glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Voluntarii pentru Geoparc descoperă forțele naturii în Geoparcul UNESCO Muskau Arch

Cinci voluntari pentru Geoparc, însoțiți de doi reprezentanți ai administrației Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, participă în această perioadă la o tabără organizată de Geoparcul UNESCO Muskau Arch, geoparc transfrontalier între Polonia și Germania.

Tabăra, aflată la a treia ediție, este destinată tinerilor cu vârste între 15 și 16 ani care locuiesc pe teritoriul unui geoparc UNESCO. Tema abordată în acest an este „Energia întâlnește geologia” („Energy meets geology”). În acest sens, participanții sunt invitați să cunoască cele patru forțe ale naturii: pământul, focul, apa și vântul, dintr-o altă perspectivă. Prin intermediul mai multor activități și workshopuri ei află despre importanța și impactul acestor forțe ale naturii în economie, legătura lor cu geologia, dar și cu teritoriul Geoparcului Muskau Arch. Mai mult, prin intermediul unui atelier dedicat, tinerii participanți trebuie să dea dovadă de creativitate pentru a fi chiar ei utilizatorii acestor forțe ale naturii. Printre activitățile derulate pe parcursul taberei se mai numără „Green Camp Day”, un worksop dedicat economisirii de energie prin gesturi și activități simple și la îndemână, în concordanță cu obiectivele UNESCO în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030. De asemenea, tinerii au posibilitatea să înțeleagă mai bine ce înseamnă mediul antropic și ce a însemnat dezvoltarea industrială a unor zone precum Weißwasser, Döbern (Germania) și Łęknica (Polonia). Nu lipsesc întâlniri cu artizani locali și deprinderea de meșteșuguri tradiționale utilizând materiale naturale, precum și serile tematice în care participanții din fiecare țară încearcă să își promoveze cât mai bine teritoriul pe care îl reprezintă.

Mascota Andi Andezit, prezentă în tabără

„Cei cinci voluntari ai Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului le-au prezentat celorlalți tineri proiectul Instagram GGN Youth pe care l-au inițiat împreună cu tinerii din Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada. Ei i-au invitat pe ceilalți participanți să se alăture proiectului sau să se implice în activități similare de promovare a Rețelei Globale a Geoparcurilor și a geoparcurilor de unde provin pe rețelele de socializare. Și mascota Andi Andezit va avea ocazia să exploreze locuri noi din geoparcurile reprezentate în tabără. Voluntarii pentru Geoparc au prezentat detalii despre proiectul mascotei călătoare și au oferit fiecărui grup câte o astfel de mascotă”, a declarat specialist în comunicare în cadrul Geoparcului, Adina Popa.

Tabăra este organizată de Geoparcul Internațional UNESCO Muskau Arch și se desfășoară în perioada 11 – 14 august 2018. La tabără participă 35 de tineri reprezentând geoparcuri UNESCO din România, Ungaria, Grecia, Italia și geoparcul gazdă.