glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Variantă: Termocentrala Mintia, preluată de Consiliul Judeţean

O idee vehiculată destul de puţin până acum, dar vehiculată (totuşi) este scoasă în evidenţă de unul dintre liderii sindicali din cadrul CEH: Consiliul Judeţean să preia Termocentrala Mintia. Preşedintele CJ spune că ideea trebuie analizată în amănunt, iar reprezentanţii principalelor sindicate de la Mintia par a fi de acord, dacă unitatea energetică e preluată fără datorii, iar CJ va avea un plan viabil pentru ea.

Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean (reprezentantul celui mai numeros sindicat al minerilor din cadrul CEH), a declarat ieri că a văzut la Ministerul Energiei o scrisoare de intenţie trimisă de Consiliul Judeţean prin care instituţia amintită se arată dispusă să preia Termocentrala de la Mintia. „Noi credem în continuare că divizarea nu este o soluţie şi cerem alte variante care să ne ţină împreună. Ar mai fi varianta creării unei entităţi cu cele patru exploatări miniere, Prestserv şi Termocentrala Paroşeni, dar doar dacă la Paroşeni se vor aloca bani pentru construirea unui grup nou, de 70 de MgWh (pe lângă cel de 120 existent – n.red.). Pe de altă parte, eu cred că dacă Termocentrala Mintia va fi preluată de Consiliul Judeţean, acesta va fi primul pas spre transformarea ei într-un CET (o unitate care furnizează doar, sau în mare parte, energie termică, mai puţin electrică – n.red.). Din punctul meu de vedere, această măsură reprezintă dorinţa unor persoane din Termocentrala Mintia şi a politicului din judeţul Hunedoara”, a declarat Darius Câmpean.

Crişovan: „Dacă e să murim, să murim pe mâna noastră”

Liderul Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Termocentralei Mintia, Cristian Iştoc, spune că preluarea unităţii de către Consiliul Judeţean n-ar fi o idee tocmai rea, dar cu o serie de condiţii: „Nu vrem ca această preluare să însemne transformarea Mintiei într-un simplu CET. Dacă se preia de către CJ, să se preia fără datorii, caz în care s-ar putea accesa finanţări europene pentru investiţii”.
Şi mai tranşant este liderul celuilalt sindicat din cadrul Termocentralei, Mircea Crişovan, preşedintele SLIEDM: „Săptămâna viitoare sper să ajung la domnul ministru al energiei şi să văd şi eu acea scrisoare de intenţie, dacă există cu adevărat. Singura termocentrală preluată de un consiliu judeţean a fost cea de la Govora (judeţul Vâlcea – n.red.), dar acolo problemele au apărut de la faptul că au avut şi două exploatări miniere «agăţate» de termocentrală. Noi cerem separarea de divizia minieră încă din 2015. Am spus atunci că, dacă nu se face, va trebui să plătim. Uitaţi: acum Comisia Europeană cere returnarea ajutorului de stat (în valoare de 170 de milioane de lei – n.red.). Orice variantă e mai bună dacă prevede separarea de vizia minieră. Am susţinut mereu acest lucru. Unii zic că n-o să rezistăm singuri. Am mai fost singuri şi pe banii de la Mintia s-au modernizat grupurile de la CE Oltenia, sau a fost ajutată Termocentrala Paroşeni. De patru ani nu se mai fac decât cârpeli în Mintia. O termocentrală nu-i o fabrică de pâine. Dacă nu bagi bani în ea, te lasă când ţi-e lumea mai dragă. Noi am ratat ocazia de a face bani frumoşi în ianuarie pentru că nu am avut cărbune. Ş-atunci iarăşi venim la ideea aceea că vrem să fim singuri. Dacă e să murim, să murim pe mâna noastră. Dar Termocentrala Mintia nu va muri, pentru că nu ştiu cine ar putea să o închidă în condiţiile în care nu mai ai alte capacităţi în zonă.

Bobora: „Nu am spune «Nu»”

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, admite că a fost transmisă Ministerului Energiei o adresă prin care instituţia administrativă se arată dispusă să preia Termocentrala Mintia făcând însă o serie de precizări importante: „Am făcut acest lucru în ideea că Termocentrala Mintia va trebui să funcţioneze în continuare şi să producă şi energie electrică şi energie termică. Este vorba despre una dintre variantele posibile – preluarea de către Consiliul Judeţean. La nivel guvernamental se discută mai multe variante. Noi am spus că, în cazul în care, în urma unor analize şi calcule detaliate, tehnice şi economice, se va ajunge la concluzia că preluarea ar fi cea mai bună soluţie, nu am spune «Nu». Totuşi, fiind vorba de un asemenea obiectiv, e nevoie mai întâi de o analiză aplicată cu viziune pe perspectivă. O asfel de discuţie trebuie să aibă loc între mai mulţi specialişti, iar un demers de acest gen, după modesta mea părere, nu poate dura câteva luni, ci o perioadă mai îndelungată”.

Cândva, „perla coroanei”

Termocentrala Mintia a fost construită şi dată în folosinţă în anii ’70, fiind pe atunci considerată una dintre cele mai importante realizări ale României în domeniu. În ultimii 10 ani nu a mai beneficiat de investiţii serioase în retehnologizare. Practic, ea poate fi forţată să-şi oprească producţia în orice moment pe motiv că nu deţine o instalaţie de desulfurare a noxelor emise. Mintia a intrat în componenţa CEH, în două etape: mai întâi s-a „unit” juridic şi economic cu Termocentrala Paroşeni, iar în 2012, ambele capacităţi au ajuns sub aceeaşi „umbrelă” cu minele considerate viabile din Valea Jiului. Dintre cele şase grupuri energetice, în ultimii ani a mai funcţionat unul singur, şi acela la jumătate de capacitate. Tot în ultima vreme, unul dintre grupuri a ajuns material bun de valorificat la fier vechi.