glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Zece ani de la trecerea la Domnul a părintelui Teofil Părăian

În urmă cu zece ani, în 29 octombrie, lua calea veșniciei părintele Teofil Părăian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei românești.

Am fost un om al bucuriei şi sunt răspânditor de bucurie. Aşa m-am născut eu, cu o înclinaţie spre bine şi spre frumos … Totdeauna mi-a plăcut să mă ştiu, să mă prezint, să mă simt, să mă angajez spre bucuria altora. Vreau să fiu lucrător de bucurie”, spunea părintele Teofil Părăian.

Și, într-adevăr, părintele a sădit bine, frumos și bucurie în sufletele celor care l-au cunoscut. Cine l-a întânit pe duhovnic și i-a ascultat cuvintele a rămas copleșit. I s-a spus pe bună dreptate „duhovnicul tinerilor” pentru că generații de tineri au fost modelați de întâlnirile duhovnicești la care părintele lua parte neobosit prin țară. Părintele a rămas un model de viață și credință creștină pentru asociațiile tinerilor ortodocși și ligiile studențești care au găsit în Teofil Părăian un duhovnic apropiat de problemele și dilemele tinerilor.

Conferințele organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) sau de Ligiile Studenților din orașele universitare la care era invitat părintele Teofil Părăian se desfășurau cu sălile arhipline. Părintele a adus mesajul Evangheliei lui Hristos în lumea contemporană, cuvintele lui au ajuns în inimile oamenilor și învățătura lui a clădit caractere și conștiințe. Moștenirea lui spirituală trăiește în sufletul oamenilor pe care i-a îndrumat duhovnicește, în predicile și învățăturile care ni s-au păstrat în cărți și înregistrări.

Pelerinaj la Oașa

De la mutarea la Domnul a părintelui Teofil Părăian, în fiecare an, la sfârșit de octombrie, cei ce l-au cunoscut trăiesc bucuria amintirii și-l evocă pe duhovnic într-un loc semnificativ din viața acestuia. În acest an a fost aleasă Mânăstirea Oașa, care va găzdui întâlnirea în memoria părintelui Teofil Părăian în zilele de 25  -27 octombrie. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Cluj, Organizația Tinerilor din Sibiu, Tineri Pentru Tineri-Mureș, Liga Studenților Timișoara, Tinerii din ziua de azi și Organizația Tinerilor din București.

„Iubeşti atunci când primeşti pe cineva în suflet, când ţi-l împropriezi, când îi faci loc în inima ta. Aceasta înseamnă să îl iubeşti. Câtă vreme ţii în afară de tine, câtă vreme ţii departe de tine, câtă vreme respingi sau împingi pe cineva, câtă vreme marginalizezi pe cineva, câtă vreme îl ocoleşti, nu îl iubeşti. Când îl iubeşti, îl primeşti, îl faci al tău, face parte din tine însuţi – atunci iubeşti” (Părintele Teofil Părăian).

O viață oferită lui Dumnezeu

Părintele Teofil s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului. La botez a primit numele de Ioan.

S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Și-a continuat cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 a urmat, tot la Timișoara, cursurile liceale într-o instituție de învățământ pentru văzători.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952.

La 1 aprilie 1953 a luat hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci a primit hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

A trecut la cele veșnice la 29 octombrie 2009, în Cluj Napoca, înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta. (Sursa informațiilor biografice: basilica.ro)

Back to top button