp ce conurbaţia Valea Jiului ar avea 120.732 de locuitori şi ar fi mult mai întinsă – 954,6 kilometri pătraţi. „Trebuie să trecem de ambiţiile fiecărui primar, fiecare cu secretarele lui, cu şoferii lui, cu echipele lui de fotbal sau mai ştiu eu ce. USL a promis două proiecte majore: reorganizarea administrativă a României şi modificarea Constituţiei. Le-a ratat pe amândouă. România nu mai poate suporta comune cu populaţie sub 200 de locuitori. Mai bine să ducem banii plătiţi pe acele salarii acolo unde e cu adevărat nevoie de ei”, declară Vochiţoiu.

O primărie pe kilometru

„În centrul judeţului, în perimetrul Deva – Simeria – Călan – Hunedoara, pe o rază de 16 kilometri, sunt 16 primării, adică una la fiecare kilometru”, completează Romi Cărmăzan, vicepreşedinte al PMP Hunedoara.

Liderul organizaţiei judeţene a partidului amintit mai spune că formaţiunea sa va derula, în perioada următoare, o consultare publică pe tema conurbaţiei, atât în Valea Jiului, cât şi în „aglomerarea urbană” din centrul judeţului şi nu se declară incomodat de faptul că liberalii au fost cei care au relansat, cu 10 ani în urmă, ideea conurbaţiilor, după ce, în anii ’70, administratorii judeţului din acele vremuri ridicau aceeaşi problemă. „Asta este, ei au tot vorbit, noi o vom face (conurbaţia). 26 de ani PNL şi PSD au condus acest judeţ şi n-au făcut nimic. Vom consulta şi populaţia pentru a vedea dacă sunt dorite sau nu aceste conurbaţii, pentru că noi nu le putem impune. Consultarea se va referi chiar şi la numele viitoarelor conurbaţii”.

Proiecte greu de realizat

Ideea unei conurbaţii Deva – Hunedoara – Simeria  datează de vreo 40 de ani şi a fost „reactivată” în primul mandat al lui Mircea Ioan Moloţ la şefia Consiliului Judeţean. Entuziasmul de la finele lui 2005 îl făcea atât pe preşedintele CJ, cât şi pe colegul şi, pe atunci, încă prietenul său, Mircia Muntean, să declare că şi-ar dori ca, în 2008, locuitorii celor trei oraşe să se prezinte la urne pentru alegerea unui singur primar. Situaţia este însă mai complicată decât pare, deoarece e nevoie, pe lângă voinţa politică (lucru care nu a existat cu adevărat şi, se pare, nu există nici acum), ca populaţia să fie de acord cu o asemenea schimbare administrativ-teritorială. Liberalii n-au reuşit nici măcar să informeze complet şi corect locuitorii celor trei oraşe asupra avantajelor aduse de viaţa într-o conurbaţie, ci s-au limitat la a folosi ideea în campania pentru localele din 2008 şi cam atât. Ideea unei conurbaţii în Valea Jiului a fost anunţată de acelaşi Mircea Ioan Moloţ în 2007, cu ocazia prezentării Planului Urbanistic Zonal al Conurbaţiei „Corvina” – Deva, Hunedoara, Simeria, Călan. Ulterior demersurile în acest scop s-au blocat, liderii liberali de la acea vreme spunând că blocajul este generat de necesitatea unui referendum local care, pentru a fi validat, ar trebui să beneficieze de prezenţa a cel puţin 50 la sută plus 1 din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare oraş vizat.

Nistor: „Nu se poate fără referendum”Laurentiu Nistor _07

Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), reacţionează încercând, de fapt, să atribuie partidului său meritele pentru proiectul conurbaţiei din Valea Jiului: „Mă bucur că domnul Vochiţoiu se alătură unui proiect pe care noi l-am demarat. Probabil a auzit şi el că în urma vizitei ministrului Dezvoltării, Vasile Dîncu, în zonă s-au făcut primii paşi pentru realizarea conurbaţiei (a cărei primă formă va fi cea a unei asocieri între oraşe – n.red.). Îmi pare rău însă, dar, ca fost deputat, trebuie să-l contrazic pe domnul Vochiţoiu: o conurbaţie cu o singură administraţie nu se poate face fără referendum.”

PNL: „Dacă dorea cu adevărat, făcea demersuri”

Oana Franc 7609„Organizarea administrativ-teritorială a ţării nu se poate modifica prin hotărâri de guvern. Capacitatea instituţională a Guvernului este depăşită de mai multe acte legislative în domeniu. În plus, există o recomandare a Uniunii Europene ca, înainte de a fi luată orice măsură în ce priveşte modificarea organizării administrativ-teritoriale, să fie consultată şi populaţia din zona vizată. Singura metodă de consultare a populaţiei, al cărei rezultat poate fi luat în considerare, este referendumul, nicidecum vreo cercetare sociologică. În ce priveşte faptul că, acum, domnul Vochiţoiu abordează tema conurbaţiilor, nouă ne este clar că o face pentru că se apropie o altă campanie electorală. Domnul Vochiţoiu a fost patru ani senator şi partidul său (UNPR – absorbit recent de PMP – n.red.) s-a aflat la guvernare. Dacă dorea cu adevărat să facă demersuri în scopul înfiinţării celor două conurbaţii din judeţ, o făcea”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al PNL Hunedoara, Oana Frânc (foto).

Back to top button